|
www.balet.pl
forum miłośników tańca
|
niespelnione marzenia |
Autor |
Wiadomość |
nono
Nowicjusz
|
Wysłany: Nie Sty 11, 2004 6:06 pm niespelnione marzenia
|
|
|
mam 18 lat i bardzo chce tanczyc, ale wiem , ze na to juz za pozno
to prawda-wszedzie gdzie pytalam o balet dla doroslych spotkalam sie z drwiacym usmieszkiem skad 6letnie dziecko ma wiedziec ze chce tanczyc? wszystko zalezy od rodzicow czy wpadna na ten pomysl czy nie.
mam zal do swoich rodzicow, ze nie probowali w dziecinstwie mnie tym zainteresowac, za kazdym razem jak ogladam balet chce mi sie plakac... |
|
|
|
|
 |
Jola
Gość
|
Wysłany: Nie Sty 11, 2004 10:12 pm
|
|
|
Mam lat znacznie więcej, ale też kocham balet i za każdym razem gdy oglądam popis solistki w roli czarnego łabędzia przenikają mnie ciarki od pięt po czubek głowy. Moim rodzicom nigdy nie zaświtała myśl, by kształcić mnie w tym kierunku, nie mam do nich żalu, ale swoją córkę zaprowadziłam na zajęcia baletowe, gdy miała 5 lat. Dzisiaj cieszy mnie, że odziedziczyła moją pasję i mogę podziwiać swoją siedmioletnią pociechę na scenie baletowej. Radzę więc i Tobie przenieść pasję na kolejne pokolenie i naprawić błąd rodziców. |
|
|
|
|
 |
natan
Nowicjusz
|
Wysłany: Pon Sty 12, 2004 7:37 pm Re: niespelnione marzenia
|
|
|
nono napisał/a: | mam 18 lat i bardzo chce tanczyc, ale wiem , ze na to juz za pozno
to prawda-wszedzie gdzie pytalam o balet dla doroslych spotkalam sie z drwiacym usmieszkiem skad 6letnie dziecko ma wiedziec ze chce tanczyc? wszystko zalezy od rodzicow czy wpadna na ten pomysl czy nie.
mam zal do swoich rodzicow, ze nie probowali w dziecinstwie mnie tym zainteresowac, za kazdym razem jak ogladam balet chce mi sie plakac... |
Co to znaczy za póżno? 18 lat to nie jest wcale póżno! Napisz skąd jesteś, a może podamy Tobie namiary na studio, ognisko baletowe, gdzie będziesz mogła poznać smak baletu od tej drugiej strony. To że nie trafiłaś do szkoły baletowej w odpowiednim wieku, nie znaczy jednak, że nie możesz spróbować jeszcze swoich sił w balecie. Są prywatne szkoły właśnie po to, aby takie osoby jak Ty mogły zakosztować tej formy tańca.
Głowa do góry! Rozejrzyj się wokół siebie, a może dostrzeżesz promyk słońca. Są dużo starsze osoby od Ciebie które postanowiły spróbować swoich sił w tańcu klasycznym. Nie załamuj się, tylko zacznij poszukiwać utraconego celu, bo on Ciebie nie znajdzie. Daj nam szansę Tobie pomóc |
|
|
|
|
 |
Agnes
Gość
|
Wysłany: Pią Sty 16, 2004 2:59 pm nie jest dobrze...
