siniaki, zbicia i obicia :P |
Autor |
Wiadomość |
tenebra
Adept Baletu

|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 1:56 pm siniaki, zbicia i obicia :P
|
|
|
czy znacie jakies dobre sposoby na pozbycie sie siniakow? jak patrze czasami na moje nogi no mnie szlak trafia po niektorych zajeciach jak mamy jakis nowy element z upadaniem albo czyms na kolanach to pozniej mam pieeeeeekne nogi, takie artystyczne slyszalam ze sa jakies masci ale sie nigdy z taka nie spotkalam... |
_________________ Mater Mater Inferorum, Mater Mater Sospirorum, Mater Mater Lapidarum, Mater Mater Tenebrarum... |
|
|
|
|
 |
foka
Nowicjusz
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 2:14 pm
|
|
|
Arcalen - dostępna w aptekach i Herbapolach maść ziołowa z arniką, doskonale przyspiesza wchłanianie wszelkich "śladów" ale uwaga ma żółto-brązowawy kolor i trochę brudzi mimo to naprawdę polecam |
|
|
|
|
 |
Gość
Solista Baletu

Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 2:25 pm
|
|
|
Ja polecam maść arnikową - jest zółta i tłusta, ale żeby specjalnie się nie brudzić robię z niej okłady na noc. Nakładam grubą (naprawdę grubą) warstwę maści na gazę, przykłada do siniaka i owijam bandażem (żeby okład trzymał sie na miejscu). Mi bardzo pomaga - nawet spore siniaki znikają po 2-3 dniach. A cena to ok. 4 zł |
|
|
|
|
 |
Czajori
Solista Baletu

Związek z tańcem: na całe życie! :)
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 2:41 pm
|
|
|
Dołączam sie do głosów polecających Arcalen - działa szybko i skutecznie |
_________________ Anna Pawłowa nigdy nie zakręciła więcej niż dwa piruety, ale jakiż wyraz miały jej arabeski! |
|
|
|
|
 |
uleczka
Adept Baletu

|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 4:07 pm
|
|
|
Nie wiem czy dobze kojaze ale ta masc ma dosc...hmm...intensywny zapach?? |
_________________ WaKaCjE....Elo WaKaCjOm |
|
|
|
|
 |
foka
Nowicjusz
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 4:13 pm
|
|
|
Tak Arcalen ma dość intensywny ziołowy zapach. Nie jest to zapach perfum ale moim zdaniem nie jest przykry. |
|
|
|
|
 |
Bajaderka
Pierwszy Solista

Związek z tańcem: tancerz
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 6:18 pm
|
|
|
on jest bardzo dobry- mi siniaki znikały po 2,3 dniach , bardzo pomaga na różne obicia, polecam:) |
_________________ You can take the Dancer out of the Dance, but you can't take the Dance out of the Dancer |
|
|
|
|
 |
Joanna
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: tancerka?
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 6:56 pm
|
|
|
Można również smarować/psikać/etc. (w zależności od tego, w jakiej formie kto ma) zwykłymi masciami przeciwzapalnymi i przeciwbólowymi, np. z diklofenakiem, chociaż efekty nie będą zapewne tak spektakularne. generalnie chodzi o zmiejszenie obrzeku, szybsze wchłonięcie się krwiaka. |
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell |
|
|
|
|
 |
Goosia
Corps de Ballet
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 9:23 pm
|
|
|
Ja polecam "żel żywokostowy" przyspiesza gojenie, w dodatku jest taki zimny ładnie pachnie (a właściwie prawie nie ma zapachu) i siniaki znikają własnie tak po 2 - do 3 dni rzeczewiście jak się ma całe piszczele w sinikach to nieetetycznie wygląda a ja jak upadam własnie na miesień to zawsze przy okazji obije sobie kość |
|
|
|
|
 |
NaFFa
Nowicjusz

|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 5:42 pm
|
|
|
najlepszy na świecie jest HELASON- jest dość tani ptrzeba go wetrzec gruba wartwę, i zostawic az sie maxymalnie wchłonie, jest tłusty ale kuteczny GORACO POLECAM!!! |
|
|
|
|
 |
aankaa_baletnica=)
Solista Baletu

Związek z tańcem: uczennica
|
Wysłany: Sro Mar 01, 2006 8:29 pm
|
|
|
Ja nigdy niczym nie smaruje siniaków... jakoś tak... a znikaja całkowicie tak po 5-6 dniach mniej wiecej... Chyba zaczne stosowac te maści... |
|
|
|
|
 |
Goosia
Corps de Ballet
|
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 3:00 pm
|
|
|
w zimie to mogą być, ale w lecie jak ja cały czas w krótkich spódniczkach chdze to już siniaki wygladają nieestetycznie pozatym wszyscy na około sie pytają czy ja sie biłam z kimś... dlatego stosuje maści |
|
|
|
|
 |
Ewuunia
Adept Baletu

Związek z tańcem: uczeń, fotograf?..
|
Wysłany: Pon Mar 06, 2006 2:30 pm
|
|
|
hehe mi same znikają jakoś po 3 dniach i się cieszę ale za to na mięśnie się przydadzą
raz miałam zerwane ścięgno, ale jakoś po 2 miesiącach się zagoiło chyba
i nie bolało |
_________________ STAR WARS
And may the Force be with you. |
|
|
|
|
 |
Kasia :))
Pierwszy Solista

Związek z tańcem: oby wieczny!
|
Wysłany: Pon Mar 06, 2006 2:33 pm
|
|
|
zerwane sciegno strasznie boli...
A to temat o sinikach i obiciach. Proszę unikac takich postów , bo będziemy ciąć - s |
_________________ wieczny tańcogłód. |
|
|
|
|
 |
Julcia
Corps de Ballet

Związek z tańcem: tancerka rewii
|
Wysłany: Pon Mar 06, 2006 2:50 pm
|
|
|
a o czym mogą świadczyć siniaki, które się nie goją ? |
_________________ you know miss sunshine,
she starts paint a perfect picture.
today.
|
|
|
|
|
 |
Ewuunia
Adept Baletu

Związek z tańcem: uczeń, fotograf?..
|
Wysłany: Pon Mar 06, 2006 3:15 pm
|
|
|
o niezwykłości posiadacza :D:D |
_________________ STAR WARS
And may the Force be with you. |
|
|
|
|
 |
Nena
Koryfej

Związek z tańcem: miłośnik
|
Wysłany: Pon Mar 06, 2006 5:06 pm
|
|
|
Ja mam koszmarne siniaki po prawie każdym naciąganiu. Niczym ich nie smaruję, same znikają po góra trzech dniach. Ale strasznie ich nie lubię |
_________________ Gość, masz ode mnie buziaka :) |
|
|
|
|
 |
Goosia
Corps de Ballet
|
Wysłany: Pon Mar 06, 2006 8:12 pm
|
|
|
Julcia napisał/a: | a o czym mogą świadczyć siniaki, które się nie goją ? |
o tym ze popekało wiecej naczynek niż przy zwykłym siniaku |
|
|
|
|
 |
Czajori
Solista Baletu

Związek z tańcem: na całe życie! :)
|
Wysłany: Wto Mar 07, 2006 3:10 pm
|
|
|
Albo o tym, że masz słabą krzepliwośc. I to wcale nie jest wyjątkowe, tylko dość groźne, tak samo zresztą jak naczynia pekające po każdym naciąganiu - to zkolei świadczy o bardzo słabych ściankach naczyniowych i o skłonności do żylaków! |
_________________ Anna Pawłowa nigdy nie zakręciła więcej niż dwa piruety, ale jakiż wyraz miały jej arabeski! |
|
|
|
|
 |
Goosia
Corps de Ballet
|
Wysłany: Wto Mar 07, 2006 9:24 pm
|
|
|
no i oprócz leczenia objawowego czyli wcześniej wspomnianych masci, żelów, kremów, trzeba zastosowac leczenie farmakologiczne, dużą ilość ruchu i specjalną diete.... koniec offtopu |
|
|
|
|
 |
|