Kolekcja Agory "Balet i taniec" |
Autor |
Wiadomość |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 12:53 pm Kolekcja Agory "Balet i taniec"
|
|
|
Dobra wiadomośc dla baletomaniaków. Agora na podobieństwo swoich kolekcji poświęconym operom, muzyce Chopina czy twórczości grupy Queen rozpoczyna serię nagrań DVD z komentarzem zatyuowaną Balet i taniec. Ponieważ z przyjemnością maczam w niej paluszki węc jako pierwsza informuję o niej. Więcej tu:
http://kulturalnysklep.pl...-i-taniec-.html |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
raisa
Solista Baletu

Związek z tańcem: Uczeń OSB
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 1:16 pm
|
|
|
To świetna wiadomość!
Co prawda kilka płyt pokrywa się z serią La Scala, ale to i tak świetnie , bo można zobaczyć trudno dostępne nagrania. Już czekam na pierwszą płytę, bo całej kolekcji nie kupię. |
_________________ "Ale próbować warto"
William Wharton |
|
|
|
|
 |
Ewa J.
Koryfej

Związek z tańcem: miłośnik
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 1:57 pm
|
|
|
Przejrzałam pobieżnie i widzę już kilka ciekawych tytułów, naprawdę zapowiada się ciekawie, szkoda tylko, że sporą część już mam, a np. "Dziadek do orzechów" z Berlina, na którego się pokusiłam, a który ostatecznie (mimo świetnych wykonawców) mnie nie zachwycił, przy tym kosztował.. dużo. Poza tym "Sylwia", "Dama kameliowa" (a przecież niedawno ją wydali!), "Notre Dame de Paris", "Sylfida" (ze względu na cudowną w tej roli Dupond ) - same perełki z Opery Paryskiej!, "Carmen", nawet coś z Hansa van Manena, którego do tej pory prawie nie znam, a z przyjemnością poznam. Dzięki za informację |
_________________ "Tańczcie głową." A. Pawłowa |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 4:32 pm
|
|
|
W mojej skromnej ocenie dobor tytułó i wykonan chyba ciekwaszy niz z serii z La Scali. Kilka tytułów to, jak dla mnie, smakowity kąsek. Przede wszystkim bardzo bardzo sie cieszę z tego, ze będzie balet narodowy z Kuby, do ktorego mam osobisty jakis sentyment i od kilku lat chcialam miec jakies ich nagranie. Dobrze , ze nagrań z Opery Paryskiej wiecej bedzie niz w tamtej kolekcji. No i świetnie, ze pojawil sie Berlin.
"Każdy tom zawiera bogato ilustrowaną książkę zawierającą kompendium wiedzy z dziedziny baletu i tańca" : "ksiażkę" czyli będzie to coś bardziej obszernego w treść niz te gazetki z La Scali?
I ogolnie dobrze, ze bedzie sie ukazywala cyklicznie ta kalekcja, bo bardzo lubilam nasze forumowe rozmowy o baletach z la scali. To wtedy ozywiało forum nasze, bo bylo wiele osob, ktore widzialo/czytaloi/mialo cos do powiedzenia. |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 5:21 pm
|
|
|
książeczki będą zawierały mniej więcej podobnew tematyce ale bardziej rozbudowane informacje o balecie, jego historii, twórcach i danej inscenizacji - w La scali była to 4 stronnicowa "gazetka, tu będzie książeczka w sztywnej oprawie, jak ktoś kupował serię operową wie jak to wygląda. Oprócz info o balecie, kompozytorze etc. będa moje teksciki które mają się złożyć na coś w rodzaju leksykonu dla niewtajemniczonych. Oczywiście czytelnicy orum mają te informace w małym palcu, ale t nie jest adresowane dla baletomanów tylko dla tych, którzy być moze pierwszy raz stykają sie z gatunkiem baletowym |
Lec |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 6:02 pm
|
|
|
nie wszyscy maja
jesli mozna skladac zyczenia i podawac marzenia, to ja bym sobie marzyla, zeby byly jakies informacje o technice, stylu tanca. Np ze skok taki a taki, to specjalnosc tego tancerza albo, ze ten spektakl to noeklasyczny, a ten to wspolczesny. |
|
|
|
|
 |
Ayaka
Corps de Ballet

