Wysłany: Sro Lip 13, 2005 11:14 am TVP-DVD Utrwalic dla kolenych pokolen i ku naszej radosci
Jak uwazacie, ktore przedstawienia powinny byc nagrane przez TVP w pierwszej kolejnosci tak aby stworzyc videoteke polskiego baletu poczatku XXI wieku?
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Sro Lip 13, 2005 12:56 pm Re: TVP-DVD Utrwalic dla kolenych pokolen i ku naszej rado
tomasz czyz napisał/a:
aby stworzyc videoteke polskiego baletu poczatku XXI wieku?
jeżeli tak - to Romeo i Julia, Tryptyk polski i cudowny mandaryn Wesołowskiego - o ile te ostatnie będą wystawione przez TW
to chwilowo tyle jeśli chodzi o TW i warte zachowania choreografie (choc dla celów archiwalnych to oczywiście jestem za nagrywaniem wszystkiego)
natomiast należałoby także utrwalić wybitne kreacje wybitnych artystów: S. Woźniaka w Greku Zorbie, Izabelę Milewską i Woźniaka w Romeo i Julii,
Andrzeja Marka Stasiewicza w Córce źle strzeżonej, oraz jako Merkucja, spektakle Śpiącej królewny i Bajadery w dobrych obsadach - bo świetnie wystawione i dobrze tańczone.
To tyle najwazniejszych postulatów jeśli chodzi o TW-ON
a z innych miast? i nie tylko z klasyki?
Nie wiem, jak sprawa wygląda z nagrywnaiem spektakli PTT - na pewno warte utrwalenia są prawie wszystkie ich pozycje repertuarowe - a to z powodu choreografi, a to wykonania, a to pomysłu (Transs...)
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
Spektakle PTT są nagrywane dla wewnetrznych potrzeb teatru, jest wiele nagrań z prób generalnych i premier, ale jak już wspomniałam na użytek własny teatru (i przy użyciu bodajże kamery VHS). Podczas ostatniej premiery ("Przypadki pana von K." w choreografii pani Ewy Wycichowskiej) widziałam w Operze operatorów poznańskiego ośrodka TVP, ale nie wiem w jakim celu spektakl filmowali (tzn czy np z zamiarem emisji w TV). Nie wydaje mi się jednak, by nagrywali go wyłącznie w celu pokazania krótkich spotów w lokalnych wiadomościach, ponieważ byli obecni niemalże przez cały czas trwania wystepu (dzień wcześniej na próbie generalnej również filmowali).
Niestety nasza telewizja nie wpadnie na pomysł utrwalenia baletu, bo woli wydawać pieniądze na różne bezsensowne i zbędne ,,inwestycje" - typu idiotyczne znaczki z dozwolonym wiekiem widza, które zaśmiecają obraz. Swoją drogą ciekawe jaki znaczek pojawi się na najbliższym balecie w Złotej Dwunastce?:) Jeśli jej nie zlikwidowali na ich rzecz!:)
Wysłany: Sob Paź 01, 2005 12:18 pm
Rotbart napisał/a:
Niestety nasza telewizja nie wpadnie na pomysł utrwalenia baletu, bo woli wydawać pieniądze na różne bezsensowne i zbędne ,,inwestycje"
no dobrze, ale przeciez nagrania baletów Ejfmana, które od czasu do czasu można zobaczyc w TV zrobiła nasza telewizja i to całkiem przyzwoicie... Więc jednak można nagrac spektakl baletowy i potem go wyemitować, a moze nawet sprzedac do innych stacji? Chyba TV Kultura ma zamiar w ten własnie sposób współpracowac z telewizjami kulturalnymi innych państw (mówiło sę o arte i rosyjskiej Kulturze) - czy polska TV ma zamiar od nich kupowac, a sama nic nie sprzedawać? A byłoby co pokazać, na początek choćby wspomnianego Mandaryna - forma nie duża ale jak ekspresyjna!
