To tak jak przeprosty kolan- tylko na łokciach.
sfra- dość spory ten twój przeprost...
_________________ Na forum wróciłam po 2 latach, widać nie da się żyć bez tańca, chociaż już zapewne do niego nie wrócę. Trochę jakby nowe życie.
Nie wiem, czy wróciłam na stałe, może za chwilę znów zniknę. Ale co jakiś czas zaglądnę.
Związek z tańcem: uczennica
Wysłany: Sro Sty 11, 2006 9:59 pm
ooooooo srfa....... duży masz ten przeprost....
ja mam takie leciutki przeprosty w łokciach, ale tak naprawde w łokciach to mi to wisi czy mam czy nie mam przeprostów.
Związek z tańcem: oby wieczny!
Wysłany: Sro Sty 11, 2006 10:53 pm
No a ja właśnie nie mogę wyprostować do końca ręki... i dlatego chcialam sie dowiedziec czy to do czegos potrzebne bo nie chce sie katowac jak potem mi sie to do niczego nie przyda... jednak na jazzowym trzeba miec czasem proste lokcie i dziwnie wyglada gdy mam takie niedoprostowane... cos jeszcze sie nad tym zastanowie
Związek z tańcem: na całe życie! :)
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 7:46 pm
Kasiu, wydaje mi się, że niedoprost może być większym problemem w tańcu niż przeprost, dlatego chyba warto się "katować"
Osobiście przeprosty w łokciach posiadam i bardzo nie podoba mi się linia moich rąk w pozycji allongee Czy ktoś ma jakieś mare wskazówki co do walki z przeprostami w łokciach?
_________________ Anna Pawłowa nigdy nie zakręciła więcej niż dwa piruety, ale jakiż wyraz miały jej arabeski!
(a swoja droga to moze tylko ja prostuje bo u mnie i tak nie jest wtedy do konca prosta)
tzw. 'ciężarek przyczepiony do łokcia'
Chociaż oczywiście to zalezy - ręce w klasyce 'mocne' są do łokci, natomiast dalej, do nadgarstków, dłoni mają być miękkie, plastyczne - i tutaj już wiele zależy od tego, co się w danej chwili tańczy.
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell
najlepiej to widać u zawodowych tancerek - one mają bardzo widoczne wszystkie miesnie (możliwe, ze przez szczupłość) ale własnie przedewszystkim u nich jest ważne zeby zachowac tą lekość...
Związek z tańcem: czynny! SB+OEB
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 7:19 pm
Chciałam założyc temat o przeprostach łokci ale poszukałam i znalazłam no więc jak mam chyba takie jak Sfra przeprosty i chciałam spytać w czym to pomaga, a czemu przeszkadza??
_________________ Taniec wymaga człowieka chętnego,
szlachetnego, opanowanego;
człowieka o zrównoważonych siłach.
Dlatego chwalę taniec...
Związek z tańcem: oby wieczny!
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 6:24 pm
Dzięki przeprostom jest się bardziej kobiecym Bo to typowo żeńska cecha podobno Za to ma trochę skutków ubocznych, gdyż by twoja ręka dobrze wyglądała w tańcu przy momentach, w których musi być prosta-ty nie możesz jej napiąć do końca, ponieważ nienaturalnie to wtedy wygląda.
Tak na współczesnym mam z tym własnie probelm bo moje przeprosty sa większe niż Kasi Strasznie wkurzające ale jakie satysfakcjunująće tak jak moje duże w sumie przeprosty w nogach
_________________ Klawisze pianina są czarne i białe, ale grają niczym milion kolorów w Twojej podświadomości.