Wysłany: Czw Cze 30, 2005 11:16 pm Emblematy i prawa autorskie
w zwiazku z tym ze watek o emblematach jest zablokowany, postanowilam stworzyc nowy. zastanawia mnie bowiem, czy kiedy ktos wykorzystuje jako emblemat zdjecie zaczerpniete z internetu (badz jakiegokolwiek innego zrodla), to wlasciwie robi to bezprawnie, no chyba ze ma zgode autora...?
Nie znam dobrze prawa internetowego (moze wypowie sie ktos, kto zna!), ale mysle, ze tutaj ten problem nie zachodzi: nie uzywasz emblematu do zyskow finansowych, nie pozbawiasz tez nikogo dochodu zamieszczajac obrazek jako emblemat. Na tym polega roznica miedzy np. kopiowaniem nagran, a umieszczaniem niewinnych emblematow. Malo tego - taki emblemat moze byc zupelnie przypadkiem doskonala reklama.
jesli ktos cos wie na ten temat, czekam na sprostowanie.
_________________ Pozdrawiam,
Iza Zbikowska-Aaboe - Wasza Prima Ballerina Assoluta
No wlasnie! (a tak swoja droga, to przyaczam sie do komplementow - bardzo piekny emblemacik!) Co stoi na przeszkodzie, zebyscie po prostu zamieszczali wlasne zdjecia? Chyba o to przede wszystkim chodzi w emblematach, by reprezentowaly uzytkownikow. Tymczasem mamy na forum rozne gwiazdy baletu (czesto niezidentyfikowane lub nieidentyfikowalne z powodu rozmiarow zdjec), a nawet sliczniutka Audrey Tautou (ze nie powiem Toutou ..)
_________________ Pozdrawiam,
Iza Zbikowska-Aaboe - Wasza Prima Ballerina Assoluta
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 11:38 pm
jak pisałam, do mojego emblematu "rekę" przyłozyły dwie zyczliwe dusze, więc to im należą sie komplementy. No i licze, ze nie powołają sie na prawo autorskie i nie zażądają gratyfikacji...
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
ehhh... to chyba nie sprawa prawa internetowego, a praw autorskich...
I najbezpieczniej byłoby nie ruszac czyichs zdjec. Bo po pierwsze nie wiesz kto jest autorem zdjecia - moze to sie wydac głupie, ale autor nie musi byc osoba która naciska na spust aparatu, moze to byc osoba fotografowana, czy nawet ktos kto wymyslil zdjecie a efektu nigdy nie widzial. Nie jestescie chyba w 100 % pewni w jaki sposob to zdjecie znalazlo sie w necie (byc moze nielegalnie). A doczepić się do tego moze kazdy ... od scenografa, czy kogokolwiek innego kto ustawiał scene/ekrany itd itp, przez operatora swiatla, kamery(aparatu), w koncu fotograf, pomysłodawca....le ble ble własciciel stronki(serwera) z której wzieliscie zdjecie...az do jakiegos wrednego zadnego przygód kogoś kto nie ma nic wspólnego ze zdjeciem...
Ale najprawdopodobniej nie macie sie o co bać bo mało kto siętym az na taka skale interesuje zeby doczepił sie malego emblematu uzywanego na forum gdzieś na peryferiach swiatowej sieci
a co do tej reklamy to roznie z nia bywa.... bo roznica miedzy reklama a antyreklama jest cienka i uzalezniona od punktu widzenia i interpretacji....
a co do mojego emblematu, to jestem bezpieczny, chociaz to nie moje zdjęcie ))
_________________ 'Let all shapes express the feelings'
z tymi emblematami to jest tak ze na calym swiecie mozna uzywac do nich fotek rowniez nieznanego pochodzenia (patrz najwieksze fora, np www.dance.net) o ile nie zamieszczasz ich jako wlasne.
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!
Aniu.. nie rozumiem jak można miećwyrzuty sumienia, jeśli sie nie ma złych zamiarów... i tak naprawde nic złego sie nie robi. przeciez nikt nie mówi ze to jego zdjecie...
_________________ 'Let all shapes express the feelings'
btw: nie trzeba zamieszczać zdjęcia na imageshack, moze byc kazdy inny serwer, ale trzeba się upewnnic ze w adresie nie ma tylko nazwy strony, ale własnie i serwera.
Emblemat może się również nie pojawiać, jeśli link jest do tzw. strony ruchomej, często tak jest ze stronami na np. msn-ie, w miarę dodawania nowych rzeczy na stronę, stare informacje jakby 'cofają się', a nazwy stron zostają w miejscu. Wiem, że to niezbyt fachowe wyjaśnienie, ale tak mniej więcej to działa;)
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell
no to spróbuj na imageshack, adres wydaje sie byc dobry, ale skoro nie działa, no to trudno.