Związek z tańcem: tancerz
Wysłany: Pon Gru 26, 2005 12:32 pm
ja mam od urodzenia wystające żebra, tzn, sa jakoś niezrośnięte, dlatego tworzą taką wypukłośc, szczególnie przy wciągniętym brzuchu, żebra mi wystają. Z tego co wiem teraz juz za późno na korygowanie tego, można je zszywac u niemowląt.
_________________ The dance says what words cannot
ja tez mam wystające żebra (ehhh ) i w dodatku jeszcze wystającą jedną łopatke co mi bardzo przeszkadza w tancu pomijając to że ni za ładnie wyglądajaą to też mnie ciekawi czy ma to jakieś duuuże znaczenie w tańcu? cięzko mi jest określic czy z wystającymi żebrami sie tanczy gorzej poniewaz mam takie od zawsze moze ktos cos slyszal na ten temat?
_________________ Mater Mater Inferorum, Mater Mater Sospirorum, Mater Mater Lapidarum, Mater Mater Tenebrarum...
Wysłany: Pon Gru 26, 2005 1:00 pm
ze jak..?? Zszywać żebra? pierwsze słyszę....a mi żebra jakoś tak nie wystają, ale mam koleżankę, która za nic nie może ich wciągnąć. A spróbójcie schować żebra tak "do środka" (wciągnąć je) , nie umiem tego zbytnio wytłumaczyć, ale to jest tak jakbyście je chcieli złączyć razem...to pomaga, ale nie wiem czy mnie zrozumieliście
_________________ You can take the Dancer out of the Dance, but you can't take the Dance out of the Dancer
rozumiem ale nie umiem tzn tak troszeczke sie schowaly ale po minucie bym wysiadla szczegolanie na scenie, bo wciagniety brzuch to co innego a chowanie żeber też co innego, z brzuchem jest łatwiej
_________________ Mater Mater Inferorum, Mater Mater Sospirorum, Mater Mater Lapidarum, Mater Mater Tenebrarum...
Wydaje mi sie, ze wystajace zebra nie sa zbyt duzym problemem, bo nie slyszalam aby ktokolwiek parzac na tancerke w paczce zastanawial sie nad tym czy cos wystaje czy nie...
Ale spotkalam sie z nauczcielka, ktora zwracala na to duza uwage i opowiadal jak to nie ktore tancerki wycinaja sobie zebra, zeby miec wezsza talie.
Ja, kiedy "wciagam zebra" automatzcznie ida mi do przodu ramiona, a wiec wole wciagac brzuch niz psuc sobie postawe.
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Pon Gru 26, 2005 3:10 pm
Myślę, ze zarzut "wystajacych żeber" dotyczy ogólnie postawy w tańcu. Jeżeli ktoś jest nazbyt wygięty "tył-przód" jak np. tancerki w tańcach latyno-amerykańskich to źle będzie trzymał pion i balans, a co za tym idzie źle kręcił itd. Trzeba by przyjżeć sie, czy chodzi tylko o to ze żebra wystają do przodu, czy jednoczesnie pupa do tyłu. Nie raz spotkałam sie z uwagą pedagogów na lekcjach baletu, że zebra należy "wciągac w siebie" - wtedy korpus staje się prosty, wyciągniety w górę i bardziej zwarty.
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
Wysłany: Pon Gru 26, 2005 5:21 pm
Chodzi o to, że żebra są normalnie z przodu złączone, tworzą taką zamknięta klatkę, ale niektóre dzieci się rodza z takim otwartymi troszkę żebrami.
Nie ma to zupełnie związku z wypiętą pupą, bo wypięta pupa to kwestia kręgosłupa, a wystające żebra, to taka uroda po prostu, a wydaje mi się, że w balecie szczególnie to nie przeszkadza, bo nie jest to bardzo widoczne. To tylko minimalna różnica, a i tak wszyscy tancerze muszą tak samo wciągac brzuch i przyklejac przeponę do pleców, więc nawet Ci z wystającymi żebrami robią to samo i jest ok.
_________________ The dance says what words cannot
nie wiem jak to jest z żebrami w tańcu, bo nikt mi nigdy na to nie zwracał uwagi, ale głupio to wygląda jak przy normalnej wadze, wygladzie - żebra wystają jak u anorektyczki - to stwarza taką dysproporcje mysle ze z wiekiem to mija
Ania Gość
Wysłany: Pon Gru 26, 2005 8:52 pm
Skoro temat o żebrach, to ja mam pytanie. Czy w tańcu może przeszkadzać dodatkowe żebro?
i nie tylko to... ja mam np. z jednej strony tak śmiesznie wklęśnięte żebro, ze jak się tam dotknie to czuć, jakby była dziura
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!