|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 6:14 pm
|
|
|
Kasia G napisał/a: | książeczki będą zawierały mniej więcej podobnew tematyce ale bardziej rozbudowane informacje o balecie, jego historii, twórcach i danej inscenizacji - w La scali była to 4 stronnicowa "gazetka, tu będzie książeczka w sztywnej oprawie, jak ktoś kupował serię operową wie jak to wygląda. Oprócz info o balecie, kompozytorze etc. będa moje teksciki które mają się złożyć na coś w rodzaju leksykonu dla niewtajemniczonych. Oczywiście czytelnicy orum mają te informace w małym palcu, ale t nie jest adresowane dla baletomanów tylko dla tych, którzy być moze pierwszy raz stykają sie z gatunkiem baletowym |
Jak dla mnie bomba, absolutnie fantastyczne jest to że takie wydawnictwo się ukaże.
Będę zbierać tą kolekcję. |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Pon Kwi 12, 2010 11:10 am
|
|
|
Agnieszka P. napisał/a: |
jesli mozna skladac zyczenia i podawac marzenia, to ja bym sobie marzyla, zeby byly jakies informacje o technice, stylu tanca. Np ze skok taki a taki, to specjalnosc tego tancerza albo, ze ten spektakl to noeklasyczny, a ten to wspolczesny. |
niestety, nie mozna - tematy sa już ustalone na 25 numerów, mają opowiadać o najwazniejszych zagadnieniach i osobach w historii baletu: np. M. Taglioni, Balanchine, Niżyński, Blasis, Noverre, pierwszy balet romantyczny - raczej "podstawy" bo jak napisałam to nie jest poradnik dla znawców.
Ale jak Cię coś interesuje to tu na forum jak najbardziej jest na to miejsce i tu nie obowiazują nas zadne ograniczenia ani ilosci znaków ani stopnia skomplikowania czy "niszowości" zagadnienia |
Lec |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Pon Kwi 12, 2010 11:20 am
|
|
|
a czyli raczej nie wykonawcy i wykonania tylko tło typu choreograf , libretto itd?
no ale dobre i to, bo nawet jak bedzie malo treści, to przynajmniej bez błędów a i nawet podstawy czasem dobrze przejrzec, bo czasem zawsze moze byc jakas nieznana informacja.
A tak na marginesie: dla mnie najgorsze w balecie sa te figury i nazewnictwo. w sumie znam kilka podstawowych (głównie tych, ktore w naszej encyklopedii sa zilustrowane ruchem). marzy mi sie np taka zabawa na zasadzie zagadek, zeby byl filmik i tresc zagadki: nazwij skok w sekundzie x. To by byly rewelacyjne korepetycje (nawet jakby ktos uczesniczyl w tych zagadkach jako wolny sluchacz i zadnej odpowiedzi nie znal ) |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Pon Kwi 12, 2010 12:09 pm
|
|
|
zle mnie zrozumiałaś: w każdej książeczce będzie omówienie sylwetki kompozytora i choreografa krótkie, treśc libretta, informacje o czasie i historii powstania dzieła oraz ew. ciekawostki jego dostyczące. Na koniec odrobina informacji czy analizy tego konkretnego wykonania które jest na prezentowanym DVD - raczej w formie opisu niż recenzji, może zdanie o tym czy innym wykonawcy, kostiumach...
Oprócz tego będzie tekst w formie bardziej felietonu niż hasła niezalezny od tematu głownego. teksty będa ułożone chronologicznie i będa opisywały podstawowe zjawiska w historii baletu: tak jak wspomniałam - potaci tancerzy, teoretyków, choreografów, style jak romantyczny balet, modern dance, teatr tańca, będzie też hasło poświęcone pozycjom baletowym i terminologii ae bardziej o tym skad się wzieły niż o konkretach. Myślę ze w kwestii nazewnictwa nasza encyklopedia jest całkiem obszerna, wielokrotnie tez polecaliśmy ilustrowaną filmikami encyklopedię na strnie ABT - choć nie wiem czy nadal działa i istnieje.
Powiem też tak: nawet nie każdy - ba bardzo wielu tancerzy nie oreśliło by dokłądnie nazwami francuskimi krok po kroku całej wykonywanej choreografii, czasem są nazwy zwyczajowe, czasem jakis ruch można opisać na dwa lub trzy sposoby jeśli skałda się z kilku podstawowych "wartości" jak podniesienie nogi, przez jaki punkt, jakim sposobem, w jakiej pozycji, z jakim obrotem i w jakim kierunku. NIe martw się więc - to nie potrzebne do pelnego odbioru czy nawet opisu tańca ak by był zrozumiały nie tylko dla fachowców |
Lec |
|
|
|
|
 |
Gość
Solista Baletu

Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Pon Kwi 12, 2010 12:53 pm
|
|
|
Czy część nie pokrywa się z serią La Scala w 100%? jeżeli chodzi o tytuły to pokrywa się gdzieś połowa, ale teraz są inne wykonania. w 4 przypadkach są te same zespoły ("Romeo i Julia", "Klejnoty", "Spartakus" i "Kopciuszek") - czy to są dokładnie te same nagrania? |
|
|
|
|
 |
Lienka
Adept Baletu

Związek z tańcem: miłośnik, uczeń
|
Wysłany: Pon Kwi 12, 2010 4:58 pm
|
|
|
Bardzo się cieszę z tego. Najbardziej chyba z Damy Kameliowej. Uwielbiam ten balet właśnie w wykonaniu Opery Paryskiej, a normalnie kosztuje fortunę. Szkoda tylko, że to dopiero w październiku |
_________________ Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieli co z tobą zrobić - św. Augustyn |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Pon Kwi 12, 2010 6:26 pm
|
|
|
no tak czesc sie pokrywa ale jest tez sporo ciekawych rzeczy. Ogólnie mi sie ten zestaw podoba , pw ten balet z Kuby, czym zostalam bardzo pozytywnie zaskoczona, bo juz tracilam nadzieje, ze go bede miala. No i Berlin (ktory planowalam nabyc i jakos szczesliwie sie wstrzymalam z wydawaniem 35 EURO +koszty przesylki ) i kilka tytulow z opey paryskiej.
Najbardziej na minus? chyba ten kopciuszek... szkoda, ze nie ma jakiegos klasycznego wydania bez straszacych dzieci i doroslych szmacianych lalek i porcelanowych twarzy
co do nazw francuskich; potrafisz czlowieka pocieszyc , ale wiecej niz 10 nazw umiec fajnie by zawsze bylo. A ta stronka ABT fajna ale jak niektorych objaśnień nie rozumi e sie po polsku, to po angielsku tym bardziej . Fakt, ze sa fajne wizualizacje ale opis czasem sporo uzupelnia |
|
|
|
|
 |
sisha945
Koryfej

|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 4:44 pm
|
|
|
ja tez sie strasznie ciesze, czekam z niecierpliwościa
duzo tytułów mi bardzo odpowiada , a sporej części nawet nie widziałam |
_________________ It is our choices… that show what we truly are, far more than our abilities. |
|
|
|
|
 |
Torin
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: miłośnik baletu :)
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 8:09 pm
|
|
|
I nie wiadomo co do czego dodatkiem teksty Kasi do płyt czy odwrotnie
Torin vel wazeliniarz (ale tylko troszeczkę ) |
_________________ Statler - Świetny jest ten spektakl. Leczy moje dolegliwości.
Waldorf - A co ci dolega ?
Statler - Bezsenność !!! |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 10:30 pm
|
|
|
no tak, dziwiłam się co mi się tak palce po klawiaturze slizgaja a to Torinowa wazelinka |
Lec |
|
|
|
|
 |
jaromir
Adept Baletu

