www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Onegin - premiera baletowa w Warszawie
Autor Wiadomość
Ciarka
Nowicjusz

Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 4:15 pm   Onegin - premiera baletowa w Warszawie

Aż dziw, że nie ma tematu o nowej premierze, która zapowiada się bardzo interesująco. Nie omieszkam więc zapełnić tą lukę :)

http://www.teatrwielki.pl...darzenia_cranko

Czy ktoś się wybiera?
Albo może się powchwalić recenzją baletu z wojaży zagranicznych?

Ja ide i jestem bardzo ciekawa, bo to moje pierwsze zetknięcie z tym baletem, oprócz filmików w youtoube.

carewna
Adept Baletu

Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 9:40 pm   

Chetnie bym sie wybrala ale niestety mamy swoje proby i nie dojade do Warszawy,wiec czekam na wasze recenzje i moze zdjecia.

carewna.bloog.pl

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 9:41 pm   

no to może isę spotkamy bo wiem ze wybiera sie spora cześc filii warszawskiej ;) ja na pewno będę! Więcej informacji podam po konferencji prasowej poświeconej przemierze która odbędzie się we wtorek

(a watku o tej premierze jeszcze nie było, bo obecnie zamiast baletu zajmuje się operą czyli Konkursem Moniuszkowskim - a premiera dopiero za tydzień)

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 10:44 pm   

na konferencji prasowej żadnych rewelacji - mówiono o historii dzieła, wyjątkowości spóścizny Cranko, o tym ze w zadnej realizacji tego baletu nie dokonuje isę żadnych zmian. Ze pracownie TW-ON wykonały pięknie dekoracje zgodne z oryginałem, ze z baletem warszawskim dobrze się pracuje, choć trzeba pokonywac rózne problemy. I ze asystentka która przygotowuje od strony choreograficznej warszawską realizację długo sie zastanwiała nad wyborem obsady. Zatanczą: Marta Fiedler - Tatiana, Aneta Zbrzeźniak - Olga, Wojciech Ślęzak - Oniegin, Maksim Wojtiul - Leński, Siergiej Basałajew - Gremin

i na zachete fotka autorstwa Kasi W

Olga - Aneta Zbrzeźniak i Leński - Maksim Wojtiul

carewna
Adept Baletu

Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 2:16 am   

To trzymam kciuki za Marte i za caly zespol tez

carewna.bloog.pl

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 10:29 pm   

no i jesteśmy juz po dwóch spektaklach Oniegina - ktos był i podzieli się wrażeniami?

dla wielbicieli Marty F - bonus - tancerka jako Tatiana

http://img365.imageshack....dsc00359dv5.jpg

Olimpia 
Koryfej

Związek z tańcem:
tancerz, choreograf
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 10:51 pm   

Zdjecie przesliczne, za sprawa przeslicznej wlasnie Marty, teraz F. a kiedys W. :) Jest tak samo ladna i swietna tancerka jaka zapamietalam ja ze szkoly.

baletnica
Nowicjusz

Wysłany: Sro Maj 02, 2007 2:01 pm   

może nigdy niebyłam az tak wielką fanką Marty, ale w tym balecie pokazała na co ją stać..stworzyła postać tak realną, że w ostatnim pas de deux aż mnie dreszcze przechodziły. Polecam zatem i zapraszam na Oniegina

zetor
Nowicjusz

Wysłany: Pią Maj 04, 2007 8:51 am   

Miala to byc jedna z najwazniejszych premier ostatnich lat. Nie mieszkam w Warszawie i nie mialem mozliwosci, aby w tym wydrzeniu uczestniczyc. Zadziwia mnie brak reakcj na tym forum. Drodzy Forumowicze! dzielcie sie wrazeniami, jestesmy bardzo ciekawi.
Pozdrawiam
Zetor

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 11:19 am   

widać forumowiczom których spotkałam na premierze wystarczyło omówienie wrażeń na zywo ;) Myślę jednak ze wielu z nas nie majacych mozliwosci obejrzeć Oniegina chetnie przeczytałoby tu Wasze spostrzeżenia.
W takim razie ja wklejam moją recenzję ;)

http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/38478.html

i z Rzeczpospolitej

http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/38626.html

Ciarka
Nowicjusz

Wysłany: Sob Maj 05, 2007 5:34 pm   

Moje spostrzeżenia są jak najbardziej pozytywne! Byłam pod wrażeniem calego zespołu i solistów. Bardzo ładne (ale i trudne..) choreografie zespołowe. Ciekawe dekoracje - szczegółnie podczas sceny gdy Oniegin zabija Leńskiego, bardzo lubie takie mroczne klimaty. Z solistów, wszyscy byli wspaniali - ale najbardziej podobał mi sie Wojtul jako Leński, szczególnie w wariacji przed wyżej wspomnianą walką i Marta Fiedler - szczególnie poruszające pas de deux w ostatnim akcie, ostatniej scenie.

inscrutable.m 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
zakochana po uszy
Wysłany: Sro Maj 16, 2007 11:03 pm   

to i na mnie przyszła kolej - właśnie wróciłam i przyznam szczerze, że zrobił na mnie zachwycające wrażenie.
Choreografia w wielu miejscach mnie urzekła. Choreografie zespołowe również bardzo mi się podobały, zwłaszcza w ostatnim akcie.
Jednak chyba najbardziej urzekł mnie taniec Tatiany i Oniegina w akcie I w sypialni Tatiany. Piękne to było..
Poza tym - właśnie - scenografia była taka.. klimatyczna. Bardzo mi się spodobało. I chciałabym również zwrócić uwagę na stroje. Mi naprawdę przypadły do gutu, takie.. delikatne. I suknie w ostatnim akcie również piękne.
Ciekawy pomysł i wykonanie pojedynku i śmierci Leńskiego, jak również późniejszych wspomnień Oniegina (robiło wrażenie).
Jeśli szukałabym minusów to już po jakimś czasie denerwowała mnie kotara z wizerunkiem Puszkina. Gdyby chociaż te napisy były przetłumaczone.. Cóż, przynajmniej nauczyłam się daty urodzenia i śmierci Puszkina.. =)
Oprócz tego solisci byli oczywiscie fantastyczni! Bardzo dobrze do wizerunku dopasowane role..
Myślę, że naprawdę warto było spędzić ten dzisiejszy wieczór w Teatrze i zdaje mi się, że to nie było moje ostatnie spotkanie z Onieginem.. =)

Poza tym dodam jeszcze dwa bardziej osobiste plusy, a mianowicie zakończenie - Oniegin zbyt późno się opamietał, dostał nauczkę.. =) a poza tym udało mi się znaleźc miejsca w 3. rzędzie.. A ja bardzo lubie być blisko sceny i dostrzegac wszystkie szczegóły.. =)
to find new feelings, new realities, new dimensions. "

Jirí Kylián

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Maj 16, 2007 11:15 pm   

No to byłysmy na tym samym spektaklu, ja z koleżanka siedziałam w 6 rzędzie ;)

PS. Oj tak, Onieginowie, dobrze sie zastanówcie zanim popełnicie ten sam błąd :lol:

carewna
Adept Baletu

Wysłany: Sob Maj 19, 2007 3:44 pm   

Hura!!! Tez mi sie udalo zobaczyc Oniegina.Wielkie BRAWA dla Marty F. i Maksa W.-byli swietni!
I bardzo sie ciesze ze moglam poznac Justyne-Hipcio,Kasie G. i Miltona :) a moja coreczka wprost zakochala sie w Justynie-Hipcio :)

carewna.bloog.pl

Lani
Nowicjusz

Wysłany: Sob Maj 19, 2007 5:23 pm   

też była wczoraj :) genialna choreografia, jeszcze lepsza muzyka, wspaniali tancerze :D a poza tym to taka miła odmiana po dziadku do orzechów, czy jeziorze :]

carewna
Adept Baletu

Wysłany: Sob Maj 19, 2007 5:52 pm   

Hmm muzyka w tym balecie jest ladna i to bardzo ale niestety nie pod batuta P.P. bo to co on nadyrygowal wczoraj to byla tragedia

carewna.bloog.pl

inscrutable.m 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
zakochana po uszy
Wysłany: Sob Maj 19, 2007 9:48 pm   

oo, jak miło.. =) moze następnym razem bardziej świadomie dostrzeżemy się w tłumie... =)

a muzyka.. taaak, również cudowna! zreszą - jak cały ten balet.. mmm..
to find new feelings, new realities, new dimensions. "

Jirí Kylián

Justyna Ch-ipcio 
Koryfej

Związek z tańcem:
obserwacyjny
Wysłany: Nie Maj 20, 2007 10:58 am   

carewna napisał/a:
I bardzo sie ciesze ze moglam poznac Justyne-Hipcio,Kasie G. i Miltona :) a moja coreczka wprost zakochala sie w Justynie-Hipcio :)

Ha, poznanie carewny, jej uroczej córeczki :D :D :D i miltona to prawdziwa przyjemność!! Również i ja zakochałam sie w młodszej pannie carewiczównie. Jest po prostu niesamowita!!! :D Zawojowała hipopotamie serce do końca! Właściwie to nie wiem, czy nie zostałam konikiem, hmmmm

A mój ulubiony dyrygent rzeczywiscie nie popisał sie do końca tym razem. Zreszta nie tylko on. Ale chyle czoła przed Martą Fiedler - jest coraz lepsza w tej partii, choć juz świetna była na premierze. Maks jak zwykle wspaniały! O Onieginie nie wspomnę, bo nie chcę sie denerwować! Brrr

milton 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń-ekstern w osb
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 1:29 am   

No czas wreszcie coś napisać. Najpierw pozdrowienia dla Carewny, jej córki, Justyny Chipcio i oczywiście Kasi G z którą tym razem praktycznie w ogóle nie porozmawiałem (w tym akurat sporo mojej winy)
Przedstawienie ogólnie świetne było. Śliczne dekoracje, przepiękna muzyka (ale wielki minus dla dyrygenta......), no i genialna choreografia.
A tancerze.......Marta baaardzo mi się podobała (i miałem okazję poznać ją) i w Ps de Deux z 3 akt był naprawdę świetna.
A Maks.........wariacja w formie adagia z 2 aktu była w/g najlepszym punktem całego przedstawienie. On jest rewelacyjny. Więc pisać chyba nie trzeba bo nikt nie ma wątpliwości że to bez wątpienia najlepszy tancerz TW.
Ogólnie przedstawienie baaardzo udane, poznałem znowu nowe osoby no i pewne sprawy się dzięki temu wyjazdowi pozmieniały dzięki pewnej osobie z forum....ale narazie ciiiiiiicho żeby nie zapeszyć.

Beata-wielbicielka baletu
Adept Baletu

Wysłany: Sob Paź 20, 2007 11:33 pm   

Pojechałam na Oniegina 6-tego pażdziernika i niestety muszę przyznać, że balet ten nie zrobił na mnie porywającego wrażenia.Po pierwsze muzyka - generalnie bardzo jednostajna, ciągle przewijał się jeden i ten sam wątek muzyczny, oczywiście z pewnymi, nielicznymi wyjątkami, ale ogólnie trochę nudnawa.Co jeszcze...choreografia raczej ładna, ale cały zespół wraz z solistami jakoś tak "przyciężkawo" tańczył, po prostu bez polotu, chyba wszyscy byli zmęczeni wcześniejszymi próbami. Podczas Pas de Deux choreografia naturalnie była ciekawsza, ale w ogólnym spojrzeniu na cały balet, te ciekawsze momenty nie rekompensowały mojego lekkiego znudzenia spektaklem, bo tych lepszych momentów było po prostu za mało.Technicznie również nie popisał się Balet Warszawski.Podobny poziom mogę zobaczyć w poznańskiej operze.
Scenografia natomiast była naprawdę ładna, stroje przepiękne, scena pojedynku Leńskiego z Onieginem zaprezentowana nad wyraz ciekawie, podobnie zresztą jak wspomnienia Oniegina - niezwykle wyraziście pokazane, nie sposób się nie zorientować, że są to właśnie jego wspomnienia.
Słowem - nie porwał mnie zbytnio ten balet, oceniam go w skali do dziesięciu na pięć.
Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu