Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej? |
Autor |
Wiadomość |
kaja7717
Adept Baletu
Związek z tańcem: uczeń
|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2014 6:12 pm
|
|
|
co do foutte to ja nawet nie próbuję bo nie umiem dokładnie opanować zwykłego piruetu i nie będę raczej robiła sobie krzywdy
pozdrawiam wszystkich uczących się i solistów baletu |
_________________ Society, you're a crazy breed
I hope you're not lonely, without me |
|
|
|
|
|
balletlover
Adept Baletu
|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2014 6:22 pm
|
|
|
OSB = Ogólnokształcąca Szkoła Baletowa. Takich w Polsce jest pięć: w Warszawie, w Łodzi, w Gdańsku, w Poznaniu i w Bytomiu. W Tychach nie ma OSB. Może jest jakaś szkoła baletowa, ognisko, ale OSB nie ma. Myślałam, że chcesz zdawać do którejś z ogólnokształcących baletówek. W takich nie ogólnokształcących to na ogół idą wolniej z programem, bo jest mniej zajęć baletu w tygodniu. Podejrzewam, że w II klasie takiej szkoły jeszcze nie mają point, ale nie jestem pewna. |
_________________ "Great dancers aren't great because of their technique. They're great because of their passion." |
|
|
|
|
|
kaja7717
Adept Baletu
|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2014 7:51 pm
|
|
|
acha mam zamiar po prostu się zapytać czy mogę zdawać do klasy en pointe ale myśle że się dostane bo zajęcia są tam 2 razy w tygodniu... |
|
|
|
|
|
kaja7717
Adept Baletu
|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2014 9:29 pm
|
|
|
miałam zamiar pójścia do szkoły lecz nie mam takiej możliwości, bo będę miałam małą siostrę. mam dobrze opanowane ciwiczenia w baletkach lecz teraz mam pointy. znalazłam kilka ćwiczeń ale są tylko 3
czy ktoś mógłby mi powiedzieć co mogę ćwiczyć w domu i jak uczyć się nowych rzeczy np. jakaś stronka albo cpś |
|
|
|
|
|
kaja7717
Adept Baletu
|
Wysłany: Sob Kwi 26, 2014 12:50 pm
|
|
|
balletlover napisał/a: | OSB = Ogólnokształcąca Szkoła Baletowa. Takich w Polsce jest pięć: w Warszawie, w Łodzi, w Gdańsku, w Poznaniu i w Bytomiu. W Tychach nie ma OSB. Może jest jakaś szkoła baletowa, ognisko, ale OSB nie ma. Myślałam, że chcesz zdawać do którejś z ogólnokształcących baletówek. W takich nie ogólnokształcących to na ogół idą wolniej z programem, bo jest mniej zajęć baletu w tygodniu. Podejrzewam, że w II klasie takiej szkoły jeszcze nie mają point, ale nie jestem pewna. |
balletlover za niedługo będę chyba chodziła do osb w Bytomiu ale chciałabym wiedzieć do jakiej szkoły ty chodziłaś bo trochę nie jestem pewna co do tego internatu... |
|
|
|
|
|
kaja7717
Adept Baletu
|
Wysłany: Sob Kwi 26, 2014 12:51 pm
|
|
|
a tak właściwie to za niedługo będą już tylko 4 bo w Poznaniu kościół chce zlikwidować... |
|
|
|
|
|
balletlover
Adept Baletu
|
Wysłany: Sob Kwi 26, 2014 3:06 pm
|
|
|
Ja nie chodzę ani nie chodziłam do OSB.
Kościół chce zlikwidować szkołę baletową..? o.O |
_________________ "Great dancers aren't great because of their technique. They're great because of their passion." |
|
|
|
|
|
kaja7717
Adept Baletu
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2014 5:07 pm
|
|
|
tak tak, to prawda do 2015 dzieci mają się wynieść biskup powiedział:
nie jesteśmy swiętym mikołajem żeby robić prezenty |
|
|
|
|
|
kaja7717
Adept Baletu
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2014 5:08 pm
|
|
|
balletlover napisał/a: | Ja nie chodzę ani nie chodziłam do OSB.