Związek z tańcem: milosnik
|
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 12:35 am
|
|
|
do 25 kwietnia nieco taniej, mam kilka dni czasu, obym nie zapomniał, a Tobie Kasiu dzieki za poinformowanie |
_________________ Tańcząc, ciałem powiesz także to, czego nie możesz wyrazić słowem. |
|
|
|
|
 |
dede
Adept Baletu
Związek z tańcem: tancerz
|
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 4:26 pm
|
|
|
rozumiem że będzie można je kupić razem z gazetą? |
_________________ "Mniej w teatrze interesuje mnie to, jak ludzie się poruszają, a bardziej to, co ich porusza"
Pina Bausch |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 9:31 pm
|
|
|
niee, tzn to nie jest płyta dołączana do gazety. To jest płyta (tak jak poprzednie kolekcje tego typu) która pojawia się w okreslonym dniu w kioskach ale nie "razem z gazetą' tylko osobno - mozna wejśc do kiosku i poprosić o samą płyte (a własciwie o płytę z ksiażeczką). Niestety, w tymi kolekcjami bywa tak, ze dany kiosk dostaje np. tylko 2-3 egzemplarze i mozna się nie załapac i tzreba szukac. Najlepiej kupowac w empikach albo jesli ktos ma zamiar zebrac wszystko zamówić cał a kolekcję w prenumeracie na stronie która podałam. Można tez zamawiac konkretne tomy (numery) |
Lec |
|
|
|
|
 |
dede
Adept Baletu
Związek z tańcem: tancerz
|
Wysłany: Nie Kwi 18, 2010 10:56 am
|
|
|
dzieki za info, na pewno zakupię:) |
_________________ "Mniej w teatrze interesuje mnie to, jak ludzie się poruszają, a bardziej to, co ich porusza"
Pina Bausch |
|
|
|
|
 |
Torin
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: miłośnik baletu :)
|
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 12:27 pm Protestuję !!!!! ;)
|
|
|
No może troszeczkę
Tekst Kasi jakiś taki krótki i w ogóle ledwo się zaczął już skończył - nie tak miało być !
A poważnie(j) mówiąc to jestem miło zaskoczony poziomem wydawnictwa.
Znaczy się zdaje się być lepszy od poprzedniej serii. Tekstu dość sporo i całkiem na temat.
Nawet taki szpec baletowy jak ja (hmm czyżbym widział jakieś pokątne uśmieszki tudzież inne turlania się po podłodze ze śmiechu ?? a któż to tam się za brzuch trzyma i aż przygięło go/ją do ziemi - czyżby niestrawność ?? ) z przyjemnością i poczuciem iz idzie się czegoś dowiedzieć przeczytałem.
Samą płytkę na razie jeszcze oglądnąłem - ładna nie powiem.
Ale muszę jeszcze umieścić ja w odtwarzaczu i sprawdzić zawartość. Łykęd niestety nie dał mi tej szansy ze względu na brak czasu coby spokojnie skupić się na zawartości.
W dodatku wino mi się w domu skończyło - a jak tak balet bez lampki wina oglądać ??
Torin |
_________________ Statler - Świetny jest ten spektakl. Leczy moje dolegliwości.
Waldorf - A co ci dolega ?
Statler - Bezsenność !!! |
|
|
|
|
 |
Anucha
Nowicjusz

Związek z tańcem: uczennica OSB
|
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 2:39 pm
|
|
|
Powiem tyle: juhuu!
Super, że wyszła taka..hmm...kolekcja:))
Żebym tylko nie zapomniała kupić...
Pozdrawiam! |
_________________ Bo tańczyć - znaczy żyć. |
|
|
|
|
 |
Ewa J.
Koryfej

Związek z tańcem: miłośnik
|
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 3:18 pm
|
|
|
Mi się również podoba to wydanie, jeśli chodzi o opracowanie od strony merytorycznej, co do spektaklu to tak samo nie miałam jeszcze czasu obejrzeć, dlatego przejrzałam tylko po fragmentach i już mam takie wrażenie (znam choreografię Grigorowicza i całkiem lubię), że będzie to najgorsze wykonanie "Jeziora..", jakie kiedykolwiek miałam szansę widzieć.. Coś mi się zdaje, że niestety wcale się nie pomylę, a nawet jestem pewna. Ale cóż, nie można mieć wszystkiego, więc nie narzekam, tym bardziej jeśli pomyślę o tym, ile w tej serii ma się ukazać fantastycznych rzeczy z Opery Paryskiej, poza tym rozumiem mechanizm i podstawowe kryteria zakupu nagrań. |
_________________ "Tańczcie głową." A. Pawłowa |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 8:18 pm
|
|
|
a mnie się podoba telewizyjna reklama serii
Torinku, moje teksty mają z załozenia po 2 tysie znaków i ani jednego wiecej więc skracam się jak mogę
pozdrawiam
Kasia G (skrócona do niemożliwości) |
Lec |
|
|
|
|
 |
sisha945
Koryfej

|
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 8:29 pm
|
|
|
mi sie tez podoba nowa reklama:)
kolekcja Agory i G.Wyborczej to to samo? |
_________________ It is our choices… that show what we truly are, far more than our abilities. |
|
|
|
|
 |
|