Zamknięty przez: Kasia G Pon Cze 21, 2010 11:48 am |
Taniec i literatura. |
Autor |
Wiadomość |
Mrówka
Nowicjusz

Związek z tańcem: Szara Amatorka
|
Wysłany: Nie Cze 20, 2010 8:09 pm Taniec i literatura.
|
|
|
Od razu może powiem, że nie mam zielonego pojęcia gdzie umieścić ten temat (wytłumaczę się, ekhem, krótkim stażem), więc jeśli jest w złym miejscu to przepraszam i proszę o przyklejenie go do odpowiedniego działu.
Chodzi mi o prezent dla osoby, która się fascynuje baletem i generalnie tańcem. Wiem, najlepszym prezentem byłaby muzyka, czy też płyta z kolekcji Gazety Wyborczej, ale ta osoba zbiera te płyty, a ja się z nią nie widuje zbyt często, toteż nie wiem które ma a które nie. Wole nie ryzykować.
Drugie o czym pomyślałam była książka. Tak książka. Najlepiej o historii baletu czy właśnie o tańcach. Oooczywiście, mogę sobie to wstukać w Google, znaleźć, kupić. Nic prostszego. Ale tu również wole nie ryzykować.
I tu zwracam się z uprzejma prośbą, czy możecie mi polecić jakąś książkę o wymienionej tematyce? Może być historia acz nie musi. Byleby nie była zbyt nużąca (zapełniona standardowym suchym językiem encyklopedycznym) a jeszcze lepiej jakby była np okraszona zdjęciami czy tez ilustracjami (acz nie nalegam). Za odpowiedzi z góry dziękuję, za błędy i nieświadome nietakty z góry przepraszam. |
_________________ "Od muzyki piękniejsza jest tylko cisza" |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Nie Cze 20, 2010 9:14 pm
|
|
|
polecam Życie z tańcem - rozmowe z Olgą Sawicką (http://wysylkowa.pl/ks1026444.html) Piekne i ciekawe wspomnienia, ladnie wydana, sporo archiwalnych zdjęć. To ksiazka o jednej tancerce ale warta przeczytania. O historii baletu osatnio nic w Polsce nie wydano (w sensie dzieła przeglądowego - całej historii) więc raczej musisz szukac wśród wspomnien i wywiadów np. Iskry wydały kilka takich ksiażek S.I. Witkiewicza np. wywiad z Wladimirem Malakhovem |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
Mrówka
Nowicjusz

Związek z tańcem: Szara Amatorka
|
Wysłany: Nie Cze 20, 2010 10:37 pm
|
|
|
Dziękuję bardzo. Pewnie znając siebie skuszę się na pierwszą wymienioną książkę. A temat w zasadzie jest do zamknięcia (coby "pewna osoba" mnie nie zdemaskowała) |
_________________ "Od muzyki piękniejsza jest tylko cisza" |
|
|
|
|
 |
Bambyno
Adept Baletu

Związek z tańcem: uczennica
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 11:48 am
|
|
|
ok, na zyczenie Mrówki temat zamykam |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
|