Związek z tańcem: amatorski, z pasją
Wysłany: Wto Lip 15, 2014 11:00 pm
Dokładnie tak. Można jeszcze to sobie zobrazować na sali: ściany pomieszczenia mają numer nieparzysty, a jego kąty - numery nieparzyste.
_________________ Życie jest raczej walką niż tańcem – powiada Marek Aureliusz. Ale nie jestem pewien, czy to prawda. Życie jest najczęściej nie tyle walką, ile męczącym balansowaniem – tanecznym krokiem na palcach - pośród niebezpiecznych sytuacji.
A co do grand jete, masz problem z samą wysokością czy rozwarciem szpagatu?
Ja miałam tak, że moje skoki szpagatowe były na gorszą nogę wyższe, mimo że szpagat był słabszy ;P
_________________ Taniec jest najwznioślejszą, najbardziej wzruszającą, najpiękniejszą ze wszystkich sztuk, bo nie jest tylko prostą interpretacją czy wyobrażeniem życia; jest samym życiem. Havelock Ellis
Związek z tańcem: tancerka/uczennica
Wysłany: Pią Sie 08, 2014 10:02 pm
hej mam do was kilka pytań
1. Jak nazywają się te ( przepraszam za nazwę) "kroczki" w wariacji cukrowej wieszczki ??? Na filmiku zaczynają się od 57 sekundy... https://www.youtube.com/watch?v=v-15vFp74jo
2. W tym miejscu chciałam się upewnić czy figura w wariacji Giselle w I akcie po arabesce to arabesque penche ? (18 sekunda) https://www.youtube.com/watch?v=nbCdrKrAOmk
3. Co w terminologii baletowej oznacza termin "promenade" ?
Związek z tańcem: tancerka
Wysłany: Sob Sie 09, 2014 1:42 pm
1. pas Couru's /pas de bourrée suivi
2. Arabesque penche na plie
3.promenade to np. w partnerowaniu partner obraca partnerkę na stojącą w jakiejś pozie np. attitude, a la seconde etc.
mam nadzieję, że trochę pomogłam
_________________ Happiness only real when shared.
Związek z tańcem: amatorski, z pasją
Wysłany: Nie Cze 02, 2019 8:24 pm
To po prostu czwarty arabesque
_________________ Życie jest raczej walką niż tańcem – powiada Marek Aureliusz. Ale nie jestem pewien, czy to prawda. Życie jest najczęściej nie tyle walką, ile męczącym balansowaniem – tanecznym krokiem na palcach - pośród niebezpiecznych sytuacji.