tance ludowe. |
Autor |
Wiadomość |
Kasia :))
Pierwszy Solista

Związek z tańcem: oby wieczny!
|
Wysłany: Sob Lut 25, 2006 3:33 pm tance ludowe.
|
|
|
uczycie sie? jaki jest wasz ulubiony? |
_________________ wieczny tańcogłód. |
|
|
|
|
 |
uleczka
Adept Baletu

|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 2:24 am
|
|
|
mazur!! |
_________________ WaKaCjE....Elo WaKaCjOm |
|
|
|
|
 |
Pierwszy Solista

|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 10:22 am
|
|
|
my dotyhczas na wystepach mielismy okazje zaprezentowac:
poloneza
mazura
krakowiaka
i koniec.
kujawiaka i oberka uczylismy sie tylko na lekcji.
|
|
|
|
|
 |
czekoladka
Corps de Ballet

|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 12:43 pm
|
|
|
gdy bylam w moim wczesniejszym zespole to uczylismy sie tanczyc tanców ludowych a moim ulubionym jest mazur(który także tańczyłam w operze "Straszny dwór")i taniec tupaniec też świetny i śmieszny |
_________________ tu warto zajrzec zapraszam www.ktt.pl (Kielecki Teatr Tanca) |
|
|
|
|
 |
Pierwszy Solista

|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 12:47 pm
|
|
|
a co to za taniec tupaniec?
ja osobiscie bardzo lubie krakowiaka mazura i poloneza. oberka w sumie tez. mniej kujawiaka. |
|
|
|
|
 |
pablo964
Nowicjusz
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 5:52 pm
|
|
|
a ja tam lubie oberka !!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
|
 |
czekoladka
Corps de Ballet

|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 6:40 pm
|
|
|
taniec tupaniec sama nazwa wskazuje niewiem jak to wytlumaczyc ale wyglada to jak takie dreptanie i co jakis czas przytupuje sie no nie wiem czy wytlumaczylam ale innaczej nie potrafie musiala bym to pokazac na zywo |
_________________ tu warto zajrzec zapraszam www.ktt.pl (Kielecki Teatr Tanca) |
|
|
|
|
 |
Bajaderka
Pierwszy Solista

Związek z tańcem: tancerz
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 6:50 pm
|
|
|
ja lubię oberka i tańce irlandzkie [niektóre] (: |
_________________ You can take the Dancer out of the Dance, but you can't take the Dance out of the Dancer |
|
|
|
|
 |
Columbina
Solista Baletu

Związek z tańcem: nauczyciel baletu
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 7:23 pm
|
|
|
Ja uwielbiam poloneza!! Ostatnio mialam z nim stycznosc na studniowce Ach... Jest w nim tyle wdzieku..... |
_________________ Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża twojemu życiu lub zdrowiu... |
Ostatnio zmieniony przez Columbina Nie Lut 26, 2006 9:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
Marysia W
Koryfej

|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 8:02 pm
|
|
|
A ogólnie wcale nie lubię ludowego. (z różnych powodów). Ale jeśli już miałabym wybierać do Polonez i Oberek. |
|
|
|
|
 |
Pierwszy Solista

|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 9:11 pm
|
|
|
"POLONEZ-uwazany za najstarszy taniec polski.
Piękno ukryte jest w jego dostojnej formie ruchowej, w której mężczyżni z godnością prowadzą swoje partnerki oraz w majestatycznych krokach mających w sobie zarazem wiele dumy, powagi jak i pewnego czaru i uroku. Piękno tego tańca tkwi również i w tym, że dzięki prostym, niewymagającym nadmiernej uwagi krokom stwarza on możliwość świetnej zabwy, ułatwiającej również nawiązanie miłych kontaktów towarzyskich."
Kasiu, czy mogłabyś jeszcze tylko dodać zródło? Dzięki sisi
no wlasnie nie wiedzialam czy napisac, poniewaz zrodlem jest kartka z materialami na dyplom ktora dostalam w 8 klasie nie ma autora..
sa tam opisane wszystkie tance narodowe.. |
Ostatnio zmieniony przez Kasia :)) Pon Lut 27, 2006 6:59 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
 |
Paula
Solista Baletu

Związek z tańcem: instruktor fitness
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2006 6:23 pm
|
|
|
Ja najbardziej lubię oberka właśnie, miałam okazje go tańczyć kiedy pierwszy raz byłam we Francji :) Do tego jeszcze tańczyłyśmy "Łowiczankę" i poloneza...
Ogólnie lubie też wszystkie tańce regionalnie a szczególnie, rzeszowskie i wielkopolskie :) |
_________________ denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Kiedyś tancerka teraz instruktor fitness: w tym też można się spełniać :) |
|
|
|
|
 |
Pierwszy Solista

|
Wysłany: Pon Lut 27, 2006 8:10 pm
|
|
|
o tak, niby tance ludowe sa bardzo latwe, ale latwo to tez sie zmeczyc przy nich mozna
a juz najbardziej przy krakowiaku i oberku.
niestety znam wielu ludzi ktorzy nawet wymienic tancow narodowych nie potrafia... |
|
|
|
|
 |
mirrorball
Adept Baletu
Związek z tańcem: instruktor
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2006 10:21 pm
|
|
|
tych, którzy nie potrafią wymienić tańców narodowych są całe tłumy. wstyd!
mazur ulubiony? dziewczyny, przerażacie mnie wg mnie jest najtrudniejszy, chociaż stroje z epoki Księstwa Warszawskiego (szczególnie kobiece, na zdjęciu ZPiT Powiśle) naprawdę piękne.
Moim ulubionym tańcem narodowym jest oberek (ach te osiem kilo sukna ), z regionalnych lubię tańce rzeszowskie (żywiołowe), śląskie (pełne gracji) i oczywiście góralskie.
pozdrawiam
m. |
|
|
|
|
 |
amira
Adept Baletu

