Korea National Ballet Company w Polsce |
Autor |
Wiadomość |
hofi
Nowicjusz
Związek z tańcem: fotograf, miłośnik
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 10:08 am Korea National Ballet Company w Polsce
|
|
|
Podczas tegorocznego festiwalu operowego w Bydgoszczy wystąpili dwukrotnie, wystawiając "Romeo i Julię". Zapraszam serdecznie na relację --> balet z Seulu
Pozdrawiam |
_________________ http://www.pbase.com/hofi |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:01 pm
|
|
|
kiedy to było, w maju?? |
|
|
|
|
 |
hofi
Nowicjusz
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:06 pm
|
|
|
Festiwal - 26.04-11.05.2008 a balet 8 i 9 maja. |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:16 pm
|
|
|
kurcze, teraz dopiero widzę, że przez moje zabójcze, tegoroczne zapracowanie uszło mojej uwadze to przedstwienie.
A za zobaczenie tego koreanskiego baletu - jako jednego z nielicznych na świecie- oddalabym wszysko.
Co za szkoda wielka ze to przegapilam. Jestem na siebie okropnie zla.
A jak Twoje wrazenia?
Tylko Romeo i Julia?
Ja marze o jakiejsc plycie dvd z koreanskim Jeziorem labedzim albo Spartakusem... ale tego nie ma mimo ze szukam od 2 lat... |
|
|
|
|
 |
hofi
Nowicjusz
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:27 pm
|
|
|
Wrażenie? Jestem oczarowany ich występem, niezwykła precyzją i dynamiką w klasycznej choreografii Grigorowicza. Mimo, że byłem na tym dwa razy, to poszedłbym raz jeszcze ale tym razem bez aparatu. Było pięknie. Kilka dni później obejrzałem sobie wykonanie z 1989r. Teatru Boloszoj (kolekcja "La Scala" DVD). To zupełnie coś innego. Wg mnie Koreańczycy świetnie przekazywali emocje. |
Ostatnio zmieniony przez hofi Wto Maj 27, 2008 12:32 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
danceFORever
Corps de Ballet

Związek z tańcem: uczeń/miłośnik
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:30 pm
|
|
|
zdjęcia sa piękne! |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:47 pm
|
|
|
tak, mnie Koreańczycy urzekli właśnie takim bajkowym wdziękiem i tęczowością, której Rosjanie nie mieli i nie mają. Nie tylko same figury, sam odbiór ruchu ale jeszcze taka azjatycja nieprzeciętność.
Ach co ja bym dała żeby ich ponownie zobaczyć na zywo.
Czyli byli tylko z Romeo i julia???
Kiedys juz dawno , znalazlam krytyczny artykul o koreanskich wykonaniach. Z maja 2000 roku artykuł Hu Xinxin z ballet magazine. Autor jest chyba Chińczykiem wiec to samo moze tlumaczy ten chlod ale ato cytat:
In general view, I think they have pretty good dancers at principal level, but far less good corps when compared with the Chinese companies because Korea is a country with smaller population and shorter tradition with ballet. I think they are working very hard to improve themselves.
I forgot to say: I had expected a Korean piece but they did nothing. That was a real pity for me.
I think the only thing she lacked was musicality and the feeling.
Czy ktos z Was też mysli, że kilku pierwszych tancerzy koreanskich jest OK ale corps jest fatalny? A widział ktoś z Was chiński balet, dla porównania? |
Ostatnio zmieniony przez Sagittaire Wto Maj 27, 2008 1:32 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
 |
hofi
Nowicjusz
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:53 pm
|
|
|
Tak z tylko z "Romeo i Julią" ale za to dwa składy solistów. Zrobię jakieś opisy pod zdjęciami, kto tańczył z solistów. Napiszę też do nich i może uda mi się załatwić jakieś wykonania na DVD Mam jakieś namiary, bo wysyłałem zdjęcia po przedstawieniu do Seulu.
P.S.
Może zna ktoś koreański, bo mam zdjęcia z napisami na drzwiach od garderoby i nie wiem, co oznaczają i tylko się domyślam |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 1:00 pm
|
|
|
byłabym w siódmym niebie, gdybym mogła sobie takie DVD odkupić. I dozgonnie wdzięczna
ps. a nie da sie tego jakos przetlumaczyc internetowo? z rok temu coś tak chyba tłumaczyłam z koreańskiego chyba właśnie |
|
|
|
|
 |
|