Deser - baletnica |
Autor |
Wiadomość |
Giselle12
Adept Baletu
Związek z tańcem: uczennica
Wiek: 28 Posty: 216 Skąd: z krainy tańca...
|
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 5:22 pm Deser - baletnica
|
|
|
Pamiętam, że jest deser, który nazywa się tak samo jak sławna tancerka. Ponoć poprosiła o coś słodkiego i lekkiego po przedstawieniu i kucharz przygotował to specjalnie dla niej. Pojawiło się to już kiedyś w zagadkach.
Czy pamiętacie nazwę tego deseru? Może macie przepisy? Z góry dziękuję, za przypomnienie mi tej nazwy |
_________________ kocham balet
a ty? |
|
|
|
|
|
arizona
Adept Baletu
Związek z tańcem: uczennica SB
Posty: 189
|
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 5:28 pm
|
|
|
wydaje mi się, że chodzi o Pawłową |
_________________ Results don’t happen overnight. Every change takes time and effort. Patience and determination are key. |
|
|
|
|
|
Nagash
Adept Baletu
Związek z tańcem: miłośnik
Wiek: 46 Posty: 131 Skąd: Shaolin Temple
|
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 5:30 pm
|
|
|
spojrzyj sobie
http://mniami.pl/artykuly,2,30.html |
_________________ Pieniądze to nie wszystko... liczą się jeszcze obrazy, nieruchomości i diamenty. |
|
|
|
|
|
agata31
Adept Baletu
Związek z tańcem: uczeń
Posty: 236
|
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 6:19 pm
|
|
|
zapewne chodzi o tort Pawłowej
"Według tradycji na czesc baletnicy goszczącej na występach w Austrii przygotowano lekki bezowy torcik z bitą smietaną i owocami(truskawki,maliny)" |
_________________ Balet był.. może jeszcze będzie
Taki cień nadzieji.. |
|
|
|
|
|
Giselle12
Adept Baletu
Związek z tańcem: uczennica
Wiek: 28 Posty: 216 Skąd: z krainy tańca...
|
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 8:40 pm
|
|
|
bardzo wam dziękuję - o to mi chodziło !
No to smacznego
Uploaded with ImageShack.us |
_________________ kocham balet
a ty? |
|
|
|
|
|
nathaliye
Pierwszy Solista
Posty: 2264
|
Wysłany: Wto Kwi 19, 2011 9:48 am
|
|
|
załączam przepis Nigelli Lawson, osobiście go nie robiłam ale w programie wyglądał świetnie
Tort pavlova z malinami
Składniki:
Czekoladowy spód
* 6 białek
* cukier (na każde białko - 4 łyżki)
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka octu winnego lub czerwonego winegret
* starte wiórki czekoladowe
* 2 łyżki mąki kukurydzianej
Na wierzch
* 500 ml śmietany kremówki
* 2 garście malin
* 2-3 tabliczki czekolady (starte na wiórki) do dekoracji
Przygotowanie:
Wyciśniętą cytryną wysmarować miskę i ubijać białka – nie za sztywno. Dodać cukier (na każde biało 4 łyżki cukru), łyżkę octu winnego, 2 łyżki mąki kukurydzianej (dzięki temu Pavlova jest ciągnący), kakao i wiórki czekoladowe. Całość mieszać delikatnie, wprowadzając powietrze.
Na pergaminie wyłożonym na blaszkę odrysować okrągły kształt od dna tortownicy. Wylać w niego ciasto i uformować w miarę regularny okrąg. Piec: 180°C na początku, potem 150°C. Studzić w piekarniku, a następnie przełożyć tort na paterę dołem do góry.
