Ale odchodząc od właściwie smutnego wydźwięku wynikającego ze stwierdzenia Torina dotyczącego tego, w jaki sposób można dziś stać się gwiazdą w świadomości społecznej, pragnę tu stwierdzić, że moim zdaniem Marta Fiedler gwiazdą jest bezapelacyjnie . W razie wszelkich zarzutów i wątpliwości w tej kwestii - będę bronić... całym sercem
P.S. A link do reklamy powinien być w wątku, w którym o niej rozmawialiśmy - jest kilka wypowiedzi wcześniej odsyłacz od Kasi G. Jeśli w tamtym wątku nie ma linka, to z tego co pamiętam można ją było zobaczyć na stronie Skody ( a ide o zakład, że jest też na youtubie, tylko trzebaby poszukać)...
_________________ "Kochamy wciąż za mało i stale za późno..."
J. Twardowski
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 11:58 am
troche w nawiązaniu do gwiazdorstwa, a trochę nie - w grudniowym Twoim stylu aż 4 stronnicowy duży i bardzo szczery,wywiad z Martą F. W dodatku piekne zdjęcia pokazujaca tancerke jako współczesna artystke - gwiazde dziś a nie romanyczną baletnice - cenny głos w rozmowie o tym jakie sa tancerki na codzien i czym ten zawód rózni sie od innych. Polecam
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
Związek z tańcem: uczeń/tancerz
Wysłany: Sob Gru 10, 2011 11:51 pm
Faktycznie.. ale gdyby się tak zastanowić, wiele tancerek schodzi ze sceny i w pewnym momencie wszystko o nich milknie.. Jest to bardzo przykre..:( Ale mnie spodobał się ten wywiad, bo chciałam się dowiedzieć jak to jest z naszymi polskimi gwiazdami baletu, jak wyglądają ich próby, jak jest z ich tremą bo nie kojarzę żadnego takiego wywiadu.. oczytałam się już wielu wywiadów z tancerkami typu Guillem, czy Herrera ale to wszystko dzieje się za granicą..
A tak poza tym fajnie się dowiedzieć,że Recitale to ulubione pointy pani Marty.
Faktycznie.. ale gdyby się tak zastanowić, wiele tancerek schodzi ze sceny i w pewnym momencie wszystko o nich milknie.. Jest to bardzo przykre..
Przykre, ale wydaje mi się, że normalne. Po rezygnacji z tańca czynnego zaczynają się zajmować innymi rzeczami. Co można o nich pisać? Raz można poruszyć temat co robią i jak żyją bez tańca, ale potem? O ile nie zajmują się czymś ciekawym co przyciąga uwagę, o czym mogłyby opowiadać, nie ma tematu, który można by poruszyć w związku z nimi.
Ja to, co mówiła Marta Fiedler o braku informacji o tancerzach, zrozumiałam tak, że to oni sami odcinają się od znajomych z teatru. I to jest dopiero smutne, dużo gorsze moim zdaniem od nieobecności w mediach (o ile w ogóle można mówić o obecności tancerzy w polskich mediach )
Haha Venus - mam wrażenie, ze jak zazwyczaj myślimy podobnie.... Generalnie średnio lubie wywiady z Marta Fiedler, ale ten z nich wszystkich jest w miarę najsensowniejszy (nie wiem, czy to kwestia wprawy, czy lepszej "obróbki" - mniejsza o to). Czytając różne wywiady z Martą F. mam czasem wrażenie, że mówiąc do tego stopnia ponoszą ją słowa, że zaczyna za każdym niemal razem mówic cos innego. Z 2 tygodnie temu czytałam wywiad z nia, w którym mówila, że chciała tańczyc odkąd miała 3 lata, a teraz że 4 i takich drobiazgów by sie kilka uzbierało. Generalnie jeżeli jesteśmy w temacie wywiadów z tancerkami z PBN, to mnie duzo bardziej urzekł ten wywiad z Nathalie Fernandez:
http://balletnews.co.uk/c...ational-ballet/
Pomijając fakt, że jest merytorycznie ciekawszy, to mi Nathalie jakoś szczególnie podbiła serce, uwazam, ze to bardzo ciepła i urocza dziewczyna. Z przyjemnością się czyta, co ma do powiedzenia w tym wywiadzie.
Ostatnio zmieniony przez Kasia G Pon Gru 12, 2011 9:27 pm, w całości zmieniany 1 raz
Trudno mi to nazwać. Nie znam jej oczywiście i mogę się mylić, ale nie sprawia wrażenia osoby dającej się polubić przy pierwszej okazji. Dodam, że czytałam inne wywiady z nią i wtedy takiego wrażenia nie miałam, tylko przy tym jednym. Z resztą jest to spostrzeżenie pozataneczne i niezbyt warte rozwijania
Sekretarz Stanu w MKiDN Piotr Żuchowski wręczył ministerialne odznaczenia ludziom kultury związanym z tańcem. Srebrne Medale „Zasłużony Kulturze Gloria Artis” otrzymali: Sergey Basalaev - pierwszy solista Polskiego Baletu Narodowego w Warszawie i Marta Fiedler - pierwsza solistka Polskiego Baletu Narodowego w Warszawie...
Gratuluję obojgu artystom, ale szczególnie ucieszyło mnie wyróżnienie Marty Fiedler. Ja bym przydzielił jej taki medal już za rolę Tatiany w "Onieginie" Cranki, którą powtórzyła u nas z sukcesem kilka lat temu po sławnej Marcii Haydee, bijąc ją co najmniej urodą. Potem drugi za Annę Kareninę z pewnością. Jednak i dzisiaj jest to trafiony strzał ministra kultury - po jej niedawnych wyczynach artystycznych w baletach Forsythe'a i Neumeiera. Może dopiero teraz min. Zdrojewski zaczął odwiedzać przedstawienia PBN, lepiej późno niż wcale. Tak czy inaczej brawo Pani Marto!
PS. A przy okazji, p. Fiedler to już dawno nie "solistka TW-ON", ale "pierwsza solistka PBN".
_________________ Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż... cokolwiek, i rzadko zawodzi.
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Sro Maj 08, 2013 10:01 am
Ali, dla porządku - minister przyznaje medale (a własciwie stosowny dział w ministerstwie) na podstawie zgłoszenia i rekomendacji dyrektora lub reprezentacji srodowiskowej - zatem to nie minister zaczął chodzic na wystepy baletu ale to balet lub jego reprezentacja zaczął zgłaszac do nagród i medali tych konkretnych artystów
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
...to nie minister zaczął chodzic na wystepy baletu...
No nie wiem, chyba widziałem go kiedyś na widowni Teatru Wielkiego... Ale generalnie pewnie masz rację, bo nasi ministrowie kultury wolą raczej statystować w "kulturalnych" występach sejmowych niż śledzić wydarzenia artystyczne. Gdzie te czasy, kiedy nawet premier Hanna Suchocka spędzała każdy wolny wieczór na przedstawieniach w TW-ON... Ale niech tam, bez nich też się dzieje. Więc pani Marcie gratuluję raz jeszcze .
_________________ Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż... cokolwiek, i rzadko zawodzi.