|
Wysłany: Sro Mar 01, 2006 3:31 pm
|
|
|
Lubiłam Poloneza (w pięknych kontuszach szlacheckich), żywiołowe oberki, rzeszowskie polki-dzwony, kurpiowskie fafury, lubelskie też polki, śląskie trojaki, mazura, choć wolę patrzeć niż sama tańczyć (piekielnie trudny), kujawiak też jest piękny, bo spokojny i dostojny, a potem trochę można poszaleć... aaaa zapomniałabym o Podlasiu (walczyki, polka-krzyżak, polka-trzęsionka).
Uwielbiam patrzeć na góralskie wyczyny, aczkolwiek nie mieliśmy tego sami w repertuarze. |
|
|
|
|
 |
Nena
Koryfej

Związek z tańcem: miłośnik
|
Wysłany: Sro Mar 01, 2006 5:28 pm
|
|
|
My na rytmice słuchamy często muzyki do tańców ludowych. Trzeba powiedzieć, że jest bardzo przyjemna i zachęcająca do tańca Szkoda, że nie miałam takowej styczności... |
_________________ Gość, masz ode mnie buziaka :) |
|
|
|
|
 |
THE
Nowicjusz

|
Wysłany: Czw Mar 02, 2006 11:23 am
|
|
|
ajć mazur jest piekielnie trudny ale piekny
ja najbardziej uwielbiam tance goralskie (żywieckie. beskid sląski) sam żywioł .... no i oberka |
|
|
|
|
 |
Cheryl
Solista Baletu

|
Wysłany: Nie Sie 06, 2006 2:49 pm
|
|
|
J chyba największą sympatią darzę mazura i oberka. Jak dla mnie polonez jest za nudny. Taki wolny.. nic się nie dzieje |
_________________ Klawisze pianina są czarne i białe, ale grają niczym milion kolorów w Twojej podświadomości. |
|
|
|
|
 |
Krushyna
Adept Baletu
Związek z tańcem: Instruktor/Tancerz
|
Wysłany: Wto Sie 22, 2006 12:45 pm
|
|
|
A ja kocham wszystkie poczawszy od narodowych po regionalne cudne |
|
|
|
|
 |
tancerka
Nowicjusz
|
Wysłany: Wto Sie 22, 2006 9:08 pm
|
|
|
ja kocham wszytskie tańce ludowe i wogóle co z tańcem ludowym jest związane. Taniec ludowy to moje życie:):):) |
|
|
|
|
 |
Cheryl
Solista Baletu

|
Wysłany: Wto Sie 22, 2006 9:40 pm
|
|
|
A chodzisz może do jakiegoś zespołu?
Sorki za offtop |
_________________ Klawisze pianina są czarne i białe, ale grają niczym milion kolorów w Twojej podświadomości. |
|
|
|
|
 |
Krushyna
Adept Baletu
Związek z tańcem: Instruktor/Tancerz
|
Wysłany: Wto Sie 22, 2006 10:04 pm
|
|
|
Jesli chodzi o mnie to tak |
_________________ Taniec to druga najlepsza metoda porozumiewania się bez słów.
Some things never die. They just go quiet for a time but never go die... |
|
|
|
|
 |
Chiquita
Adept Baletu

Związek z tańcem: miłośnik / uczeń ;)
|
Wysłany: Wto Wrz 05, 2006 3:29 pm
|
|
|
Mazur trudny ????!!!! Zlitujcie się!!! Co w nim trudnego?? Proszę, niech ktoś mi powie. To jeden z moich ukochanych tańców ludowych (obok poloneza i kujawiaka). |
_________________ http:/roztanczony.blogspot.com - zapraszam |
|
|
|
|
 |
mirrorball
Adept Baletu
Związek z tańcem: instruktor
|
Wysłany: Wto Wrz 05, 2006 4:29 pm
|
|
|
krok podstawowy żeby nie skakać, ale nie tańczyć na sztywnych nogach, żeby zróżnicować długość kroków, ustabilizować rękę odwiedzioną do boku i nie machać nią, trzymać się prosto, ale z ciężarem ciała na przedniej części stopy..
w posuwistym żeby nie zginać nogi, nie wykręcać biodra, ściągnąc stopę, nie odrywać pięty nogi oporowej zbyt wysoko, na raz obie nogi muszą być razem ..
i przy ukłonie żeby panie nie robiły z siebie ptaków machających skrzydełkami w ogóle ręce w mazurze to trudny temat
a co najtrudniejsze: zachować styl i charakter tańca (czyli jak w strojach z Księstwa Warszawskiego to panie broń boże nie mają ręki w górze, a jak szlachcianki w kontuszach, to jak najbardziej, albo też które figury są wyraźnie męskie a które damskie (o czym niektórzy choreografowie zapominają) )
wymieniać dalej?
pozdrawiam
m. |
|
|
|
|
 |
Chiquita
Adept Baletu

Związek z tańcem: miłośnik / uczeń ;)
|
Wysłany: Wto Wrz 05, 2006 4:42 pm
|
|
|
No nie wiem... może jestem jakaś dziwna.... Wydaje mi się, że jesli chodzi o kroki to kwestia czasu... mi się to nie wydaje zbyt trudne, nie wiem.... A co do strojów i odpowiednich figur... no to trochę trzeba sobie poczytać historii, zwyczajów itp, itd |
_________________ http:/roztanczony.blogspot.com - zapraszam |
|
|
|
|
 |
|