Sytuacja w TW-ON |
Autor |
Wiadomość |
Justyna Ch-ipcio
Koryfej

Związek z tańcem: obserwacyjny
|
Wysłany: Sob Maj 26, 2007 11:23 am Sytuacja w TW-ON
|
|
|
Polecam bardzo ciekawy artykuł, który ukazał się w dzisiejszym wydaniu Zycia Warszawy:
http://www.zw.com.pl/zw2/...35348&page=text
Zaiterasowane osoby namawiam do dodawania swoich komentarzy.
Osobiście jestem już od dłuzszego czasu załamana tym co się dzieje na tej scenie - załamana na tyle, że popadłam nawet w swiostego rodzaju marazm |
|
|
|
|
 |
Tranquility
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: uczeń/tancerz
|
Wysłany: Sob Maj 26, 2007 11:28 am
|
|
|
czytalem i skomentowałem już.
ubolewam nad tym, co się tam dzieje... |
|
|
|
|
 |
Kasia :))
Pierwszy Solista

Związek z tańcem: oby wieczny!
|
Wysłany: Sob Maj 26, 2007 12:38 pm
|
|
|
Każdy dzień z tą Rybarską jest stracony, oby jak najszybciej się wyniosła.
Jak zatrujemy jej życie, to może da sobie spokój...
Bo ja nie wiem, co jeszcze można zrobić |
_________________ wieczny tańcogłód. |
|
|
|
|
 |
sfra
Solista Baletu
Związek z tańcem: baletoman
|
Wysłany: Sob Maj 26, 2007 12:40 pm
|
|
|
Mozna sie dopisac.
Ja tez tak zrobie. |
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego |
|
|
|
|
 |
.:Swanilda:.
Adept Baletu

|
Wysłany: Sob Maj 26, 2007 11:10 pm
|
|
|
Straszne to co przeczytalam... Jeszcze jesli Maks odejdzie to juz wogole bedzie pozamiatane. Przeciez on jest swietny. Czasem tanczy w Operze Wroclawskiej z nami Dziadka do orzechów, a teraz wlasnie tanczy role Zygfryda w Jeziorze. Wspaniale jest go ogladac za kulisami. Basalajew takze tanczyl w Jeziorze Labedzim we Wroclawiu, ale jednak nie przypadl mi do gustu. Mam tylko nadzieje,ze cala sytuacja sie wyjasni i wszystko wroci na swoje miejsce. |
_________________ Kochaam Balet! |
|
|
|
|
 |
Roztańczona!
Nowicjusz
|
Wysłany: Sob Maj 26, 2007 11:21 pm
|
|
|
Też przeczytałam ten artykuł i bardzo bardzo mi jest smutno z powodu tego co się dzieje w TW. Potwierdzam słowa Swanildy: jak Maks odejdzie to nie będzie dobrze Maks jest naprawde świetny i również oglądam jak on pięknie tańczy z kulis w Operze Wrocławskiej. Szczerze mówiąc chce mi się płakać |
|
|
|
|
 |
milton
Corps de Ballet

Związek z tańcem: uczeń-ekstern w osb
|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 10:05 am
|
|
|
Maks jest faktycznie rewelacyjny. |
_________________ Bycie TANCERZEM nie jest kwestią posiadanych w danej chwili umiejętności, lecz STANEM UMYSŁU i gotowości poświęcenia życia dla tańca..... |
Ostatnio zmieniony przez milton Pon Cze 25, 2007 11:22 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 10:35 am
|
|
|
dzięki, uważam ze to po prostu mój obowiązek - żałuję ze pełna wersja się nie zmieściła ale takie są ograniczenia gazety codziennej |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
Kasia :))
Pierwszy Solista

Związek z tańcem: oby wieczny!
|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 12:10 pm
|
|
|
Ty Kasiu, jak na razie możesz zrobić najwięcej. Dziękujemy, że wspierasz nasz polski balet :* |
_________________ wieczny tańcogłód. |
|
|
|
|
 |
carewna
Adept Baletu

|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 3:11 pm
|
|
|
Marze o tym by takich ludzi jak Kasia bylo wiecej!!!
Choc nie pracuje w TW-ON to wiem co tam sie dzieje i jezeli ta Pani nie zniknie to bedzie jedna wielka tragedia
ale z tym komentarzem sie nie zgodze! Kto to napisal?!!!
uh.. 2007-05-27 12:25
Muszę powiedzieć że jedyny balet jakimi widziałam w Warszawie widziałam to było "Jezioro Łabędzie" << nie jestem laikiem chodze od OSB ;)Tańczyła Dominika Krzysztoforska. Bardzo ładnie Ale tak naprawdę tylko poznański teatr jest profesjonalny i to "u nas" artyści traktowani są jak artyści. Jest dyscyplina ale bez przesady. Wszystkim miło się tańczy
Cayenne |
_________________ Nie można iść do przodu patrząc w tył...
carewna.bloog.pl |
|
|
|
|
 |
milton
Corps de Ballet

Związek z tańcem: uczeń-ekstern w osb
|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 3:52 pm
|
|
|
Carewna, jak robociki?? |
_________________ Bycie TANCERZEM nie jest kwestią posiadanych w danej chwili umiejętności, lecz STANEM UMYSŁU i gotowości poświęcenia życia dla tańca..... |
|
|
|
|
 |
Marysia W
Koryfej

|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 7:02 pm
|
|
|
Carewno, ta Cayenne mi na blogu zamieszczała dziwne komentarze. (pousuwałam kilka). |
|
|
|
|
 |
carewna
Adept Baletu

|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 7:42 pm
|
|
|
Wiecie co,dobrze ze ja sie nie znam na balecie,bo po takich komentarzach nastepuj totalny brak slow.
Tak Miltonie -ROBOCIKI |
_________________ Nie można iść do przodu patrząc w tył...
carewna.bloog.pl |
|
|
|
|
 |
Joanna
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: tancerka?
|
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 10:39 am
|
|
|
Czemu tego artykułu nie ma na e-teatrze? Moim zdaniem powinien się tam znaleźć, albo chociaż jakiś link? |
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell |
|
|
|
|
 |
Florina
Nowicjusz
|
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 1:36 pm
|
|
|
Kasiu, wielkie brawa za ten artykuł. Po wpisach widać jak wiele jest osób którym los warszawskiego baletu nie jest obojętny. Warto byłoby aby w ślad za tym artykułem poszły następne w innych gazetach. Może wreszcie tym którzy są odpowiedzialni za naszą narodową kulturę otworzą się oczy na to co się w TW-ON dzieje. Chcę w to wierzyć. |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 3:30 pm
|
|
|
Joanna napisał/a: | Czemu tego artykułu nie ma na e-teatrze? Moim zdaniem powinien się tam znaleźć, albo chociaż jakiś link? |
jest, tylko trudno znaleść http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/39591.html
jeszcze raz wszystkim dziękuję za miłe słowa |
Lec |
|
|
|
|
 |
Rotbart
Corps de Ballet
|
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 7:58 pm
|
|
|
Ja też przyłączam się do gratulacji dla Kasi G! Nareszcie ktoś zajął się sprawą o której powinny huczeć media. Nie można pozwolić, żeby roztrwonić ciężką pracę całego zespołu baletowego przez decyzje jednej niekompetentnej, ale irracjonalnie pewnej siebie osoby. |
_________________ Když už něco děláš, dělej to pořádně. |
|
|
|
|
 |
girl interrupted
Nowicjusz

|
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 11:10 pm
|
|
|
Równiez gratuluję Kasi G. przede wszystkim dbałości o scenę, ktora z miejsca o najwiekszym potencjale w kraju może przeistoczyc się w nudny teatr z, co gorsza, kiepskim zespołem baletowym, oby takie teksty jak ten dały dyrekcji do myślenia. |
_________________ still this is someone else's form of bliss |
|
|
|
|
 |
mysha
Adept Baletu

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 9:24 am Ratujmy balet - blog
|
|
|
Kochani, wczoraj napisałam o tym w pogadalni, ale widzę, że tu jest specjalny temat do załamywania się...
Ogromne ukłony dla Kasi. Więc ja też jestem załamana, jeśli nie ZGORSZONA tym co dzieje się w TW. Moja wściekłość sięgnęła zenitu gdy zobaczyłam plakat spektaklu Śpiącej Królewny, na który Monika Olejnik i Tomasz Lis widnieją PRZED nazwiskami artystów baletu i są napisani większymi literami. Zgroza.
Dlatego też ZAŁOŻYŁAM BLOG
http://ratujmybalet.blog.onet.pl
Na blogu zamierzam informować o i komentować poczynania pani Dyrektor. Jeśli damy blogowi rozgłos, zawsze będzie to jakiś mały wkład w nagłośnienie sytuacji. (chyba pani Rybarska nie napisze sprostowania do webmasterów Onetu!!) Wczorajszy wpis traktuje m.in o polemice wynikłej z artykułu Kasi, odpowiedzi pani dyrektor i jeszcze bardziej przygniatającej odpowiedzi Kasi na odpowiedź. (kto nie czytał jeszcze dzisiejszego Życia Warszawy, niech natychmiast leci do kiosku, lub klika: http://www.zw.com.pl/zw2/...35896&page=text
Zapraszam do czytania i komentowania. |
_________________ W carskim pałacu na Kremlu carówna Ksienia oddaje się tęsknym marzeniom nad portretem swego zmarłego narzeczonego, zaś jej braciszek, Fiodor, z uwagą studiuje wielką mapę Rosji. |
|
|
|
|
 |
M.
Koryfej

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 10:45 am
|
|
|
Skoro nie widzę tu nigdzie linka to rozumiem, że list Pani Dyrektor do Kasi G był prywatny i nie ma szansy by go gdzieś przeczytać? |
|
|
|
|
 |
Rotbart
Corps de Ballet
|
|
|
|
 |
M.
Koryfej

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 10:54 am
|
|
|
dziękuje
Pani Dyrektor napisał/a: | solistyczny taniec rosyjski |
nie powinno być przypadkiem "solowy"? Było by bardziej po polskiemu
edit: acha, to teraz juz wiem, że to taka "gwara" taneczna |
Ostatnio zmieniony przez M. Pią Cze 01, 2007 12:47 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 12:25 pm
|
|
|
M. napisał/a: | dziękuje
Pani Dyrektor napisał/a: | solistyczny taniec rosyjski |
nie powinno być przypadkiem "solowy"? Było by bardziej po polskiemu |
gwoli wyjasnienia:
wszyscy tancerze mówią "solistyczny" - nie wiem czemu, ale jakoś się przyzwyczaiłam. Moze chodzi o podkreslenie ze nie solo, tylko tak jak (w roli) solisty...
ale nie róbmy offtopu |
Lec |
|
|
|
|
 |
Justyna Ch-ipcio
Koryfej

Związek z tańcem: obserwacyjny
|
Wysłany: Sob Cze 02, 2007 11:06 am
|
|
|
Temat pączkuje i mnie to bardzo cieszy, bo sytuacja jest drastyczna!!
I jeszcze ten artykuł, w którym jest napisane że główną rolę w Śpiącej gra Monika Olejnik!!! Zgroza! |
|
|
|
|
 |
mysha
Adept Baletu

|
Wysłany: Sob Cze 02, 2007 11:58 am
|
|
|
Wiecie co, tak sobie czasem myślę, że może to lepiej, że jestem za granicą i nie mogę chodzić do Teatru Wielkiego. Bo oglądać 'Jezioro' z panem S. jako Księciem, czy 'Śpiącą' z Olejnik i Lisem paradującymi po scenie, trąci masochizmem... To straszne patrzeć, jak niszczeje zespół, który tak kochałam! |
_________________ W carskim pałacu na Kremlu carówna Ksienia oddaje się tęsknym marzeniom nad portretem swego zmarłego narzeczonego, zaś jej braciszek, Fiodor, z uwagą studiuje wielką mapę Rosji. |
Ostatnio zmieniony przez mysha Sob Cze 02, 2007 12:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
|