Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Nie Paź 14, 2012 10:41 am Spotkania Gwiazdy polskiego baletu - Warszawa
Zapraszam na:
28.10.2012 (niedziela), Lokal użytkowy, ul. Brzozowa 27/29 (Stare Miasto, Warszawa)
godz. 17:00
O OPERZE i balecie PRZY DESERZE
Spotkanie VII – Reformator czy rewolucjonista: Spotkanie z Krzysztofem Pastorem, dyrektorem Polskiego Baletu Narodowego
prowadzenie: Katarzyna Gardzina-Kubała
wstęp 15 zł
a na deser tort z dedykacją....
Wysłany: Nie Paź 14, 2012 10:13 pm
dokładnie tak: wchodzisz, płacisz przy barze, dostajesz bilecik na który dostajesz porcje ciasta lub deseru i bierzesz udział w spotakniu. Ponadto mozna osobno zakupic herbatke, kawke lub lekkie napoje procentowe i w ten sposób wejśc w atmosferę podwieczorku kulturalnego z gościem Serdecznie zapraszam - dzis odbyło sie spotkanie z solistka Warszawskiej Opery Kameralnej, która 3 godziny wraz z mężem opowiadała nam o swojej karerze i puszczała nagrania audio i video, czasem nie publikowane
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
Byłoby fajnie, gdyby Pastor pokazał tam także jakieś swoje holenderskie balety, które nie mają szans dotrzeć do Warszawy. Osobiście jestem ciekaw jego "Niżyńskiego" i "Bolera", które wystawia teraz w Amsterdamie.
_________________ Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż... cokolwiek, i rzadko zawodzi.
Wysłany: Pon Paź 15, 2012 10:57 pm
dowolny, venus, wedle życzenia, pora popołudniowa i puffy, na których częśc gości siedzi nie skłaniają do wkładania krochmalonych sukien tudzież tużurków
Ali, zobaczę co da sie wynegocjować
Lec
Wysłany: Czw Lis 01, 2012 8:22 pm
O OPERZE (i balecie) PRZY DESERZE
Spotkanie VIII
Na czubkach palców - spotkanie z Aleksandrą Liashenko - pierwszą solistką Polskiego Baletu Narodowego
25.11.2012 (niedziela)
Kolejne spotkanie z cyklu operowo-kulinarnego, w tym sezonie z dodatkiem sztuki tańca:
Na czubkach palców - spotkanie z Aleksandrą Liashenko - pierwszą solistką Polskiego Baletu Narodowego
...a na deser delikatna tarta cytrynowa z marengą...
O operze (i balecie) przy deserze: Zapraszamy na wieczory nawiązujące do tradycji dawnego podwieczorku lub spotkań przy herbacie w połączeniu z rozmową na temat muzyki klasycznej i słuchaniem tejże, nie tylko dla melomanów. Rozmowy będą dotyczyć zarówno współczesnego życia operowego – dzieł, gwiazd, wydarzeń, ale także historii opery, kompozytorów, dzieł znanych i nieznanych, a nawet poszczególnych arii. Każdemu wieczorowi będzie towarzyszył poczęstunek w postaci cista lub deseru –
rozmowy na tematy kulinarne również mile widziane.
Pomysłodawczyni i prowadząca - Katarzyna Gardzina-Kubała.
wstęp 15 zł
Lec
To "baletowe przyspieszenie" z "Czubków Palców" to chyba także zasługa Kasi G. Jeszcze nie widziałem ech ze spotkania z dyr. Pastorem, a już zapowiada następne na Starym Mieście - z Aleksandrą Liashenko. Ale czy tamto się odbyło, bo niestety nie mogłem pójść. Jak poszło?
_________________ Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż... cokolwiek, i rzadko zawodzi.
Wysłany: Pią Lis 02, 2012 9:46 am
Odbyło się, odbyło, nie będę opisywac go dokładnie na blogu ani tu, bo wszystko zostało nagrane i mozna sobie za czas jakis obejrzeć w bibliotece multimedialnej IMIT. Dyrektor był tak miły że nie odwołał spotkania, ani go zbytnio nie skrócił, choć miał tego samego wieczoru samolot do Wilna Poswięcił nam ponad 2 godziny i odpowiadał zarówno na pytania moje, jak i publiczności. Wiele czasu poświęcono na rozmowe o specyfice pracy choreografa, przemianach w polskim balecie i problemach zawodu tancerza (przekwalifikowanie, emerytura). Było około 20 osób, mam nadzieję, ze w przyszłości publiczność będzie jeszcze liczniejsza
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 9:30 am
Po cudownym spotkaniu z Aleksandrą Liashenko pozwole sobie na nutkę rozgoryczenia: czy w Warszawie naprawdę jest tylko 9 osób, które chciały spotkać sie z gwiazdą naszego Polskiego Baletu Narodowego?
Lec
Związek z tańcem: miłośniczka
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 9:46 pm
Kasia G napisał/a:
Po cudownym spotkaniu z Aleksandrą Liashenko pozwole sobie na nutkę rozgoryczenia: czy w Warszawie naprawdę jest tylko 9 osób, które chciały spotkać sie z gwiazdą naszego Polskiego Baletu Narodowego?
Ojej, dawno nie zaglądałam i bardzo żałuję, że nie zobaczyłam tego wątku kilka dni wcześniej, na pewno bym się pojawiła! Myślę, że to kwestia dotarcia do wątku (żadna to skomplikowana rzecz, a jednak , a nie braku zainteresowania naszą wspaniałą Saszą !
Czy jest planowane jeszcze jakieś spotkanie?
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 4:28 pm
przypominam, już w niedzielę (17 lutego) spotkanie z Zofią Rudnicką, tancerką i choreografem, autorką książki:
Tancerz, szkoła i scena : etiudy choreograficzne jako istotny element procesu kształtowania sylwetki artystycznej uczniów warszawskiej szkoły baletowej
Lec
Wysłany: Pon Kwi 15, 2013 10:12 am
przypominam, juz za tydzień....
LOKALNI GOŚCIE
O OPERZE PRZY DESERZE
Spotkanie XII
Spotkanie z Kamą Akucewicz i Wojciechem Warszawskim
21.04.2013 (niedziela)
Kolejne spotkanie z cyklu operowo-kulinarnego, w tym sezonie z dodatkiem sztuki tańca.
Tym razem zapraszamy do rozmowy z Kamą Akucewicz i Wojciechem Warszawskim - pedagogami tańca, wybitymi solistami baletu Teatru Wielkiego w Warszawie.
Na deser: lekki tort z owocami i bitą śmietaną
O operze (i balecie) przy deserze: Zapraszamy na wieczory nawiązujące do tradycji dawnego podwieczorku lub spotkań przy herbacie w połączeniu z rozmową na temat muzyki klasycznej i słuchaniem tejże, nie tylko dla melomanów. Rozmowy będą dotyczyć zarówno współczesnego życia operowego – dzieł, gwiazd, wydarzeń, ale także historii opery, kompozytorów, dzieł znanych i nieznanych, a nawet poszczególnych arii. Każdemu wieczorowi będzie towarzyszył poczęstunek w postaci cista lub deseru – rozmowy na tematy kulinarne również mile widziane.
Pomysłodawczyni i prowadząca - Katarzyna Gardzina-Kubała.
wstęp 15 zł
dla uczniów szkoły baletowej wstęp 5 zł
Lec
Czy w "sezonie 13/14" będa kontynuowane spotkania na Brzozowej? Co prawda bylem tylko na dwóch , nie zawsze mozna, ale kazde z nich było dla mnie czymś wyjątkowo miłym i kształcącym.
Dziękuję Kasiu za to przedsiewziecie i prosze o jeszcze.
_________________ Tańcząc, ciałem powiesz także to, czego nie możesz wyrazić słowem.
Wysłany: Sob Paź 19, 2013 6:29 pm
Uwaga, uwaga, pierwsze spotkanie w starym nowym cyklu (starym bo nadal przeze mnie prowadzonym i z gwiazdami baletu, nowym bo w nowym miejscu i bez deseru w tle) JUZ 27 października o godz. 16.00
SPOTKANIE z EMILEM WESOŁOWSKIM, choreografem, tancerzem, długoletnim dyrektorem warszawskiego baletu