www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Korea National Ballet Company w Polsce
Autor Wiadomość
hofi 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
fotograf, miłośnik
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 10:08 am   Korea National Ballet Company w Polsce

Podczas tegorocznego festiwalu operowego w Bydgoszczy wystąpili dwukrotnie, wystawiając "Romeo i Julię". Zapraszam serdecznie na relację --> balet z Seulu

Pozdrawiam

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:01 pm   

kiedy to było, w maju??

hofi 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
fotograf, miłośnik
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:06 pm   

Festiwal - 26.04-11.05.2008 a balet 8 i 9 maja.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:16 pm   

kurcze, teraz dopiero widzę, że przez moje zabójcze, tegoroczne zapracowanie uszło mojej uwadze to przedstwienie.
A za zobaczenie tego koreanskiego baletu - jako jednego z nielicznych na świecie- oddalabym wszysko.
Co za szkoda wielka ze to przegapilam. Jestem na siebie okropnie zla.

A jak Twoje wrazenia?
Tylko Romeo i Julia?
Ja marze o jakiejsc plycie dvd z koreanskim Jeziorem labedzim albo Spartakusem... ale tego nie ma mimo ze szukam od 2 lat...

hofi 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
fotograf, miłośnik
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:27 pm   

Wrażenie? Jestem oczarowany ich występem, niezwykła precyzją i dynamiką w klasycznej choreografii Grigorowicza. Mimo, że byłem na tym dwa razy, to poszedłbym raz jeszcze ale tym razem bez aparatu. Było pięknie. Kilka dni później obejrzałem sobie wykonanie z 1989r. Teatru Boloszoj (kolekcja "La Scala" DVD). To zupełnie coś innego. Wg mnie Koreańczycy świetnie przekazywali emocje.
Ostatnio zmieniony przez hofi Wto Maj 27, 2008 12:32 pm, w całości zmieniany 1 raz  

danceFORever 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń/miłośnik
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:30 pm   

zdjęcia sa piękne!

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:47 pm   

tak, mnie Koreańczycy urzekli właśnie takim bajkowym wdziękiem i tęczowością, której Rosjanie nie mieli i nie mają. Nie tylko same figury, sam odbiór ruchu ale jeszcze taka azjatycja nieprzeciętność.
Ach co ja bym dała żeby ich ponownie zobaczyć na zywo.
Czyli byli tylko z Romeo i julia???

Kiedys juz dawno , znalazlam krytyczny artykul o koreanskich wykonaniach. Z maja 2000 roku artykuł Hu Xinxin z ballet magazine. Autor jest chyba Chińczykiem wiec to samo moze tlumaczy ten chlod ale ato cytat:

In general view, I think they have pretty good dancers at principal level, but far less good corps when compared with the Chinese companies because Korea is a country with smaller population and shorter tradition with ballet. I think they are working very hard to improve themselves.

I forgot to say: I had expected a Korean piece but they did nothing. That was a real pity for me.

I think the only thing she lacked was musicality and the feeling.

Czy ktos z Was też mysli, że kilku pierwszych tancerzy koreanskich jest OK ale corps jest fatalny? A widział ktoś z Was chiński balet, dla porównania?
Ostatnio zmieniony przez Sagittaire Wto Maj 27, 2008 1:32 pm, w całości zmieniany 2 razy  

hofi 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
fotograf, miłośnik
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:53 pm   

Tak z tylko z "Romeo i Julią" ale za to dwa składy solistów. Zrobię jakieś opisy pod zdjęciami, kto tańczył z solistów. Napiszę też do nich i może uda mi się załatwić jakieś wykonania na DVD ;) Mam jakieś namiary, bo wysyłałem zdjęcia po przedstawieniu do Seulu.

P.S.
Może zna ktoś koreański, bo mam zdjęcia z napisami na drzwiach od garderoby i nie wiem, co oznaczają i tylko się domyślam :)

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 1:00 pm   

byłabym w siódmym niebie, gdybym mogła sobie takie DVD odkupić. I dozgonnie wdzięczna :)

ps. a nie da sie tego jakos przetlumaczyc internetowo? z rok temu coś tak chyba tłumaczyłam z koreańskiego chyba właśnie

Odpowiedz do tematu