to moze na 20 rocznicę też coś będzie? a w ogóle to kiedy przypada?
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!
zawsze mozna zasugerować uczczenie 25 rocznicy.... taki ładny kwartalik
też nie ma, się co tak certolić o te rocznice ważne żeby Balanchine'a, prezentować i "Złota dwunastka" była na to idealnym miejscem, tym bardziej, że nagrań jest baaaardzo dużo, głównie w wykonaniu NYCB( choć, niebawem ukaże się wydanie z Opery Paryskiej i z Petersburga)
gdybym ja układała ten cykl podzieliłabym go na 6 baletów klasycznych i 6 XX wiecznych, no i pusciłabym nam Balanchine'a
No chyba, ze oddzielny cykl wielcy choreografowie! XX wieku
wiem, wiem, marzenia sciętej głowy.
Ostatnio zmieniony przez Joanna Bednarczyk Pią Maj 12, 2006 10:18 am, w całości zmieniany 1 raz
boię się wpaść w pętlę offtopicu, (a temat bardzo "grząski" dla mnie)
Ale jeszcze pozwolę sobię odpowiedzieć na te spekulacje (w sferze marzeń)
Pusciłabym "Niżyński - claun Boga" albo "Czarodziejski flet"- bo tam są WSZYSCY ulubieni bejartowcy, (a i innym co nieco mogliby się spodobać) przedstawienie PIĘKNE uniwersalne, ponadczasowe i wszystko co bejartowskie tam jest, no i rok mozartowski.
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Czw Maj 18, 2006 2:04 pm
no tak, nie chce byc malkontetntką ale czy telewizje polskie nie mogły by sie dogadac miedzy sobą? niedawno ten wieczór emitowany był przez TV Kultura (wiem, ze wiele osób nie ma dostepu ale..) a teraz TVP. Ja to jednak odbieram jako puszczanie wszystko jedno czego - ot, co kupione i lezy na półce
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
no cóż, jak słusznie zauważyłaś, dostęp do TV Kultura ma baaaardzo niewielka liczba osób, zatem cieszę się że W OGÓLE znaleźli chwilę czasu dla baletu!
Związek z tańcem: uczennica
Wysłany: Czw Maj 18, 2006 11:38 pm
Ja sie ciesz, że puszczą na TVP!!! Bardzo sie ciesze!!! Bo jak już kiedyś pisałam TVP Kultury nie mam. A poza tym jak puszczą na zwykłej TVP to więcej osób prawdopodobnie to oglądnie, no i może ktoś sie baletem zainteresuje...
Związek z tańcem: instruktor fitness
Wysłany: Pią Maj 19, 2006 4:14 pm
Nikiya napisał/a:
Dla wszystkich spragnionych obejrzenia baletu Kirowa dobra wiadomość - 28 maja "Balet Kirowa w hołdzie Niżyńskiemu" :D
Reżyseria: Ross MacGibbon
Emisja:
28 maja, godz. 23:35 TVP2
Wacław Niżyński - tancerz i choreograf rosyjski pochodzenia polskiego, uznawany za jednego z najwybitniejszych tancerzy baletowych wszech czasów - niedługo po swoim debiucie, wstąpił do zespołu Baletów Rosyjskich. Razem z grupą zatańczył w pierwszym paryskim sezonie baletowym w 1909 roku, a ich przedstawienie przeszło do historii. Balet Kirowa z Petersburga dla upamiętnienia tamtych występów oraz w hołdzie zmarłemu w 1950 roku tancerzowi i choreografowi rosyjskiemu, prezentuje na nowo cztery z zarejestrowanych wtedy układów baletowych: "Szeherezadę" do muzyki Nikołaja Rimskiego-Korsakowa, "Ognistego ptaka" do muzyki Igora Strawińskiego, "Ducha róży" do muzyki Carla Marii Webera i "Tańce połowieckie" do muzyki Aleksandra Borodina
_________________ denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Kiedyś tancerka teraz instruktor fitness: w tym też można się spełniać :)
Związek z tańcem: tancerz
Wysłany: Nie Maj 28, 2006 9:09 pm
http://program.tvp.pl/ cooooooo? Ani jednego slowa o naszym balecie! Nic juz nie rozumiem!
na przyszłośc proszę pamiętac o funkcji edit - można było to zdanie umieścić w poprzednim poscie.
a brak baletu w programie pewnie jest spowodowany "papieską" ramówką i zmianami z tym zwiazanym - tak sądzę
moderator Kasia G
_________________ You can take the Dancer out of the Dance, but you can't take the Dance out of the Dancer
Związek z tańcem: nauczyciel baletu
Wysłany: Pon Maj 29, 2006 11:09 pm
Jak bedziecie wiedziec kiedy ma byc Złota Dwunastka przełozona z wczoraj to napiszcie. Bo ja nie mam nawyku zagladac do programu tv
_________________ Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża twojemu życiu lub zdrowiu...
Związek z tańcem: nauczyciel baletu
Wysłany: Pon Maj 29, 2006 11:57 pm
Czemu dopiero na 16 lipca?
_________________ Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża twojemu życiu lub zdrowiu...