Kościół chce zlikwidować szkołę baletową..? o.O |
a gdzie chodziłaś tak pytam bo może jesteś samoukiem bo ja się zastanawiam nad osb w Bytomiu... |
|
|
|
|
|
autielover
Nowicjusz
|
Wysłany: Sro Sie 13, 2014 5:32 pm Propozycja uczęszczania do szkoły baletowej w wieku 15 lat ?
|
|
|
Witajcie
Jestem tutaj pierwszy raz więc nie za bardzo wiem jak się tu poruszać ale mam nadzieję, że jakoś to będzie haha. Moja sytuacja wygląda następująco: W te wakacje byłam na obozie tanecznym w Gdańskiej SB razem z moim zespołem z Kielc, mieliśmy zajęcia z tamtejszymi pedagogami i jedna z nauczycielek zaproponowała mi po prostu abym do szkoły zaczęła chodzić. Nie ukrywam, że bardzo bym chciała ale mam już 15 lat. Mieszkam w Kielcach więc musiałabym mieszkać tam w internacie. Nie wiem czy jest sens rozpoczynać naukę w moim wieku. Prawie nie mam doświadczenia z pointami, WOTem czy językiem francuskim. Wydaje mi się, że bardzo odstawałabym od grupy. Dlatego piszę do Was ! Chciałabym przeczytać jak to było w waszym przypadku może byliście w podobnej sytuacji, może znacie kogoś takiego. Chętnie się dowiem jak wygląda tam nauka oraz jak przebiega rekrutacja na moim poziomie. Dodam, że nie umiem szpagatu tureckiego/poprzecznego, a styczność z pointami miałam tylko na paru sesjach fotograficznych Boję się też rozłąki z rodzicami i słabej akceptacji ze strony uczących się tam dzieci. Dziękuję za wszystkie informacje |
|
|
|
|
|
Sheeda
Adept Baletu
|
Wysłany: Wto Sie 19, 2014 6:02 pm
|
|
|
Witwjcie!
Chcialabym sie dostac do XI klasy osb. Jednak nigfy nie tanczylam baletu z parnerem czy jest mozliwosc ze sie dostane ? |
_________________ Nie rezygnuj ze swoich marzen, zawsze wierz ze sie spelnia i wierz w kazdy postawiony cel. |
|
|
|
|
|
sisha945
Koryfej
|
Wysłany: Wto Sie 19, 2014 8:35 pm
|
|
|
Z tego co wiem, nie istnieje coś takiego jak XI klasa OSB. Jeśli to literówka i chodzi o klasę dziewiątą, to raczej przyjęcie do osb na rok przed zakończeniem też jest niemożliwe, a już co najmniej bardzo trudne, i brak styczności z partnerowaniem byłby chyba najmniejszym problemem. |
_________________ It is our choices… that show what we truly are, far more than our abilities. |
|
|
|
|
|
Evel99
Nowicjusz
|
Wysłany: Nie Mar 01, 2015 5:12 pm
|
|
|
Więc moja sytuacja przedstawia się w następujący sposób. Mam lat 15, mniej więcej od 6/7 roku życia tańczę disco dance, oprócz tego okazjonalnie (dodatkowo) jazz i klasykę. Z baletem miałam jedynie styczność podczas przeróżnych warsztatów i lekcji klasyki. Na pointach nigdy nie stałam (no chyba że można zaliczyć sneakery na których potrafię stać) tańczę, wydaje mi się iż dobrze, a nawet jeśli okaże się iż tańczę beznadziejnie to potrafię szybko nadrobić. Tu może podam przykład,rok temu dołączyłam do nowego zespołu choreografię ogarniałam ale w porównaniu z innymi nie byłam zbyt dobra po pół roku nadrobiłam zaległości i z ostatniej lini zostałam przeniesiona do pierwszej oraz tańczyłam (i tańczę) solówki. W tym roku zaczełam myśleć o osb, mam pytanie czy w ogóle ma to sens? z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