Ubić śmietanę i wyłożyć ją na ciasto. Posypać malinami i ozdobić startymi wiórkami czekolady. |
_________________ http://www.funpic.hu/swf/monitor_cleaner.swf
sukces? 100% talentu, 100% pracy |
|
|
|
|
|
Kasia G
ADMINISTRATOR
Związek z tańcem: krytyk
Wiek: 47 Posty: 4412 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto Kwi 19, 2011 8:20 pm
|
|
|
w oryginale (australijskim) powinny być kontrastowo kwaśne owoce - np. kiwi lub egzotyczne: marakuja i passiflora |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
|
nathaliye
Pierwszy Solista
Posty: 2264
|
Wysłany: Wto Kwi 19, 2011 9:45 pm
|
|
|
to wiele tłumaczy bo w tym przepisie co Nigella robiła w którymś programie była właśnie marakuja (co mnie zdziwiło lekko, że używa dość egzotycznego owocu) ale w książce podała coś innego jak przekopiowałam wyżej |
_________________ http://www.funpic.hu/swf/monitor_cleaner.swf
sukces? 100% talentu, 100% pracy |
|
|
|
|
|
nin(j)a
Adept Baletu
Związek z tańcem: milośnik-uczeń
Posty: 201 Skąd: z Zielonej Dziury
|
Wysłany: Sob Cze 18, 2011 5:54 pm
|
|
|
Jestem tą szczęscirą,która jadła taki trocić-pycha, uwielbiam go... Dzięki mamo! |
_________________ "Człowiek nie może latać- tancerz musi, po to otrzymał ciało" |
|
|
|
|
|
Odetta.
Adept Baletu
Związek z tańcem: miłośnik
Wiek: 28 Posty: 143 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Sob Cze 18, 2011 6:51 pm
|
|
|
mniam, przepyszny ♥_♥ muszę zrobić |
|
|
|
|
|
Georgia~
Corps de Ballet
Związek z tańcem: wciąż się kształcę
Wiek: 28 Posty: 494 Skąd: obecnie Trójmiasto
|
|
|
|
|
Kasia G
ADMINISTRATOR
Związek z tańcem: krytyk
Wiek: 47 Posty: 4412 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob Paź 15, 2011 10:32 am
|
|
|
nik nie twierdził ze nie jest kaloryczna tylko ze "lekka" z wyglądu i dla podniebienia. Zresztą - mio wszystko jak się zje mała porcje to sie chyba nic nie stanie - nie sa to najzdrowsze kalorie ale wszystko w zyciu nie moze być zdrowe |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
|
Kasiek
Corps de Ballet
Związek z tańcem: uczeń/tancerz
Wiek: 28 Posty: 346 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: Nie Paź 16, 2011 12:24 am
|
|
|
Zgadzam się z Kasią... moja mama zrobiła mi ten tort na urodziny.. I tak jak dla Pavlovej ten cukiernik wycieła z kiwi różyczki... było przepyszne... a waga wcale na tym nie ucierpiała |
_________________ http://www.puellanova.pl/...zyni-tanca.html |
|
|
|
|
|
bell
Nowicjusz
Posty: 41
|
Wysłany: Pon Lut 03, 2020 11:34 am
|
|
|
Polecicie jakieś desery na co dzięń? |
|
|
|
|
|
annetta
Nowicjusz
Posty: 43
|
Wysłany: Pon Lut 03, 2020 12:26 pm
|
|
|
Powiem Ci, że nie jestem wielką fanką ciast z masami. Kiedyś je lubiłam, potem jednak postanoiwiłam stopniowo odstawiać cukier i obecnie wolę mniej słodkie wypieki. Lubię pierniki jak równięż i babki. Obowiazkowo wiosną
Zerknij sobie tutaj:
https://www.mniammniam.co...rane-oraz-keksy
Na stronie jest wiele sprawdzonych przepiśów z dobrymi proporcjami. Lubię eksperymentowac, tak wiec praktycznie co miesiąc szukam czegoś nowego.
Ostatnio praktycznie co tydzień piekę oryginalny piernik z miodem oraz orzechami. |
|
|
|
|
|
|