|
|
|
Jestem bardzo rozczarowana. Mieszkam w Lublinie. Działa tu Społeczne Ognisko Baletowe, ale nawet nie chcieli ze mną rozmawiać. Przyjmują dzieci w wieku do 8 lat i koniec!!! O pracy z dorosłymi nawet nie chcą słyszeć. |
|
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Sty 17, 2004 12:31 pm
|
|
|
mieszkam w bialymstoku i tu jest balet tylko dla dzieci, ale w przyszlym roku chcialabym studiowacw warszawie wiec moze tu sa wieksze szanse? |
|
|
|
|
 |
iwaa1
Gość
|
Wysłany: Sob Sty 17, 2004 12:35 pm j.w
|
|
|
Anonymous napisał/a: | mieszkam w bialymstoku i tu jest balet tylko dla dzieci, ale w przyszlym roku chcialabym studiowacw warszawie wiec moze tu sa wieksze szanse? | Owszem,w Warszawie są prowadzone zajęcia baletu dla "staruchów"-myślę tu o wszystkich osobach mających powyżej 10 lat.WStudiu w dzioałającym przy Szkole Baletowej można uczestniczyć w zajęciach tańca klasycznego (nawet w wieku 99 lat). |
|
|
|
|
 |
nono
Nowicjusz
|
Wysłany: Sob Sty 17, 2004 12:35 pm bialystok to dziura
|
|
|
ja tez jestem wlasnie z bialegostoku i bylam w ognisku baletowym gdzie mozna zapisywac tylko dzieci... |
|
|
|
|
 |
ZawszePrzyTobie
ADMINISTRATOR
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2004 9:56 am
|
|
|
Tak zwykle jest.. żeby tańczyć należy zaczynać bardzo wcześnie.. ale to nie znaczy, że starsi nie mogą tańćzyć! Jak napisała iwaa1 - są miejsca gdzie nawet dorośli mogą zaczynać swoją przygodę z tańcem, trudność polega na szukaniu! a więc nie traćcie nadziei! Bo jeżeli to są wasze marzenia, to mogą się spełnić.. :]
Pozdrawiam! |
_________________ Kto kocha, musi cierpieć. |
|
|
|
|
 |
eriana1@wp.pl
Gość
|
Wysłany: Pią Lut 13, 2004 10:28 pm jedno male pytanie
|
|
|
kim jestes? |
|
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Lut 13, 2004 10:31 pm
|
|
|
bardzo Was przepraszam, to na gorze nie powinno sie tutaj znalezc;) |
|
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Lut 14, 2004 6:02 pm spełnione marzenie
|
|
|
ja mam dopier 14 lat ale i tak dość późno ocknęłam się że taniec to to bez czego nie moge żyć.Zapisałam się do Społecznego Ogniska Baletowego w Częstochowie i w czerwcu będę brała udział w popisie w filcharmoni częstochowskiej. Mimo takiego wieku spotkały mnie bardzo dobre relacje ze strony nauczycieli.Oby każdy miał takie szczęście jak ja
Najwazniejsze to nie poddawać się. |
|
|
|
|
 |
ZawszePrzyTobie
ADMINISTRATOR
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2004 1:28 pm
|
|
|
Poznałem ostatnio eks-tancerkę która zrezygnowała z baletu, powód był w sumie błahy.. Nie potrafię tego zrozumieć.. że wszyscy z Was piszą o wręcz niemożliwym związaniu z baletem, o zrobieniu wszystkiego dla tańca.. a z drugiej strony błahy powód.. Dziwne =] Ale jestem w pełni uznania dla tych którzy pomimo przeciwności losu nadal... walczą =]
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
tekla
Nowicjusz
|
Wysłany: Sob Lut 28, 2004 6:06 pm
|
|
|
hej!mam 18 lat i tez niestety nie jestem w szkole baletowej z przyczyn podobnych do kolezanek powyzej.o szkole baletowej zaczelam myslec w wieku 12lat ale niestety jak wiecie to juz za pozno a tez rodzice nie chcieli mnie puscic do internatu:(tancze w zespole tanecznym ale nie satysfakcjonuje mnie to poniewaz z tanca nowoczesnego zrobily sie majeoretki:(to jest takie nudne ciagle sie maszeruje i kreci rurka.a ja chcialabym tanczyc balet modern jezz itd.w przyszlosci chcialabym tanczyc w jakims teatrze ale z moimi umiejetnosciami?nie dam rady:(
mieszkam w wodzislawiu sl.czy jest jakias szkola lub kursy w poblizu??
czy mam jakies szanse??
prosze odpiszcie lub piszcie na moje gg 6540919
pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Kasia G
Gość
|
Wysłany: Pon Mar 01, 2004 2:53 pm
|
|
|
Nie płakać, nie narzekać, tylko realizować marzenia! Studiuję na Teorii Tańca w Warszawie - w grupie dwudziestooobowej jestem jedyną osobą, która nigdy nie tańczyła, tzn. nie ćwiczyła, nie uczyła się żadnej techniki, nie chodziła na żadne zajęcia. A reszta kolegów i koleżanek - tylko nieliczni byli w szkołach baletowych, ale każdy znalazł cos dla siebie: kursy instruktorskie, zajęcia w domach kultury, zespoły tańca współczesnego, ludowego, dawnego. Wokół jest wiele możliwości, jeśli tylko chcecie tańczyć... Bo ja już lepiej zostanę przy teorii |
|
|
|
|
 |
ZawszePrzyTobie
ADMINISTRATOR
|
Wysłany: Pon Mar 01, 2004 4:39 pm
|
|
|
No Kasia G. elegancko ;] to ujęła. Bez nażekania, zabierz sprawy w swoje ręce, a jeżeli szukasz czegoś w okolicy Wodzisławia Śląskiego to najlepiej spytaj się w Domach Kultury, ostatecznie w Urzędzie Miejskim - w wydziale Kultury (czy coś takiego:). |
|
|
|
|
 |
Madzia vel 100krotka
Gość
|
Wysłany: Wto Mar 23, 2004 8:38 pm
|
|
|
Ja jestem z Jeleniej Góry. Kilka lat temu (6-8) były tu zajęcia baletowe, ale teraz ni ma udało mi się na nie chodzić przez niecały rok... ale wtedy byłam w 4 czy 5tej klasie podstawówki... W styczniu 17 lat mi stuknęło...
