www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pointy - rozrabianie
Autor Wiadomość
GwiazdkaNadia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 8:18 pm   

Mi też. Półpalce mam już tak rozrobione od ćwiczeń, że myślałam, że są złamane. A tłuc nimi bym się bała mimo wszystko... Pomaga mi też stawanie na czubkach (chociaż na pełnych jeszcze nie umiem :D ) i trzymając się czegoś schodzenie w dół, aż mój szanowny tyłek spocznie na piętach, że się tak wyrażę. I wstawanie.
A ćwiczę sobie tak http://www.youtube.com/watch?v=XYJoVbnKlyA
zwłaszcza to, co zaczyna się od 01;33.

.::Alicja::. 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
uzależnienie.
Wysłany: Pią Maj 09, 2008 6:53 pm   

hm jestem jeszcze niedoswiadczona :) co daje uderzanie pointami o beton, albo walenie w nie mlotkiem? w ktorym miejscu sie to robi? w czubki? kiedy cwicze, twarde czubki mi nie przeszkadzają. a moze chodzi o halluksy? jesli problem halluksow lezy w nierozrobionych pointach, to bardzo prosze o dokladny opis rozrabiania tago miejsca... po pol godz samego chodzenia w pointach, zupelnie zmienia sie kształt palcow... :(

Bajaderka 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Pią Maj 09, 2008 6:59 pm   

Oj, nie , nie! Czubki mają być jak najbardziej twarde.
Chodzi o miejsce, gdzie pointy się uginają na kształt podbicia.
Tu masz coś o wyrabianiu point:
http://www.youtube.com/watch?v=pX-PNqJr9z4

Iluane 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik, uczeń
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 9:56 pm   

A po co w ogóle pointy się rozrabia ? :)
I gdzieś czytając wyczytałam ,że na nierozrobionych pointach nie da się stanąć, to prawda ?

baletnicamarta 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Uczeń, tancerz
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 10:10 pm   

Tak to prawda! Zresztą stanąć to staniesz na poincie gorzej z tańczeniem... Ale jak je rozrobisz to będziesz mogła na pół palcach tańczyć też ale to potrzeba przynajmniej 1 lekcji, przynajmniej w moim przypadku! :D

Czajori 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
na całe życie! :)
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 11:42 pm   

To nieprawda, że w ogóle nie staniesz na nierozrobionej poincie. Możesz za to stanąć niepoprawnie, nie móc stanąć na półpalcach ani prawidłowo pracować stopą, jako że niewyrobiona podeszwa będzie blokować pracę Twojego podbicia (śródstopia).

Przykład: Zanim rozrobiłam moje pointy, w ogóle nie mogłam stanąć w nich na półpalcach i tym samym zawzięcie "wskakiwałam" na pełną pointę (zły pomysł) :P Dopiero, gdy trochę powyginałam i poprzytrzaskiwałam poinciory drzwiami, czułam że stopa pracuje jak powinna.

Istotą wyrobienia point jest ich jak najlepsze dopasowanie do TWOJEJ stopy. Może np. masz doskonałe, mocne podbicie i nie musisz tak bardzo wyrabiać point, bo całą pracę odwala za Ciebie Twoja stopa, a może wręcz przeciwnie - masz bardzo słabe podbicia i w twardych, nie wyrobionych pointach nie możesz stanąć na pełnym releve. Wtedy musisz je porządnie wyrobić.

Pomyśl o tym trochę jak o swoich ulubionych butach: im lepiej pasują do Twojej stopy, nie ocierają Ci pięt i nie ściskają palców, to możesz w nich zejść całe kilometry. I z pointami podobnie: będą wprawdzie ściskać Ci palce, ale im lepiej będą przylegać do Twojej stópki i współgrać z Twoimi ruchami, tym lepiej będzie Ci tańczyć.

