|
www.balet.pl forum miłośników tańca |
|
POGADALNIA - Deser - baletnica
Giselle12 - Pon Kwi 18, 2011 5:22 pm Temat postu: Deser - baletnica Pamiętam, że jest deser, który nazywa się tak samo jak sławna tancerka. Ponoć poprosiła o coś słodkiego i lekkiego po przedstawieniu i kucharz przygotował to specjalnie dla niej. Pojawiło się to już kiedyś w zagadkach.
Czy pamiętacie nazwę tego deseru? Może macie przepisy? Z góry dziękuję, za przypomnienie mi tej nazwy
arizona - Pon Kwi 18, 2011 5:28 pm
wydaje mi się, że chodzi o Pawłową
Nagash - Pon Kwi 18, 2011 5:30 pm
spojrzyj sobie
http://mniami.pl/artykuly,2,30.html
agata31 - Pon Kwi 18, 2011 6:19 pm
zapewne chodzi o tort Pawłowej
"Według tradycji na czesc baletnicy goszczącej na występach w Austrii przygotowano lekki bezowy torcik z bitą smietaną i owocami(truskawki,maliny)"
Giselle12 - Pon Kwi 18, 2011 8:40 pm
bardzo wam dziękuję - o to mi chodziło !
No to smacznego
Uploaded with ImageShack.us
nathaliye - Wto Kwi 19, 2011 9:48 am
załączam przepis Nigelli Lawson, osobiście go nie robiłam ale w programie wyglądał świetnie
Tort pavlova z malinami
Składniki:
Czekoladowy spód
* 6 białek
* cukier (na każde białko - 4 łyżki)
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka octu winnego lub czerwonego winegret
* starte wiórki czekoladowe
* 2 łyżki mąki kukurydzianej
Na wierzch
* 500 ml śmietany kremówki
* 2 garście malin
* 2-3 tabliczki czekolady (starte na wiórki) do dekoracji
Przygotowanie:
Wyciśniętą cytryną wysmarować miskę i ubijać białka – nie za sztywno. Dodać cukier (na każde biało 4 łyżki cukru), łyżkę octu winnego, 2 łyżki mąki kukurydzianej (dzięki temu Pavlova jest ciągnący), kakao i wiórki czekoladowe. Całość mieszać delikatnie, wprowadzając powietrze.
Na pergaminie wyłożonym na blaszkę odrysować okrągły kształt od dna tortownicy. Wylać w niego ciasto i uformować w miarę regularny okrąg. Piec: 180°C na początku, potem 150°C. Studzić w piekarniku, a następnie przełożyć tort na paterę dołem do góry.
Ubić śmietanę i wyłożyć ją na ciasto. Posypać malinami i ozdobić startymi wiórkami czekolady.
Kasia G - Wto Kwi 19, 2011 8:20 pm
w oryginale (australijskim) powinny być kontrastowo kwaśne owoce - np. kiwi lub egzotyczne: marakuja i passiflora
nathaliye - Wto Kwi 19, 2011 9:45 pm
to wiele tłumaczy bo w tym przepisie co Nigella robiła w którymś programie była właśnie marakuja (co mnie zdziwiło lekko, że używa dość egzotycznego owocu) ale w książce podała coś innego jak przekopiowałam wyżej
nin(j)a - Sob Cze 18, 2011 5:54 pm
Jestem tą szczęscirą,która jadła taki trocić-pycha, uwielbiam go... Dzięki mamo!
Odetta. - Sob Cze 18, 2011 6:51 pm
mniam, przepyszny ♥_♥ muszę zrobić
Georgia~ - Sob Paź 15, 2011 10:27 am
odświeżę nieco temat, bo znalazłam na wp.pl, że ta beza wcale nie jest tak "lekka"
http://kuchnia.wp.pl/foto...sery.html#photo
Kasia G - Sob Paź 15, 2011 10:32 am
nik nie twierdził ze nie jest kaloryczna tylko ze "lekka" z wyglądu i dla podniebienia. Zresztą - mio wszystko jak się zje mała porcje to sie chyba nic nie stanie - nie sa to najzdrowsze kalorie ale wszystko w zyciu nie moze być zdrowe
Kasiek - Nie Paź 16, 2011 12:24 am
Zgadzam się z Kasią... moja mama zrobiła mi ten tort na urodziny.. I tak jak dla Pavlovej ten cukiernik wycieła z kiwi różyczki... było przepyszne... a waga wcale na tym nie ucierpiała
bell - Pon Lut 03, 2020 11:34 am
Polecicie jakieś desery na co dzięń?
annetta - Pon Lut 03, 2020 12:26 pm
Powiem Ci, że nie jestem wielką fanką ciast z masami. Kiedyś je lubiłam, potem jednak postanoiwiłam stopniowo odstawiać cukier i obecnie wolę mniej słodkie wypieki. Lubię pierniki jak równięż i babki. Obowiazkowo wiosną
Zerknij sobie tutaj:
https://www.mniammniam.co...rane-oraz-keksy
Na stronie jest wiele sprawdzonych przepiśów z dobrymi proporcjami. Lubię eksperymentowac, tak wiec praktycznie co miesiąc szukam czegoś nowego.
Ostatnio praktycznie co tydzień piekę oryginalny piernik z miodem oraz orzechami.
|
|