|
|
JuliaWedrysz
Nowicjusz
Związek z tańcem: Uczeń
|
Wysłany: Sro Mar 04, 2015 1:43 pm
|
|
|
Evel99 masz 15 lat więc startowałabyś do VI lub VII klasy (zależy czy teraz jesteś w 2 gim czy 3 gim.) w twoim wieku dziewczyny w OSB umieją już bardzo dużo (wiem bo znam dziewczynę z VII klasy) na pointach tańczą co najmniej 5 lat, kręca 2-3 piruety i ogólnie mają już niezłą technikę. Niezależnie ile będziesz ćwiczyła nie nauczysz się tego tak szybko aby być na równi z nimi jak pójdziesz na rekrutację w tym roku. Ale skoro mówisz że szybko się uczysz to możesz próbowac zależy jeszcze od predyspozycji. Jest mała szansa że cię przyjmą a nawet jeśli nie to wzbogacisz się o nowe doświadczenie i będziesz wiedziała jak taka rekrutacja wygląda według mnie warto próbować. A gdzie chcesz startować do OSB? (w niektórych łatwiej jest się dostać do starszych klas) |
|
|
|
|
|
Evel99
Nowicjusz
|
Wysłany: Sro Mar 04, 2015 6:36 pm
|
|
|
niestety jestem w 3 klasie. Piruety zakręcę dwa czasami trzy. Wiem iż moje szanse są minimalne ale to lepsze niż żadne, też w sumie prawda iż warto pójść chodćby po to by zobaczyć jak to wygląda. Myślałam o warszawie bo tam mam najbliżej, a w których szkołach jest najłatwiej? |
|
|
|
|
|
JuliaWedrysz
Nowicjusz
|
Wysłany: Sro Mar 04, 2015 6:49 pm
|
|
|
Z tego co słyszałam to w Łodzi i Warszawie ale mogę się mylic. byłam na rekrutacj w Warszawie i się nie dostałam ale jak teraz tak się zastanawiam to byłam wtedy wyjątkowo beznadziejna ale nie żałuję teraz wiem jak to wygląda i było fajnie więc próbuj na stronie OSB Warszawskiej jest procedura rekrutacji przeczytaj ją sobie
link: http://baletowa.pl |
|
|
|
|
|
Evel99
Nowicjusz
|
Wysłany: Czw Mar 05, 2015 5:05 pm
|
|
|
o fajnie że w warszawie : ). a do której klasy zdawałaś? chyba tak zrobię, pójdę zobaczyć jak to wygląda |
|
|
|
|
|
JuliaWedrysz
Nowicjusz
|
Wysłany: Czw Mar 05, 2015 7:52 pm
|
|
|
Zdawałam do 4 ( 1 gim). Ogólnie były podstawowe ćwiczenia przy drążku na środku były tendus, 1-2 piruety, zwykłe skoki, po przekątnej musiałam zrobić dowolne obroty. A i jeszcze sprawdzali rozciągnięcie. Jak byłam to dziewczyny zdawały do max. VI klasy ale uważam że możesz przyjść na dzień otwarty i sie dopytać czy jest możliwośc zdawania do VII |
|
|
|
|
|
Evel99
Nowicjusz
|
Wysłany: Czw Mar 05, 2015 7:56 pm
|
|
|
no tak jeszcze przejdę się na dzień otwarty i pogadam się z nauczycielami. dzięki za pomoc : ) |
|
|
|
|
|
JuliaWedrysz
Nowicjusz
|
Wysłany: Czw Mar 05, 2015 8:01 pm
|
|
|
Nie ma za co jak by co to ja też idę na dzień otwarty więc może się spotkamy xd |
|
|
|
|
|
machiko
Nowicjusz
|
Wysłany: Pon Maj 01, 2017 4:42 pm Która szkoła baletowa mogłaby mnie przyjąć?
|
|
|
witam. mam 13 lat. Trenuję w domu od 2 lat. chyba dużo umiem. będę chodzić do domu harcerza w Toruniu (grupa baletowa ''PUENTA"). Od dawna marzę o szkole baletowej. Do jakiej miałabym szansę dołączyć? Zależy mi na internacie. Do jakiej najłatwiej się dostać? |
_________________ balet to nie tylko taniec. To sztuka. |
|
|
|
|
|
|