Ale na spotkaniach baletowych w Łodzi Węgierski zespół baletowy wystawił mogę spisać Libretto z przewodnika baletowego lub z libretta XIX Łódzkich Spotkań Baletowych !!!
EDIT: Jeżeli nie chcecie to nie ... Tak tylko zaproponowałąm !!!
Ostatnio zmieniony przez Figielka Sro Cze 27, 2007 10:39 pm, w całości zmieniany 1 raz
Figielko,nie zrozumiałaś Chodzi o to,ze jak ktos strasznie chce znac libretto do baletu Poskromienie Złośnicy to bierze do ręki dzieło Szekspira i czyta,podobnie zreszta jak byloby w przypadku Romea i Julii czy np Snu Nocy Letniej a libretto Jeziora Łabędziego czy Giselle jest nowym tworem specjalnie na cele baletu choc tez zazwyczaj oparte na jakiejs historii..
_________________ "Chcemy tylko tańczyć i milczeć..."
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 12:44 pm
Torin napisał/a:
Się nieco różni, takie jakieś prostsze jest.
Libretto przeczytałem z książeczki zamieszczonej w serii La Scala - tom się zrobił mądry
Torin
Łoj, to się cieszę (autorka sie kłania)
tak, libretto Romea i Julii rózni sie od dramatu, zresztą w róznych inscenizacjach moze też wygladac nieco inaczej - inny podział na sceny, inne postaci )np. czasem nie ma Benvilia, drugiego przyjaciela Romea tak jak własnie w nagraniu prezentowanym w serii La Scala.
GENERALNI chodzi o to aby tu, na forum zbierać libretta stricte baletowe i/albo trudno dostępne. O czym jest Poskromienie złosnicy łatwo jest sie dowiedziec gdzies indziej, podobnie jak np. o czym jest Anna Karenina albo Bracia Karamoazow. Natomiast o czym jest taka Copelia dowiemy sie tylko z źródłach baletowych...
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
Związek z tańcem: nauczyciel baletu
Wysłany: Pią Cze 13, 2008 5:29 pm
Nell... wystarczy wejść w tablicę "Libretta baletowe" i zobaczyć jakie teksty zostały już przygotowane... "Giselle" już jest, ale jeśli sobie wybierzesz jakiś inny balet, którego nie ma jeszcze tu na forum to nikt nie będzie miał nic przeciwko
_________________ Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża twojemu życiu lub zdrowiu...
Ja mam takie pytanie, bo "Córka Źle Strzeżona" to balet ogólnie w 2 aktach, a ja ogladałam w 3. No i za bardzo nie wiem jak podzielić to na 2 akty, więc mogłabym opisać w 3?
A i jeszcze wypisałam 3 wersje muzyczne.
_________________ " Moje motto: Spożyć przed terminem. Szukałem w wielu mądrych księgach, znalazłem na kefirze."
Szymon Majewski
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 11:24 am
jesli masz wydanie Córki źle strzezonej z moim opracownaiem libretta z serii La scala to tam masz podział na 3 akty. Klasycznie podział jest 2 aktowy, z tym ze pierwszy akt dzieli się na dwa obarzy - u wdowy Simone i Żniwa. Ale to sprawa drugorzedna, nie ma problemu czy podzielisz to tak czy inaczej
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec