|
www.balet.pl
forum miłośników tańca
|
Klasyka - Bydgoszcz - zajęcia dla dorosłych |
Autor |
Wiadomość |
Wojtek4p
Adept Baletu

Związek z tańcem: miłośnik itp.itd...
|
Wysłany: Pią Paź 20, 2006 8:20 pm
|
|
|
Witam . I zapraszam po raz kolejny wszystkich chętnych na zajęcia z tańca klasycznego tych z Bydgoszczy jak i okolic .
Cały czas sprawa rekrutacji na moje zajęcia jest otwarta , to są typowe zajęcia dla amatorów czyli nie trzeba się bać , wystarczy tylko przyjść spróbować i mieć odrobinkę chęci do ćwiczenia .
Mam bardzo dobrą i świetną prowadzącą panią zajęcia i jest fajowa atmosferka na zajęciach , czyli ogólnie jest the beściarsko .
Jeżeli chodzi o termin zajęć to będą się one odbywały tak jak porzednia edycja w poniedziałki , ale ulegnie zmianie godzinka zajęć będzie to 20.00 .
Serdecznie zapraszam i pozdrawiam . Wojtek . . |
_________________ Wojtek-pozytywnie zakręcony...
...JESTEM JAK RUSKI CZOŁG NIE DO ZAJECHANIA...-hi hi hi...
Specjalne słodkie pozdrowienia dla JustDance... |
|
|
|
|
 |
Tanc...
Corps de Ballet

Związek z tańcem: Tancerz,choreo,naucz
|
Wysłany: Pią Paź 20, 2006 10:47 pm
|
|
|
Zachęcam wszystkich niezdecydowanych na zajęcia.Naprawdę warto - znam i osobe prowadzącą i organizatora tych zajęć ( naszego Forumowego WOJCIECHA ) i nie ma co się zastanawiać tylko trzeba spróbować .Dziwi mnie fakt ,że na taki głod tańca jaki jest jeśli chodzi o taniec klasyczny , często bywa ,że mało jest osób chetnych ,albo się wstydzą albo bo ja jestem za stary .....nic podobnego - uwaga w Gdańsku moi mili na takie zajecia chodzą ludziska od 14 roku życia do 48 wiosenki i każdy ma ten jeden cele zasmakować - jak to moje ciało poruszy się w tańcu - czy to klasycznym czy współczesnym ....WIĘC ZBIERAĆ SIĘ MILI LUDKOWIE Z MIASTA "BYDZI" I OKOLIC Pozdrawiam wszystkich propagatorów tańca dla wszystkich .... |
|
|
|
|
 |
Wojtek4p
Adept Baletu

|
Wysłany: Nie Paź 22, 2006 2:36 pm
|
|
|
Witam. Wielkie słowa podziękowania dla naszego forumowego Sebiego - przyjaciela , za tak miłe słowa użyte przez niego podczas rekomendacji moich zajęć .
Chciałbym tylko wspomnieć , że te zajęcia są naprawdę dla wszystkich bez względu na wiek i płeć , i nie ma się co bać czy wstydzić .
Organizuję je bo taniec klasyczny to dla mnie nie spełniona życiowa pasja a zarazem wielkie hobby , które daje wiele satysfakcji .
A przy tym wyszłem z prostego założenia , że dlaczego nie zorganizować czegoś co by i sprawiło też przyjemność innym ludkom .
I jeszcze raz wielkie dzięki dla Sebiego herbu Tancerzyk .
Pozdrawiam wszystkich . Wojtek |
|
|
|
|
 |
Tanc...
Corps de Ballet

|
Wysłany: Pon Paź 23, 2006 11:54 pm
|
|
|
Życzę powodzonka co do zebrania grupy i rozpoczęcia zajęć .Nawet nie zdajęcie sobie może sprawy jak trudno jest załatwic i pozyskać akceptacje dyrekcji do wynajmu sali a potem osobe ,która zechciałaby się poświecić takim "ziomalom" jak Wojtek - chętnym zasmakowania w technice tańca klasycznego.A to wszystko Wojtek już załatwił czyli przetarł te trudno dostępne ścieżki biurokracji i znieczulenia.Także odwagi ludzie z Bydzi - lubię to miasto !!!Pozdrawiam.Tanc... uwaga to nie była żadna agitacja !!! |
|
|
|
|
 |
Wojtek4p
Adept Baletu

|
Wysłany: Czw Gru 14, 2006 11:09 pm
|
|
|
Witajcie kochani baletomaniacy z Bydzi i okolic.
Ponieważ przez długi już okres czasu nie zaglądałem na to nasze wspaniałe forum, wykorzystam okazyjkę i chciałbym zawiadomić wszystkie chętne bądź niezdecydowane duszyczki.
W poniedziałeczki o godz. 20.00 odbywają się zajęcia z tańca klasycznego dla wszystkich chętnych, którzy chcą się zapoznać z tą piękną formą tańca.
Naprawdę nie ma się co bać, zajęcia są dopasowane odpowiednio do poziomu ćwiczących przez pedagoga prowadzącego zajęcia.
A muszę sie pochwalić, że mam bardzo fajną i miłą a przy tym co najważniejsze z dużym zasobem wiedzy teoretycznej i praktycznej Panią prowadzącą zajęcia.
A jest nią pierwsza solistka baletu Opery Nova w Bydgoszczy czyli już więcej nie mogę dodać jak tylko zaprosić wszystkich chętnych.
Pozdrawiam Wojtek z Bydzi. |
|
|
|
|
 |
Tanc...
Corps de Ballet

|
Wysłany: Sob Gru 16, 2006 8:53 pm
|
|
|
Powodzenia - Pozdrawiam całą "ekipę" tanczącą z miasta "BYDZI" |
|
|
|
|
 |
Wojtek4p
Adept Baletu

|
Wysłany: Nie Mar 04, 2007 10:12 pm
|
|
|
Witam. I stało się to czego się kiedyś obawiałem, nie ma już moich zajęć, które organizowałem.
Cały wysiłek, ogrom pracy związany z ich organizacją wszystko legło w gruzach.
A najgorsze jest w tym wszystkim to, że niestety moja pasja taniec klasyczny, dalsze czerpanie radości, satysfakcji z możliwości nauki tego tańca jest już raczej przeszłością.
Chciałbym za pośrednictwem tego forum podziękować wszystkim osobom za ogromną pomoc przy organizacji moich zajęć: Sebiemu herbu Tancerzyk-on napewno wie o co chodzi, pracownikom Opery Nova:p. M. Zajączkowskiemu, mojej świetnej prowadzącej zajęcia Ani T.- dusza kobieta, p. S.Morozov- za akompaniament na zajęciach, p. Oli Mioduskiej- za pośrednictwo w kontaktach z tymi osobami.
Szkoda, że grupka się rozpadła było mi naprawdę miło wspólnie poćwiczyć i poznac podstawy klasyki, będzie mi tych zajęć ogromnie brakowało.
Pozdrawiam wojtek4p. |
|
|
|
|
 |
Tanc...
Corps de Ballet

|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 11:27 pm
|
|
|
I nie dobrze się stało czemu na tak duże miasto - BYDGOSZCZ - jest tak mało odważnych osób ,które na pewno chcą posmakować taniec, tylko siedzą cicho - TERAZ NA WAS KOLEJ - odezwijcie się do Wojtka !!!!
Łatwo jest wszystko zaprzepascic ,ale potem duzo trudniej odbudowac .Tyle, pozdrawiam Wojtka i szkoda ,ze ta sie stało a moze jeszcze sie - ODSTANIE - ???? oby .............. |
|
|
|
|
 |
Joanna
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: tancerka?
|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 11:50 pm
|
|
|
Też uważam, że duża szkoda, bo wiem Wojtek ile starań włożyłeś, aby te zajęcia powstały. Ile to była załatwiania, właściwie tworzenia od podstaw. No szkoda że tak się stało, ale może jest nadzieja, że jeśli zbiorą się chętnie, to można będzie te zajęcia znowu prowadzić. W sumie jakby nie patrzeć przetarłeś szlaki więc chyba ewentualny powrót tych zajęć byłby znacznie łatwiejszy, niż ich tworzenie od początku... |
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell |
|
|
|
|
 |
Wojtek4p
Adept Baletu

|
Wysłany: Sro Mar 07, 2007 12:10 am
|
|
|
Witam. Dziękuję Sebiemu i Joannie za słowa pocieszenia, gdyby udało się zajęcia reaktywować byłoby naprawdę wspaniale, ale raczej mam liche przeczucie.
A co do kwesti samych zajęć to przyznam się z własnego doświadczenia nie myślałem, że taniec klasyczny może być tak fascynujący choć jest piekielnie trudny.
Ruch każdej części ciała wszystko jest takie płynne, pełne harmoni i wszystko musi być wykonane na 120 %, nic nie można zrobić na ot tak sobie bo zaraz widać, że to już nie jest poprawnie wykonane.
I wspaniała jest też walka ze własnymi słabościami swojego ciała podczas wykonywania nawet wydawałoby się prostych elementów czy to przy drązku czy na środku sali.
W moim przypadku ujawniło się to z początku bardzo odczuwalne z racji ilości wiosenek na moim karku, ale z zajęć na kolejne zajęcia mogłem zauważyc już jakieś skromne postępy.
I bardzo żałowałem, że zajęcia miałem tylko raz w tygodniu i po 1g30m, bo czas płynął szybko a chęci do poznania nowych ćwiczeń oraz ich doskonalenia były wielkie, ale brakowało zajęć i czasu.
Zresztą żałuję osobiście, że tą pasją nie zaraziłem się przynajmniej o 25 lat wcześniej, bo mógłbym pewnie poprzez pracę wiele osiągnąć.
Gdybym tylko mógł nadal korzystać z sali i być pod okiem dobrego pedagoga, który dobrze pokieruje i doradzi to bez żadnego namysłu wracam na salę i ćwiczę nadal dla własnej pasji, przyjemności i satysfakcji bo to jest najważniejsze i to się liczy.
Nie wiem jak zostaną odebrane moje słowa, które tu napisałem czy może ktoś pomyśli jakiś nawiedzony gostek tu pisze, ale nie taki miał być ich ton.
Starałem się poprzez nie dotrzeć do tych wszystkich niezdecydowanych pasjonatów tańca takich min.jak Ja, aby się nie zastanawiali czy może iśc czy nie iść na zajęcia z obojętnie jakiej formy tańca .
Tylko trzeba śmiało brać sprawy w swoje ręce i organizować się wspólnie, a radość i zadowolonie sama się pojawi w odpowiednim momencie.
Pozdrawiam tych wszystkich tańczących i nie tańczących- nizdecydowanych. |
|
|
|
|
 |
vipmar
Nowicjusz
|
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 8:52 pm no szkoda...
|
|
|
Witam,
no szkoda, że tak się stało. Sama nie uczestniczyłam w tych zajęciach, ale... Też nie rozumiem, czemu w Bydgoszczy tak mało sił do tworzenia. Tym bardzie, że zaplecze jest, bo Opera, bo ludzie... ale brakuje tego czegoś. Moja córka chodzi do OSB w Poznaniu. Młodsza uczęszcza do Pani Oli Mioduskiej na zajęcia, no i będę zmuszona kolejną pociechę wysłać w świat, bo w Bydgoszcz nie ma OSB. Dlaczego? Przyznam, że balet nie jest moją pasją, ale trzeba stwarzać takie możliwości naszym dzieciom, czemu więc Bydgoszcz jest cieniem w tym zakresie? |
|
|
|
|
 |
Wojtek4p
Adept Baletu

|
Wysłany: Nie Mar 11, 2007 10:38 pm
|
|
|
Witaj Vipmar. Przeczytałem Twój pościk i napiszę tak: Bydgoszcz to takie dziwne miasteczko ( proszę nie odbierać źle moich słów bo nadal kocham swoje miasto i jestem wielkim patriotą ), bo niby jedno z większych miast w Polsce, ale tu się własciwie nic naprawdę nie dzieje.
No niby jest ta Opera, Filharmonia owszem instytucje kulturalne i prężne, ale poza tym to niema raczej nic co by mogło być interesujące.
Dla ludzi miejsc takich konkretnych gdzie mogli by własnie zacząć obcować z kulturą tak na dobrze, czyli powiedzmy jeśli interesował by ich np. taniec klasyczny nie ma.
Owszem jest studium baletowe przy Operze, ale tam zajęcia są skierowane dla młodszej części młodzieży.
Nie ma np. neoklasyki, czy tańca współczesnego dla tej starszej młodzieży, która też interesuje się tą formą tańca, a powiedzmy brak jej umiejetności wspólnego zorganizowania.
Wiem po sobie, że samemu jest coś bardzo trudno rozkręcić bez pomocy innych życzliwych ludzi.
Działanie naszych włodarzy w miescie daje chyba wiele do przemyślenia, bo tyle się mówi, że młodzież nie ma się czym zająć po zajęciach.
A wiadomo jak człowiek ma zbyt wiele wolnego czasu to nieraz przychodzą mu do głowy różne niezbyt dobre myśli.
A tak niekoniecznie muszą to być tylko zajęcia z tańca bo nie każdy przecież musi lubieć tą formę ruchu , ale można zorganizować jakieś inne formy zajęć.
A jeżeli chodzi o OSB to Twoja myśl jest wspaniała, mnie się cały czas śni w głowie jak by to było fajnie gdyby była w Bydzi , Szkoła Baletowa z prawdziwego zdarzenia, jeżeli nie państwowa to chociaż prywatna.
Obiecuję sobie, że gdybym posiadał tylko odpowiednie środki to tego typu placówkę choćby prywatną sam bym otworzył, aby móc dać szansę każdemu kto by się chciał kształcić w kierunku tańca klasycznego, i może nie tylko inne formy tańca też byłyby mile widziane.
Ale niestety narazie nie mam tyle kasy by spełnić moje marzenia, a poza tym jak zauważyłaś moje pionierskie zajęcia też upadły i niestety jest kiszka.
Pozdrawiam Wojtek. |
|
|
|
|
 |
lanka
Nowicjusz
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 12:26 pm
|
|
|
Ja jestem z Torunia, i chcę Ci powiedzieć, że gdyby była okazja, aby zajęcia były porwadzone w wakację, to na pewno bym się przyłaczyła! Brakuję mi baletu,a w Toruniu też nie takich miejsc gzdie można uczyć się tańca klasycznego. Oczywiście są zespoły np. Puenta w Domu Harcerza, ale tańcza w nim dziewczyny do 14 roku a ja mam 17 lat ;] czy w MDK-u Baby Jagi.
Wspominałeś cos o studium baletowym obok Opery Nova, może znasz stronę internetową tego studia? Może są organizowane latem jakieś ciekawe warsztaty,żeby poćwiczyć, potańczyc? czekam na odpowiedź |
|
|
|
|
 |
karolinkaaa
Adept Baletu
Związek z tańcem: miłośnik,uczeń
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 2:19 pm
|
|
|
W wakacje na pewno studio baletowe jest zamknięte. |
_________________ Spotkanie człowieka z kotem czyni człowieka lepszym,a kota gorszym. |
|
|
|
|
 |
Wojtek4p
Adept Baletu

|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 10:23 pm
|
|
|
Witaj lanka. W okresie wakacyjnym niestety w Bydgosczy, ale i pewnie w wiekszości miast nic się nie dzieje.
Po prostu wakacje koniec i kropka, choć Twoja wakacyjna propozycja zajęć jest na pewno interesująca, tylko jest jeszcze jedno małe ale, muszi być chętna i pewna ekipka na takie zajęcia.
Bo jak będą powiedzmy tylko trzy osoby chętne, to takie zajęcia nie mają racji bytu, bo niestety są to duże koszta.
I już tak na koniec Ja czuję cały czas chroniczny brak moich zajęć, chociaż odbywały się tylko raz w tygodniu.
Ale czułem wewnętrzną potrzebę ruchu to było naprawdę wspaniałe, dawało dużo radości i satysfakcji, że mógł człowiek brać w czymś udział co mu sprawiało przyjemność.
No cóż wszystko co dobre się zaczęło musiało się równie szybko skończyć.
Pozdrawia Wojtek-całe pierniczkowe miastko. |
|
|
|
|
 |
vipmar
Nowicjusz
|
Wysłany: Sob Maj 26, 2007 7:23 pm
|
|
|
Witajcie,
to ja mam propozycję - może skrzyknijmy się i zobaczymy ilu jest chętnych na ten wakacyjny kurs
Może wtedy Wojtek4p coś zdziała....
Na pewno z mojej strony chętna będzie moja córka. Kto jeszcze?
Pozdrawiam
ViPmar |
|
|
|
|
 |
Tranquility
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: uczeń/tancerz
|
Wysłany: Sob Maj 26, 2007 7:30 pm
|
|
|
Wojtek4p napisał/a: | Witaj lanka. W okresie wakacyjnym niestety w Bydgosczy, ale i pewnie w wiekszości miast nic się nie dzieje.
Po prostu wakacje koniec i kropka, choć Twoja wakacyjna propozycja zajęć jest na pewno interesująca, tylko jest jeszcze jedno małe ale, muszi być chętna i pewna ekipka na takie zajęcia.
|
oh, wręcz przeciwnie. w lato organizowanych jest mnóstwo warsztatów i kursów z bardzo różnych technik i na różnych poziomach zaawansowania.
informacje o niektórych z nich dostępne są u nas na forum! |
|
|
|
|
 |
lanka
Nowicjusz
|
Wysłany: Sob Cze 02, 2007 4:22 pm
|
|
|
ja bym była chętna
mam nadzieję, że coś się zorganizuję . |
|
|
|
|
 |
Wojtek4p
Adept Baletu

|
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 12:05 am
|
|
|
Witaj Lanka. Hm... czy się coś zorganizuje ?, to nie taka łatwa sprawa jak się niby wydaje.
Trzeba włożyć wiele wysiłku w organizację takich zajęć, a poza tym są niestety problemy z salą do ćwiczeń , bo w Operze nastąpiły pewne zmianki lokalowe i jest niestety kiszka.
Sądzę, że takie zajęcia w okresie wakacyjnym w Bydzi jak oczywiście byliby chętni ludkowie i udało by się wykombinować salkę to byłoby bajecznie , ale czy to jest realne to już inna sprawa.
Pozdrawiam Wojtek. |
|
|
|
|
 |
Tanc...
Corps de Ballet

|
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 8:49 am
|
|
|
Lanka napisała : ... Może są organizowane latem jakieś ciekawe warsztaty,żeby poćwiczyć, potańczyc? czekam na odpowiedź [/quote]
II LETNIE WARSZTATY TAŃCA W GDAŃSKU - 2 - 7 lipiec 2007 www.operabaltycka.pl - dalej wchodzisz w - edukacja - i tam w II Letnie... |
|
|
|
|
 |
Wojtek4p
Adept Baletu

|
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 6:00 pm
|
|
|
Witaj Lanka. Jak chcesz spróbować wziąźć udział w dobrych warsztatach to tak jak napisał Tancerzyk, może skorzystaj z jego propozycji- na pewno nie będziesz żałować. Polecam naszego Sebiego.
Pozdrowionka. . |
|
|
|
|
 |
Lilyan
Gość
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 7:14 pm odp
|
|
|
Na wstępie chciałabym powitać wszystkich( sorry za off). Mam dopiero 16 lat, moją największą pasją jest balet- problem w tym, że nie mam...warunków( w żadnym wypadku nie przypominam baletnicy- figura). Chodziłam na zajęcia, ale było to coś w stylu- dobra dziewczyny- robimy sobie treningi. Mimo tego wszystkiego nadal wierzę, że trenowanie baletu rekreacyjnie pozwoliłoby nawet mi wziąć udział w takich zajęciach... czy nie ma nikogo, kto poświęciłby się w wakacje temu cudownemu tańcowi? Tu chciałabym skierować słowa najszczerszego podziwu i uznania Wojtkowi- twoje czyny świadczą o tym jak bardzo oddany jesteś tej sztuce- bo to sztuka sama w sobie. |
|
|
|
|
 |
Wojtek4p
Adept Baletu

|
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 11:07 pm
|
|
|
Witaj Lilyan. Dziękuję bardzo za miłe słowa otuchy, nie przejmuj się Ja równierz nie mam wspaniałych warunków fizycznych a tym bardziej budowy ciała tancerza.
Ale dzięki temu, że spróbowałem zajęć z tańca klasycznego jako amator, doznałem jakiegoś nie wytłumaczalnego nawet dla mnie z początku olśnienia.
I tak jak pisałem wcześniej choć początki były piekielnie trudne, to to mnie nie zniechęcało tylko tym bardziej motywowało do ćwiczenia.
Bo uważałem, że każde przezemnie nawet nie dobrze wykonane ćwiczenie czy to przy drążku, czy na środku sali pokazane przez naszą prowadzącą właśnie tak na mnie wpływało.
Uzyskiwałem motywację do przyjścia na następne zajęcia, aby móc się starać poprawiać nawet do skutku to co mi nie wychodziło wcześniej.
I tak oto przerodziło się to w wielką miłośc i pasję "dziadka" wojtka4p do tańca klasycznego, i co ciekawe sprawiało mi to wiekszą przyjemność niż powiedzmy praca, którą aktualnie wykonuję.
I niech mi ktoś odpowie skąd się wziął u mnie ten fenomen fascynacji tańcem klasycznym i ten bakcylek, bo Ja sobie sam racjonalnie nie umię na to odpowiedzieć i znajomym ludkom, którzy też o to mnie pytali co ty widzisz w tym balecie takiego... .
Lilyan jak mogę Tobie doradzić to jeżeli tylko lubisz ten rodzaj tańca, to jak tylko możesz i masz chęci, nie patrz na swoje warunki tylko działaj w tym kierunku i spiesz na zajęcia.
Bo w ruchu amatorskim każdy ma szansę, zresztą na potwierdzenie mych słów napiszę tak.
Miałem okzaję ostatnio na youtube obejrzeć filmiki z zajęć z klasyki dla dorosłych-amatorów, nie wiem czy to była prywatna jakaś szkoła w Stanach czy Angli.
I przyznam się, że raczej niektórzy ludkowie wyglądali mi już nawet na takich bliżej 50-tki, a ćwiczyli całkiem nieźle jak dla własnej przyjemności.
Czyli jak widać w innych krajach Europy można a w Polsce poza nie licznymi miastami jest z tym bardzo kiepsko.
Oj, ale się rozpisałem kończę już by nie przynudzać.. .
Pozdrowienia Lilyan. . |
|
|
|
|
 |
..::Lilyan::..
Nowicjusz

|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 6:48 pm ...
|
|
|
Przepraszam, że tak późno, ale nie miałam dostępu do komputera- bardzo żałuję, że nie ma już tego typu zajęć, albo przynajmniej o nich nie wiem- bardzo bym chciała uczęszczać na takie kółko, a zwłaszcza w wakacje, kiedy jest dużo czasu- od września wszystko powraca w mury sal i zajęcia są ponownie, ale do tego czasu chciałabym coś już umieć. Na razie uczę się sama, na podstawie zdjęć, animacji, opisów itd, ale oczywiste jest to, że wiele rzeczy robię źle, bo nie ma mnie kto poinstruować...czy ma ktoś z was jakieś informacje na temat tego typu zajęć w wakacje? W Bydgoszczy oczywiście |
_________________ ..::Nie ma rzeczy niemożliwych. Niemożliwe zajmuje po prostu więcej czasu::.. |
|
|
|
|
 |
Nulka
Nowicjusz
|
Wysłany: Pią Gru 07, 2007 12:31 pm
|
|
|
Witam
Chciałabym odświeżyć temat zajęc baletowych w Bydgoszczy:)
Czy wiadomo coś o ich wznowieniu? Będę wdzięczna za wszelkie informacje... |
_________________ Na taniec nigdy nie jest za późno |
|
|
|
|
 |
|
|