Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 10:31 am
Bo jest w wymaganiach egzaminacyjnych z wiedzy o tańcu! Kto i za jakie grzechy to tam umieścił - Bóg raczy wiedzieć! Napoli było wystawiane w Warszawie w '89 roku, od tego czasu nie wiem, czy w Polsce można to w jakikolwiek sposób zobaczyć (na video, DVD), bo na żywo oczywiście nie.
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
Nie ma niestety nagran Napoli - sama bym chetnie zobaczyla! Jesli chcecie zaskoczyc komisje wiedza o Napoli, wspomnijcie o dziurze w podlodze w Teatrze Krolewskim w Kopenhadze, przez ktora dokonuje sie cudowne przemienienie bohaterki. Pzrez dziure (pewnie jest jakis fachowy na to termin) sciagana jest z niej wiesniacza sukienka i w okamgnieniu pojawia sie przed publicznoscia w stroju morskiej nimfy (o ile nie pokrecilam czegos o bohaterce - nie mam mojego autorytetu w tej chwili pod reka, a sama nigdy Napoli nie widzialam). To ponoc trick, ktory wszystkich zawsze wprawia w zdumienie!
_________________ Pozdrawiam,
Iza Zbikowska-Aaboe - Wasza Prima Ballerina Assoluta
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 3:41 pm
Ariodante, mam propozycję, moze posty o Napoli wydzielić w wątku Matura z WOTu ? i Zbierac tam opisy baletów, które są w wymaganiach egzaminacyjnych, takie własnie ciekawostki jak ta o "dziurze w podłodze" ? Pamietam, ze sama opisywałam gdzies na forum Giselle Eka... Mogla by powstać taka wirtualna ściąga Co nie jest niczym złym bo żaden opis nie zastąpi obejrzenia baletu
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
Związek z tańcem: baletoman
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 9:27 pm
Nie 32, tylko ok. 50!!!
Nowa lista obejmuje więcej dzieł niż wcześniejsze. Znajduje się w przykładowym arkuszu (można go pobrać z przedostatniego postu z podanej przez Armidę strony)
NAPOLI ! NAPOLI! NAPOLI!
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego
Ja mysle, ze taka komisja powinna to zrozumiec. Tzn. jesli sie im powie, ze przetrzasnelo sie caly internet i Napoli nie jest dostepne na zadnym cywilzowanym nosniku video, to juz ma sie punkt. A potem mozna ponawijac troche o Bournonville'u i o szkole dunskiej (posilkujac sie kilkoma naszymi postami), blysnac wiedza o "dziurze w podlodze" , tym, ze bohaterka nazywa sie Terezina i tyle.
To oczywiscie nie zastapi obejrzenia baletu, ale jesli nie ma szans na jego obejrzenie, to musi wystarczyc, takze komisji, ktora nie ma prawa pytac o szczegoly dotyczace dziela, ktorego nikt nie widzial.
Kasiu, a Napoli z Warszawy to byla nasza rodzima produkcja, czy wystep goscinny Dunczykow?
_________________ Pozdrawiam,
Iza Zbikowska-Aaboe - Wasza Prima Ballerina Assoluta
Związek z tańcem: baletoman
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 10:05 pm
Egzamin nie jest ustny, ale pisemny. Now amatura sprawdzana jest wedle klucza, więc jeśli nie wypisze określonych cech tego baletu (np) to mam zero punktów
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego