podbicie Sylvie Guillem |
Autor |
Wiadomość |
qiu
Gość
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2005 8:55 pm podbicie Sylvie Guillem
|
|
|
w kilka postach przeczytalam o podbiciu tej tancerki. naprawde jest az takie swietne? moze macie jakies zdjecie na ktorym moglabym je zobaczyc? |
|
|
|
|
 |
sfra
Solista Baletu
Związek z tańcem: baletoman
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2005 9:50 pm
|
|
|
W temacie "pointy" bodajze jest jej naga stópka. Podbicie jest... piekne:) |
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego |
|
|
|
|
 |
Ania
Gość
|
|
|
|
 |
Ariodante
Koryfej

|
Wysłany: Sob Maj 14, 2005 7:47 pm
|
|
|
Ach, czyli tak wyglada doskonale podbicie! Widzialam cos podobnego u Alessandry Ferii z ABT i szczerze mowic, patrzac na Ferii w akcji, wole unikac patrzenia na jej stopy, kiedy stoi lub tanczy sur les pointes. Po prostu wygladaja tak, jakby mialy sie za chwile zlamac. W ogole wole chyba stopy, ktore wygladem niewiele roznia sie od anatomicznie zdrowej stopy zwyklego smiertelnika - na razie, z ogladanych tancerzy, tylko Ferri uderzyla mnie tak nienaturalnym "wygieciem", wiec pewnie nie jest to bardzo czeste zjawisko. Nie widzialam nigdy Guillem w akcji, wiec trudno mi powiedziec, czy to, co pokazuja zdjecia na tej stronce uznalabym w rzeczywistosci za nieestetyczne i nazbyt "atletyczne". Mowie tu tylko o wlasnych wrazeniach estetycznych - nie przeklinajcie mnie!
Pozdrawiam, I. |
|
|
|
|
 |
baletnica86
Adept Baletu

|
Wysłany: Sob Maj 14, 2005 8:20 pm Re: podbicie Sylvie Guillem
|
|
|
Nawet na maturze z historii tanca znalazlo sie jej podbicie;P i trzeba bylo zgadnac czyje to jest..troche sucharne no ale coz..bo jak ktos moze poznac jej stope... |
_________________ taniec jest the best ;)hehe |
|
|
|
|
 |
Paula.
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie Maj 15, 2005 6:08 pm Re: podbicie Sylvie Guillem
|
|
|
Była strona z podbiciem z Sylvie... ale moderator uszczyplił ten temat i to chyba też usunął...jak znajdziecie to dajcie znać |
_________________ "Kiedy tancerz tańczy ziemia pod nim jest święta" |
|
|
|
|
 |
Ariodante
Koryfej

|
Wysłany: Nie Maj 15, 2005 6:17 pm
|
|
|
Nic o tym nie wiem, jesli to aluzja do mnie Zadnych uszczuplen i wycinan nie robilam. Poza tym, link do zdjec slawnej stopki juz ktos zamiescil powyzej, wiec po co szukac dalej?
I. |
|
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Nie Maj 15, 2005 7:04 pm
|
|
|
Naszukałam się, naszukałam ale znalazłam...i zwracam honor...to nie było w tym topicu orzepraszam a więc...http://www.gapage.webpark.pl/b/new_page_1.htm dla zainteresowanych w topicu podbicie na bodajże 4 czy 5 stronie |
|
|
|
|
 |
Paula.
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie Maj 15, 2005 7:06 pm
|
|
|
Jeszcze raz...bo coś nie wyszło... http://www.gapage.webpark.pl/b/new_page_1.htm Tamto można skasować bo się zapomniałam zalogować i się nie da...a więc jeszcze raz...4 albo 5 strona wątek "podbicie" jeszcze raz przepraszam |
_________________ "Kiedy tancerz tańczy ziemia pod nim jest święta" |
|
|
|
|
 |
Ania
Gość
|
Wysłany: Nie Maj 15, 2005 7:12 pm
|
|
|
Pod tym adresem też nic nie ma, ale o ile mnie pamięć nie myli to zamieszczone zdjęcia pokazywały stopę jednej z forumowiczek a nie S.Guillem. |
|
|
|
|
 |
sfra
Solista Baletu
|
Wysłany: Pon Maj 16, 2005 3:09 pm
|
|
|
Jedna z forumowiczek chciała nas sprawdzić i powiedziała, ze prezentuje swoje podbicie, a to była podobno stopa Sylvie ... |
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego |
|
|
|
|
 |
Sylvie_Guillem
Nowicjusz
|
Wysłany: Pon Maj 16, 2005 3:24 pm
|
|
|
To była moja własna, osobista i prywatna stopa. I w tej sytuacji mogę chyba powyższy komentarz przyjąć jako komplement........................ |
_________________ TO DANCE - MY AIM ! ! ! ! ! |
|
|
|
|
 |
sfra
Solista Baletu
|
Wysłany: Pon Maj 16, 2005 10:08 pm
|
|
|
A to ja już sam sie nie orientuje o co chodzi...
W kazdym razie podbicie było ładne:) Komplement, że ho ho:) Gratuluje! |
|
|
|
|
 |
Joanna
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: tancerka?
|
Wysłany: Sob Maj 21, 2005 8:36 pm
|
|
|
Ariodante - wysokie podbicie daje natura, tutaj niewiele jest do wyćwiczenia. Mam na przykład koleżankę, która z tańcem nie ma nic wspólnego a ma tak piękne podbicie, że czasem łapię się na tym, że się od dłuższego czasu patrzę na jej stopy
Więc nie wiem, co masz na myśli mówiąc o stopie "zdrowej anatomiecznie, niewiele różniącej się od stopy zwykłego śmiertelnika". |
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell |
|
|
|
|
 |
Ariodante
Koryfej

|
Wysłany: Nie Maj 22, 2005 1:27 am
|
|
|
Joanna napisał/a: | Ariodante - wysokie podbicie daje natura, tutaj niewiele jest do wyćwiczenia. Mam na przykład koleżankę, która z tańcem nie ma nic wspólnego a ma tak piękne podbicie, że czasem łapię się na tym, że się od dłuższego czasu patrzę na jej stopy
Więc nie wiem, co masz na myśli mówiąc o stopie "zdrowej anatomiecznie, niewiele różniącej się od stopy zwykłego śmiertelnika". |
Z tym wycwiczeniem to chyba nie do mnie , ale chyba sie mylisz mowiac, ze tego nie mozna wycwiczyc - wiele na ten temat tutaj mowiono, pokazujac zreszta jakies narzedzia tortur etc.
Mowiac o stopie zdrowej anatomicznie mam na mysli stope bez platfusa, z normalnym podbiciem. A tak swoja droga, to sama nie moge sie napatrzec na podbicie wlasnych stop, choc z tancem - poza pasja "ogladacza" - nie mam nic wspolnego. Jednym Bozia daje, a innym... coz, musza pracowac
I. |
|
|
|
|
 |
Joanna
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Nie Maj 22, 2005 2:15 pm
|
|
|
Ariodante napisał/a: | Z tym wycwiczeniem to chyba nie do mnie , ale chyba sie mylisz mowiac, ze tego nie mozna wycwiczyc - wiele na ten temat tutaj mowiono, pokazujac zreszta jakies narzedzia tortur etc.
Mowiac o stopie zdrowej anatomicznie mam na mysli stope bez platfusa, z normalnym podbiciem. A tak swoja droga, to sama nie moge sie napatrzec na podbicie wlasnych stop, choc z tancem - poza pasja "ogladacza" - nie mam nic wspolnego. Jednym Bozia daje, a innym... coz, musza pracowac
I. |
Ale mnie chodzi o to, co rozumiesz pod pojęciem 'normalne podbicie'? Zarówno niskie, jak i wysokie, jest zupełnie naturalne. Tak jak jedne panie mają długie nogi, inne nie
Podbicie można naciągnąć w niewielkim stopniu. Po to zresztą służą te wszystkie przyrządy. Ale ktoś, kto ma żelazka, nawet chodząc dzień i noc z różnymi narzędziami pozakładanymi na nogi, nie będzie miał podobicia jak Guillem czy Herrera.
Chociaż mogę się mylić - w końcu w Chinach przez wieki było praktykowanie zawijanie nóżek w bandaże, aby były malutkie. Tym sposobem to kto wie, pewnie możnaby i podbicie wypracować |
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell |
|
|
|
|
 |
Ariodante
Koryfej

|
Wysłany: Pon Maj 23, 2005 5:40 am
|
|
|
Skoro mowa o malych stopkach - czy dlugosc (rozmiar) stopy ma znaczenie w balecie klasycznym? Na scenie trudno ocenic wielkosc stopy baletnic ze wzgledu na pointy, ktore stope wydluzaja. Czy znane sa przyklady jakichs ekstremalnie malych lub ekstremalnie duzych stop u tancerzy? Mowiac "ekstremalnie", mam na mysli nieproporcjonalnie do reszty ciala, np. drobna baletnica z duzymi stopami lub wysoka baletnica z malymi, bo domyslam sie, ze jesli proporcje sa zachowane, nie powinno byc problemu. Ale moze sie myle.
Pozdr.,
I. |
|
|
|
|
 |
aankaa_baletnica=)
Solista Baletu

Związek z tańcem: uczennica
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 8:46 pm
|
|
|
podajcie jeszcze jakieś stronki tej sławnej tancarki....... |
|
|
|
|
 |
Ela
Gość
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 10:48 pm
|
|
|
Wpisz na jakąkolwiek wyszukiwarkę nazwisko i na pewno coś znajdziesz. |
|
|
|
|
 |
Joanna
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Sro Maj 25, 2005 11:08 pm
|
|
|
aankaa_baletnica=) napisał/a: | podajcie jeszcze jakieś stronki tej sławnej tancarki....... |
Polecam jej oficjalną stronę - bardzo ciekawie zrobiona: http://www.sylvieguillem.com/sylvie/1/en |
|
|
|
|
 |
*Julinka*
Adept Baletu

|
Wysłany: Czw Maj 26, 2005 11:16 am Podbicie
|
|
|
Link ze zdjęciem niby podbicia Sylvie Guillem, naprawde należy do jakiejś forumowiczki!!!!!!!!!Bo ona pisze później, że chodzi do szkoły baletowej w Warszawie |
|
|
|
|
 |
*Julinka*
Adept Baletu

|
Wysłany: Czw Maj 26, 2005 11:18 am hej
|
|
|
Ariodante napisał/a: | Skoro mowa o malych stopkach - czy dlugosc (rozmiar) stopy ma znaczenie w balecie klasycznym? Na scenie trudno ocenic wielkosc stopy baletnic ze wzgledu na pointy, ktore stope wydluzaja. Czy znane sa przyklady jakichs ekstremalnie malych lub ekstremalnie duzych stop u tancerzy? Mowiac "ekstremalnie", mam na mysli nieproporcjonalnie do reszty ciala, np. drobna baletnica z duzymi stopami lub wysoka baletnica z malymi, bo domyslam sie, ze jesli proporcje sa zachowane, nie powinno byc problemu. Ale moze sie myle. |
No właśnie jak to jest????Niech ktoś odpowie prosze!!!!!!! [/list] |
Ostatnio zmieniony przez *Julinka* Czw Maj 26, 2005 11:25 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
*Julinka*
Adept Baletu

|
Wysłany: Czw Maj 26, 2005 11:19 am Sory
|
|
|
Sorry to tak nie miało wyjśc!!!! Ten tekst jest Ariodante!!!!!!!!Ale niech ktoś na nie odpowie bo też jestem ciekawa!!!!!!!!!Sory jeszcze raz! |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Czw Maj 26, 2005 11:19 am
|
|
|
no przeciez dalej w tym samym wątku forumowiczka pisze:
"To była moja własna, osobista i prywatna stopa. I w tej sytuacji mogę chyba powyższy komentarz przyjąć jako komplement........................"
więc wszystko jasne. Ma dziweczyna stópke że ho, ho:) |
|
|
|
|
 |
*Julinka*
Adept Baletu

|
Wysłany: Czw Maj 26, 2005 11:22 am hej
|
|
|
No, super te podbicie!!!!!!!!!Ja mam dosyc małe podbicie, niestety więc nie mam się czym pochwalic |
|
|
|
|
 |
|