Lec
No właśnie, dlaczego TVP nie chce utrwalić na przykład ,,Jeziora" z TW-ON? Wydaje mi się, że ejst na tyle odkrywcze, że zachodnie stacje zajmujące się kulturą chetnie kupiłyby to nagranie - a jaka by to była promocja dla tancerzy i całego teatru. Dla chcącego nic trudnego... A w ogóle to czy TVP zarejestrowała coś oprócz ,,Halki"? I czy ,,Halkę" kupiły jakies stacje z zachodu?
_________________ Když už něco děláš, dělej to pořádně.
Wysłany: Sob Paź 01, 2005 12:42 pm
tak, Halka była emitowana dwukrotnie w Australii!!! Tylko chyba raczej dzięki osobistym kontaktom i zabiegom p. Marii Fołtyn (reżysera spektaklu) i osób z jej kręgu... To chyba jedyna ostatnio zarejestrowana pozycja operowo-baletowa (że wrzucę to do jednego worka). Były transmisje i retransmisje plenerowych spektakli z Poznania i Wrocławia, ale trudno nazwac to rejestracją I moim zdaniem nie były one specjalnie tego warte. Ale z baletu to juz zupełnie nic się nie nagrywa
Lec
na szczęście można już od jakiegoś czasu przegrywać kasety VHS na DVD (najczęściej w punktach fotograficznych - dla zainteresowanych) więc skoro TVP się o to nie troszczy, my możemy stworzyć taką bibliotekę
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!
chodzi mi o przedłużanie żywotu chociaż tych spektakli, które jakimś cudem zostały jednak wyemitowane na różnych kanałach...
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!
Ależ ja nie namawiam! Mówię tylko, że to nie jest wcale niemożliwe. Myslę, że przy odrobinie szczęścia w każdym teatrze da się nagrać spektakl, w TW-ON też - tylko po co? Utrwalanie przedstawień jest przecież w interesie teatru i TVP.
Moja znajoma nagrała kiedyś (dyktafon) do użytku domowego całego Pana Marimbę.A to dlatego,że nie można było nigdzie kupić kasety ani płyty.A jej dziecku bardzo się podobało i okropnie chciało słuchać i śpiewać !
Wysłany: Pon Paź 03, 2005 5:43 pm
no własnie, nawet robocze czy kilka "pokazowych" rejestracji TW prezentowanych do niedawna w Centrum Promocji (przy kasach) nie sa powalającej jakości a przeciez robione sa profesjonalną kamera video Pewnie że na bezrybiu i rak ryba (jak ten internetowy filmik z Barysznikowem do którego link podał mysha) ale przeciez w tym wątku chodzi o to, zeby instytucje do tego powołane zajeły sie dokumentowaniem polskich dokonan tanecznych ku potomności - jak to dawniej w czasach dużo trudniejszych robiły !!!
Lec
No właśnie, zwłaszcza, że przy dobrej promocji TVP mogłaby mieć z tego niezły zysk - ale TVP nic się nie chce, chociaż to w porównaniu z niektórymi programami rozrywkowymi nie jest szczególnie kosztowne przedsięwzięcie. Może któraś z prywatnych stacji się przecwani i zainwestuje w rejestrowanie przedstawień.
Niestety tak jest - pieniądze idą na gwiazdy filmowe i teatralne występujące w serialach. Ale może w końcu ktoś się zainteresuje baletem - jak na razie TVN zainteresował się Sopotem, to jeszcze daleka droga, ale kto wie...
Wysłany: Pon Paź 24, 2005 8:08 pm
cytuję za świąteczną GW (22-23 października2005)
"Nadzór nad Polskim Wydawnictwem Muzycznym w imieniu ministra skarbu i ministra kultury ma przejąć Polskie Wydawnictwo Audiowizualne, nowa instytucja, ktora minister Waldemar Dąbrowski powołał w tym tygodniu. PWA ma rejestrować koncerty muzyki powaznej i jazzowej, przedstawienia teatralne i operowe, a nastepnie sprzedawac licencję na odtwarzanie nadawcom publicznym i prywatnym za symboliczną złotwókę. (...) Na razie deklarację współpracy wyraził kanał TVP Kultura. Pierwszy koncert ma byc zarejestrowany w styczniu."
ROM
moze to jest swiatełko w tunelu? Moze przynajmniej bedzie do kogo pisac listy z prosbą i petycje o zarejestrowanie spektakli baletowych?
Lec