Teraz tańczę taniec dawny (renesans i średniowiecze) dzie wykorzystywane są niektóre kroki baletowe (choć niektórzy tego nie dostrzegają)
np jet pied au l'air, fleuret, contretemps, simple, double i nie wiem czy wśród francuskich nazw jest fioretto. <sorki, jeśli popełniłam błędy w nazwach...>
Jest tu wiele skomplikowanych kroków... Bo są to tańce z traktatów włoskich i francuskich
Pozdrawiam
Magda |
|
|
|
|
 |
Ania
Gość
|
Wysłany: Pon Kwi 26, 2004 9:23 am
|
|
|
Droga Kasiu G. ! Czy moglabys wiecej napisac o tym gdzie studiujesz co to jest, jak tam sie dostac.... W tym roku pisze mature i szukam pomyslow jakby tu swa przyszlosc zwiazac z tancem ? tancze sobie t. wspolczesny Z gory dzieki papapapapa |
|
|
|
|
 |
Kasia G
Gość
|
Wysłany: Pon Kwi 26, 2004 10:26 am
|
|
|
Witaj Aniu,
studiuje na kierunku Teaorii Tańca w Akademii Muzycznej w Warszawie. Wszystkie szczegóły znajdziesz w wątku Wyższe Szkoły Baletowe w Polsce! w dziale Nauka, książki, prasa lub na sronie internetowej Akademii Muzycznej im. F. Chopina.
Niestety, są to studia podyplomowe, czyli najpiew trzeba ukończyc jakies inne studia magisterskie, a dopiero potem można sie bawic w teorię tańca. Na razie kierunek ukończył jeden rocznik, obecnie studiuje drugi , nabór co dwa lata, mam nadzieję, że kierunek sie utrzyma, bo to na razie NOWOŚĆ na Akademii
pozdrawiam
Kasia G |
|
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Maj 05, 2004 1:08 am
|
|
|
Kasia G napisał/a: | Studiuję na Teorii Tańca w Warszawie - w grupie dwudziestooobowej jestem jedyną osobą, która nigdy nie tańczyła, tzn. nie ćwiczyła, nie uczyła się żadnej techniki, nie chodziła na żadne zajęcia. |
Możesz coś o tym napisać. Gdzie ? Co to jest ta teoria ? |
|
|
|
|
 |
sfra
Solista Baletu
Związek z tańcem: baletoman
|
Wysłany: Czw Maj 06, 2004 9:07 am
|
|
|
ja tez zaluje ze nie zostalem zainteresowany baletem wczesniej i jestem w takiej samej sytuacji jak ty, no coz trzeba sie z tym pogodzic a talenty rozwijac w drugim pokoleniu (moje dziecko bedzie grac na skrzypcach albo tanczyc wbalecie- postanowione:))... ja od poniedzialku chodze na rozciaganie baletowe!!!:)) powodzenia wszystkimniespelnionym |
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego |
|
|
|
|
 |
mania
Gość
|
Wysłany: Wto Sie 17, 2004 10:28 am Re: niespelnione marzenia
|
|
|
nono napisał/a: | mam 18 lat i bardzo chce tanczyc, ale wiem , ze na to juz za pozno
Cytat: |
moja droga ja mam 15 lat, przez caly rok myslalam ze moje marzenia zwiazane z baletem nigdy sie nie spelnia...majac 5 lat zaczelam tanczyc tanczylam zaledwie rok poniewaz jako dziecko tego nie lubilam a moja mama nie chciala mnie zmuszac...teraz pojechalam w odwiedziny do mojego wujka do singapuru, spostrzeglam sklep z akcesoriami baletowymi wiec postanowilam tam zajrzec gdy moje oczy zobaczyly przesliczne rozowe baletki zakochaly sie w nich i postanowilam szukac jak moge najlepiej. Zadzwonilam do mamy aby poszukala czy cos moze byc w Gdacsku. 4 dni pozniej dostalam wiadomosc ze od wrzesnia sa organizowane zajecia platne na ktore zaczne chodzic mam juz kupione baletki i czekam az pierwszy raz pojde na zajecia baletowe wiec nie lam sie i szukaj bo zawsze mozna cos znalesc [/code] |
|
|
|
|
|
 |
Kasia G
Gość
|
Wysłany: Wto Sie 17, 2004 8:38 pm
|
|
|
Gościu, jeszcze raz napiszę: wszystko na temat Teorii tańca znajdziesz w wątku Taniec po maturze oraz w Waszych tekstach: Szkoły wyższe |
|
|
|
|
 |
Lena
Gość
|
Wysłany: Sro Wrz 29, 2004 11:39 pm
|
|
|
A ja napisze coś optymistycznego - jak miałam pare lat Mama zabrała mnie na śpiącą królewne do teatru Wielkigo i wtedy wpadłam po uszy zakochałam się w balecie. Miałam może 7 lat czyli nieźle. Niestety moja Mama była choreografem i zna życie tancerke dlatego nigdy nie wylądowałam w szkole baletowej ale marzyłam. Znalazłam cudowną szkołę w Glwicach do której poszłam po ukończeniu studiów. W szkole przedewszytkim uczyłam się tańca a głownym przemiotem był taniec klasyczny. W wieku 25 lat zatańczyałam na scenie Gliwickiego Teatru Muzycznego - spełniło się największe marzenie mojego życia. Teraz chciałabym uczyć się dalej i próbuje zorganizować grupę dorosłych w rejonie Katowic którzy chcą tańczyć taniec klasyczny. |
|
|
|
|
 |
Alicja
Adept Baletu
|
Wysłany: Czw Wrz 30, 2004 8:34 pm
|
|
|
Na wstępie mojego postu chcę bardzo gorąco przywitać wszystkie baletowe dusze, bo dopiero niedawno się tu zarejestrowałam.
Bardzo przyjemnie czytało mi się słowa Leny. Zwłaszcza, że moja historia jest dość podobna.
Zainteresowałam się baletem w wieku 10 lat, przez pewien czas chodziłam do Ogniska Baletowego, ale potem bylam zmuszona z niego zrezygnować. Potem szukałam sobie jakiegokolwiek tańca, zapisałam się do grupy tańca współczesnego z szeroko pojętymi postawami tańca klasycznego. Żałowałam jednak, ze nie miałam tam możliwości tańczenia na pointach. Po ponad dwóch latach zrezygnowałam z zajęć, przede wszystkim z powodu szkoły - zaczynałam dobre gimnazjum i miałam bardzo wiele nauki.
Na codzień obracam się wśród ludzi, którzy w większości nie mają zielonego pojęcia o tańcu, zwłaszcza o tańcu klasycznym. Mogłabym się załamać, krzyczeć i żałować, że nie chodzę do szkoły baletowej czy chociaż do tego ogniska. Ale nie. Jestem teraz w pierwszej klasie liceum, które zajmuje ostatnio czołowe miejsca w rankingach. Mam dużo nauki, ale nie zapominam o swojej pasji. Od tego miesiąca zapisuję się na zajęcia taneczne. I żadną przeszkodą nie jest dla mnie to, że mam 16 lat.
Dziewczyny! Jesteśmy młode i musimy robić to, co kochamy! Nie ma sensu użalać się nad sobą i mieć żal do rodziców za to, że nie wysłali nas na balet, kiedy miałyśmy 5 lat. Wszystko jeszcze przed nami! Kto wie, czego nam się uda dokonać... |
|
|
|
|
 |
Asia
Nowicjusz
|
Wysłany: Sob Paź 23, 2004 7:24 pm Re: niespelnione marzenia
|
|
|
mam zal do swoich rodzicow, ze nie probowali w dziecinstwie mnie tym zainteresowac, za kazdym razem jak ogladam balet chce mi sie plakac... | Masz rację wszystko zależy od rodziców, ja moim też nie daruję że mnie nie zapisali do SB...ale tańczyć chciałam....tylko jakoś tak wyszło !!! |
_________________ "Świat jest teatrem, aktorami ludzie, ktorzy kolejno wchodzą i znikają. Każdy tam aktor nie jedną gra rolę" |
|
|
|
|
 |
|
|