Witam!
Mam pytanie, związane poniekąd z problemem.
Chodzi o to, że za niedługo będę tańczył pas de deux
a jak się zapewne domyślacie układ jest dość wymagający
i pojawiają się podnoszenia
Czy jest jakiś sposób, aby przystosować kręgosłup do takich podnoszeń?
Pas już mam, ale chodzi mi bardziej o jakieś ćwiczenia.
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Czw Paź 18, 2012 1:04 pm
o ile wiem, takie partnerowania (podnoszenia) powinno się ćwiczyć z nauczycielem, który podpowie jak i "czym" podnosić, własnie po to aby nie obciążać kręgosłupa i pleców...
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
Związek z tańcem: tancerz
Wysłany: Czw Paź 18, 2012 4:05 pm
Przede wszystkim nie ma ćwiczeń przygotowujących do tańczenia duetów czy pdd. Możesz się wybrać jedynie na siłownię i trochę się wzmocnić.
W podnoszeniach najważniejsza jest technika- bez odpowiedniego nauczyciela zapewne nie obejdzie się bez kontuzji. Poza tym do podnoszeń nie jest potrzebny "mocny kręgosłup", ale przede wszystkim mocne nogi i solidne PLIE przed podnoszeniem- partnerki nie powinno się dźwigać samymi rękami.
Jeszcze dodam że ciężko cokolwiek Ci poradzić skoro nawet nie wiemy co to za typ podnoszeń jest
_________________ You can take the Dancer out of the Dance, but you can't take the Dance out of the Dancer
Związek z tańcem: tancerz
Wysłany: Czw Paź 18, 2012 4:06 pm
Cytat:
Pas już mam, ale chodzi mi bardziej o jakieś ćwiczenia.
no ale niestety pas nic nie zrobi za Ciebie, ani brzucha trzymał nie będzie, ani pleców. Możesz sobie nosić jako dodatek, ale sam musisz wiedzieć czym podnosisz, a plecami na pewno nie.
_________________ You can take the Dancer out of the Dance, but you can't take the Dance out of the Dancer