Przesunięty przez: forum.balet.pl Sob Wrz 12, 2009 11:13 pm |
Siódma pozycja baletowa? |
Autor |
Wiadomość |
Agnes
Adept Baletu
Związek z tańcem: uczeń/miłośnik
|
Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 7:01 pm
|
|
|
W szóstej pozycji, stopy po prostu są po prostu równolegle, palce są skierowane do przodu, tak jak się stoi "normalnie". Ale rzadko sie jej używa.
Ale siódmej i ósmej pozycji to chyba nie ma |
_________________ "To co się w największym wysiłku tworzy, winno wyglądać tak, jakby powstało szybko, prawie bez wysiłku, z zupełną łatwością, na przekór prawdzie." Michał Anioł //Nena:* |
|
|
|
|
|
Siunia
Adept Baletu
Związek z tańcem: uczennica
|
Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 7:12 pm
|
|
|
Z opisu wynika, że "siódma" pozycja to po prosu czwarta, ale en point. Na stronie, którą podałaś jest napisane tak: "stopy tancerki są (ułożone) w czwartej pozycji, en point z piętami w jednej lini. Istnieją dwie siódme pozycje, w zależności, która noga jest z przodu."
Więc może domniemana ósma pozycja to pozycja piąta en point...?
Choć osobiście nigdy się nie spotkałam. |
_________________ Wampirzyca prosto z Brukseli
"Taniec jest jedną z najdoskonalszych form kontaktu z nieskończoną inteligencją" Paulo Coelho |
|
|
|
|
|
Cheryl
Solista Baletu
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 4:06 pm
|
|
|
My używamy pojęcia VII pozycja na tańcu jazzowym. Niestety nie jestem w stanie tego opisać |
_________________ Klawisze pianina są czarne i białe, ale grają niczym milion kolorów w Twojej podświadomości. |
|
|
|
|
|
Namida
Nowicjusz
Związek z tańcem: UczennicaZeStudia
|
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 1:05 pm
|
|
|
mam Puls Życia z baletnicą i go nie oddam.
Skody nie chce bo nie lubię tej marki.
pamiętam jak w podstawówce miałam w podręczniku pozycje baletowe i był błąd! nie pamietam jaki ale był...
http://pl.wikipedia.org/w...84cu_klasycznym
7 pozycja baletowa xD nie wiedziałam... rozumiem wyłumaczenie ale i tak hm... |
_________________ "Czy wreszcie my stwarzamy formę, czy ona nas stwarza? Wydaje się nam, że to my konstruujemy – złudzenie, w równej mierze jesteśmy konstruowani przez konstrukcję." |
|
|
|
|
|
Joanna
ADMINISTRATOR
Związek z tańcem: tancerka?
|
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 4:15 pm
|
|
|
Namida napisał/a: | http://pl.wikipedia.org/w...84cu_klasycznym
7 pozycja baletowa xD nie wiedziałam... rozumiem wyłumaczenie ale i tak hm... |
Być może numeracja tutaj zależy od szkoły, podobnie jak z rękami - np. wg Waganowej są trzy pozycje rąk (możliwe są kombinacje, że obie ręce są w różnych pozycjach), ale wg innych szkół tych pozycji może być np. 5 (kombinacje rąk, że obie są w różnych pozycjach, mają tu swój własny 'numer'). Ja osobiście z 7 pozycją w klasyce się nigdy nie spotkałam - z opisu dla mnie to wygląda jak czwarta. |
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell |
|
|
|
|
|
|