Karolinaa 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
tancerz, uczeń
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 8:23 pm   

Witam:) chciałabym zadać Wam - moim guru baletu - 1 pytanko. Otóż dostałam od kolezanek z zespolu na osiemnastkę pointy. Niestety dziewczyny kupily mi model Grishko - Vaganova SH - czyli Super Hard. Jak można je rozrobić? Są to moje pierwsze pointy ;)

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Wto Mar 17, 2009 11:57 pm   

ho LOL! najlepiej jakbyś wymieniła w ogóle te pointy na jakieś inne, bo SH to...
to jako początkująca w klasyce za szybko to ich nie wyrobisz, że o tym iż będzie ci strasznie źle w tym się stało to już nie wspomnę...
no chyba że masz bardzo mocne stopy
ale nikomu początkującemu nie polecane są tak bardzo twarde pointy

ps. pozdrawiam cały Elbląg. to moje dawne rejony :D

Olimpia 
Koryfej

Związek z tańcem:
tancerz, choreograf
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 1:39 pm   

Poczytaj ten wątek, na pewno coś znajdziesz. Dziewczyny podawały wiele sposobów na rozrobienie point. Ale faktycznie, SH dla początkującej to niezbyt dobry pomysł.

nin(j)a 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
milośnik-uczeń
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 3:24 pm   

ja rozrabiam rękami, ale z początku trzymam je przez jakiś czas na stopie żeby były bardziej miękkie, wtedy łatwiej

Susanna 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 4:59 pm   

A ile to mniej więcej trwa ? Takie rozrabianie ?

nin(j)a 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
milośnik-uczeń
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 5:31 pm   

ja po 2-3 dniach rozrabiania miałam okey, ale nie mogę jeszcze do końca rozrobić na półpalce(bo nie mmam wszytych gumeczek :D ) ja robiłam od 5-15 min na jedną pointę, najlepiej "rozgrzaną" pointę połóż na czymś stabilnym i twardym, np. parapet i pięte rękoma w górę i w dół ( opieraj się całym ciężarem ciała) w końcu się wyrobi po tym postój przez kilka min w pointach, u mnie po pierwszym dniu było widać poprawę :D

JustDance. 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Tancerka, uczeń.
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 5:40 pm   

Mhmmm. U mnie też.
Tylko muszę teraz popracować nad prawą, bo lewą mam bardziej wyrobioną i dziwnie to wygląda. ; ]
A sposób z drzwiami... Próbowałam, ale jednak wolę bardziej tradycyjne sposoby. : p
Wyrabiam rękoma, na nogach.
Też drążkiem sobie pomagam.
Zginam pointy na drążku xP

20:11, 12.04.2009
100 postów. : )

Susanna 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 5:52 pm   

Mi jakoś właśnie dobrze idą pół-palce a nie mam ich zbytnio rozrobionych

nin(j)a 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
milośnik-uczeń
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 5:56 pm   

wiesz, susanna, nie ma idealnego sposobu na wyrobienie wszystkich point, to zależy od wielu czynników,

nie próbuję drzwiami, szkoda mi point, ale rękoma naprawdę pomaga, nawet nie pochłania tyle czasu

GwiazdkaNadia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Sro Kwi 22, 2009 4:32 pm   

Nie pochłania, można to robić rozciągając się na przykład:) I jest chyba najlepsze pod wszystkimi względami. Bezpieczne. czujemy, ile siły w to wkładamy. Wszelkie metody młotkowe, drzwiowe, szufladowe i inne mogą spowodować, że zanim sobie pointę dobrze rozrobimy po prostu ją złamiemy. Jasne, że rozrobienie ręką powiedzmy jakiegoś modelu SH Grishko nie jest łatwe i lżej uży tych drzwi czy szuflady, ale...
nin(j)a napisał/a:

szkoda mi point

veronik@
Adept Baletu

Wysłany: Pon Sie 03, 2009 4:56 pm   

Do mnie za kilka dni przyjdą pointy i mam do Was pytanie, co zrobić, żeby ich od razu nie złamać przy rozrabianiu ?
Czego nie wolno robić, bo istnieje takie ryzyko ? Chciałabym od razu zacząć rozrabiać, ale się boję nawet je wygiąć , żeby się nie złamały ..
Ostatnio zmieniony przez Kasia G Wto Sie 04, 2009 7:49 am, w całości zmieniany 1 raz  

GwiazdkaNadia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 6:43 pm   

veronik@, przede wszystkim nie rozrabiaj "zimnych"point. Włóż je na stopy, rozgrzeją się, podeszwa będzie bardziej miękka a co za tym idzie elastyczna i w praktyce ręką raczej point nie złamiesz.

Pointerka, nie można w stosuknu do przyszwy stosować terminów "lepsza", "gorsza". Zależy jak kto woli. Nie wiem jaki wpływ ma przyszwa na pracę stopy, sama mam średnią. Ale na przykład na szerokiej stopie chyba lepiej wygląda wysoka, wydaje mi się, że ją zwęża optycznie. A niska skraca długą stopę. Ale w końcu nie to jest najważniejsze.
Na stronie Grishko, tej polskiej, są zdjecia. Porównaj model Vaganova i Elite. Przy okazji, poza przyszwą, te modele różnią się też skrajnie szerokością czubka.

(Mam nadzieję, że post nie zostanie usunięty, przynajmniej jego część dotyczy rozrabiania) ;)

Giselle12 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica
Wysłany: Sob Gru 05, 2009 9:40 am   

mam pytanie
przymierzam się do kupienia nowych point z Blocha
zanalazłam coś takiego jak typy łamania point (jeśli dobrze rozumiem)
ktoś wie o co chodzi?
http://www.blochworld.com...aspiration.aspx
tu jak się kliknie w pdf i przewinie na drugą kartkę można o tym poczytać

Czajori 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
Wysłany: Sob Gru 05, 2009 3:23 pm   break in - techniki rozrabiania point w zależności od modelu

"Break in" oznacza "wyrobić". Pointy, które należy wyrabiać techniką A według ich standardów, to takie, które można wyrobić szybko i "siłą", a pointy przeznaczone do wyrabiania techniką B trzeba wyrabiać stopniowo, inaczej można je zbyt szybko złamać.

Trochę rozdzielanie włosa na czworo, jak na mój gust.
Ostatnio zmieniony przez inaenka Pon Sie 15, 2011 10:58 am, w całości zmieniany 1 raz  

miss Julia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 6:47 pm   

Rozdzielanie na czworo ale wielu ludziom może się to przydać szczególnie tym którzy nie wiedzą jak rozrabiać pointy... Tak przynajmniej mają napisaną literkę i wszystko wiedzą

Czajori 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 9:32 am   

Miałam na myśli raczej dzielenie point na typy według sposobu rozrabiania, a nie opis rozrabiania w ogóle

miss Julia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 9:05 pm   

Nie przeszkadza to producentom, którzy np za literkę A (samodzielne rozrabianie na nodze podczas ćwieczeń) będą na przykład chcieli o !0 złotych więcej niż B (rozrabinie za pomocą suszarki i lodówki)... Lub na odwrót

Juulia 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 7:37 pm   

Jeżeli chodzi o suszarkę lodówkę to szczerze nie mam pojęcia o co chodzi :)
Ja osobiscie mam 1 sprawdzony sposób, mianowicie, zagotować w garnku na kuchence trochę wody, gdy zacznie parować weźcie puenty i przez jakiś czas trzymajcie nad garnkiem... NIE WKŁADAJCIE do wody :P rozgrzane puenty załóżcie na stopy i poróbcie kilka ćwiczeń, np pozycja 6 wchodzenie na pół palce :)

Lovett 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczeń, miłośnik
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 5:42 pm   

Co do rozrabiania, chciałam zapytać, czy to normalne, że
po rozrobieniu podeszwy i tej twardej części w jednej poincie,
gdy wstaję en pointe słyszę taki delikatny trzask ? xD
Ostatnio zmieniony przez inaenka Pon Gru 20, 2010 4:08 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu Dodaj do serwisow: Bookmark and Share