www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Deser - baletnica
Autor Wiadomość
Giselle12 
Adept Baletu


Związek z tańcem:
uczennica
Wiek: 28
Posty: 216
Skąd: z krainy tańca...
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 4:22 pm   Deser - baletnica

Pamiętam, że jest deser, który nazywa się tak samo jak sławna tancerka. Ponoć poprosiła o coś słodkiego i lekkiego po przedstawieniu i kucharz przygotował to specjalnie dla niej. Pojawiło się to już kiedyś w zagadkach.
Czy pamiętacie nazwę tego deseru? Może macie przepisy? Z góry dziękuję, za przypomnienie mi tej nazwy :razz:
_________________
kocham balet
a ty?
 
     
arizona 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica SB
Posty: 189
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 4:28 pm   

wydaje mi się, że chodzi o Pawłową :)
_________________
Results don’t happen overnight. Every change takes time and effort. Patience and determination are key.
 
     
Nagash 
Adept Baletu


Związek z tańcem:
miłośnik
Wiek: 46
Posty: 131
Skąd: Shaolin Temple
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 4:30 pm   

spojrzyj sobie

http://mniami.pl/artykuly,2,30.html
_________________
Pieniądze to nie wszystko... liczą się jeszcze obrazy, nieruchomości i diamenty.
 
 
     
agata31 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Posty: 236
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 5:19 pm   

zapewne chodzi o tort Pawłowej :D
"Według tradycji na czesc baletnicy goszczącej na występach w Austrii przygotowano lekki bezowy torcik z bitą smietaną i owocami(truskawki,maliny)"
_________________
Balet był.. może jeszcze będzie
Taki cień nadzieji..
 
 
     
Giselle12 
Adept Baletu


Związek z tańcem:
uczennica
Wiek: 28
Posty: 216
Skąd: z krainy tańca...
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 7:40 pm   

bardzo wam dziękuję - o to mi chodziło !
No to smacznego :P


Uploaded with ImageShack.us
_________________
kocham balet
a ty?
 
     
nathaliye 
Pierwszy Solista


Posty: 2264
Wysłany: Wto Kwi 19, 2011 8:48 am   

załączam przepis Nigelli Lawson, osobiście go nie robiłam ale w programie wyglądał świetnie :)

Tort pavlova z malinami
Składniki:

Czekoladowy spód

* 6 białek
* cukier (na każde białko - 4 łyżki)
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka octu winnego lub czerwonego winegret
* starte wiórki czekoladowe
* 2 łyżki mąki kukurydzianej

Na wierzch

* 500 ml śmietany kremówki
* 2 garście malin
* 2-3 tabliczki czekolady (starte na wiórki) do dekoracji

Przygotowanie:

Wyciśniętą cytryną wysmarować miskę i ubijać białka – nie za sztywno. Dodać cukier (na każde biało 4 łyżki cukru), łyżkę octu winnego, 2 łyżki mąki kukurydzianej (dzięki temu Pavlova jest ciągnący), kakao i wiórki czekoladowe. Całość mieszać delikatnie, wprowadzając powietrze.

Na pergaminie wyłożonym na blaszkę odrysować okrągły kształt od dna tortownicy. Wylać w niego ciasto i uformować w miarę regularny okrąg. Piec: 180°C na początku, potem 150°C. Studzić w piekarniku, a następnie przełożyć tort na paterę dołem do góry.

Ubić śmietanę i wyłożyć ją na ciasto. Posypać malinami i ozdobić startymi wiórkami czekolady.
_________________
http://www.funpic.hu/swf/monitor_cleaner.swf

sukces? 100% talentu, 100% pracy
 
 
     
Kasia G 
ADMINISTRATOR


Związek z tańcem:
krytyk
Wiek: 47
Posty: 4412
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Kwi 19, 2011 7:20 pm   

w oryginale (australijskim) powinny być kontrastowo kwaśne owoce - np. kiwi lub egzotyczne: marakuja i passiflora
_________________
Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
 
 
     
nathaliye 
Pierwszy Solista


Posty: 2264
Wysłany: Wto Kwi 19, 2011 8:45 pm   

to wiele tłumaczy bo w tym przepisie co Nigella robiła w którymś programie była właśnie marakuja (co mnie zdziwiło lekko, że używa dość egzotycznego owocu) ale w książce podała coś innego jak przekopiowałam wyżej
_________________
http://www.funpic.hu/swf/monitor_cleaner.swf

sukces? 100% talentu, 100% pracy
 
 
     
nin(j)a 
Adept Baletu


Związek z tańcem:
milośnik-uczeń
Posty: 201
Skąd: z Zielonej Dziury
Wysłany: Sob Cze 18, 2011 4:54 pm   

Jestem tą szczęscirą,która jadła taki trocić-pycha, uwielbiam go... Dzięki mamo! :D
_________________
"Człowiek nie może latać- tancerz musi, po to otrzymał ciało"
 
     
Odetta. 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wiek: 28
Posty: 143
Skąd: Poznań
Wysłany: Sob Cze 18, 2011 5:51 pm   

mniam, przepyszny ♥_♥ muszę zrobić :)
 
 
     
Georgia~ 
Corps de Ballet


Związek z tańcem:
wciąż się kształcę
Wiek: 28
Posty: 494
Skąd: obecnie Trójmiasto
Wysłany: Sob Paź 15, 2011 9:27 am   

odświeżę nieco temat, bo znalazłam na wp.pl, że ta beza wcale nie jest tak "lekka" :shock:
http://kuchnia.wp.pl/foto...sery.html#photo
 
     
Kasia G 
ADMINISTRATOR


Związek z tańcem:
krytyk
Wiek: 47
Posty: 4412
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Paź 15, 2011 9:32 am   

nik nie twierdził ze nie jest kaloryczna tylko ze "lekka" z wyglądu i dla podniebienia. Zresztą - mio wszystko jak się zje mała porcje to sie chyba nic nie stanie - nie sa to najzdrowsze kalorie ale wszystko w zyciu nie moze być zdrowe ;)))
_________________
Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
 
 
     
Kasiek 
Corps de Ballet


Związek z tańcem:
uczeń/tancerz
Wiek: 28
Posty: 346
Skąd: Jarosław
Wysłany: Sob Paź 15, 2011 11:24 pm   

Zgadzam się z Kasią... moja mama zrobiła mi ten tort na urodziny.. I tak jak dla Pavlovej ten cukiernik wycieła z kiwi różyczki... było przepyszne... :D a waga wcale na tym nie ucierpiała :razz:
_________________
http://www.puellanova.pl/...zyni-tanca.html
 
 
     
bell
Nowicjusz


Posty: 41
Wysłany: Pon Lut 03, 2020 11:34 am   

Polecicie jakieś desery na co dzięń?
 
     
annetta
Nowicjusz


Posty: 43
Wysłany: Pon Lut 03, 2020 12:26 pm   

Powiem Ci, że nie jestem wielką fanką ciast z masami. Kiedyś je lubiłam, potem jednak postanoiwiłam stopniowo odstawiać cukier i obecnie wolę mniej słodkie wypieki. Lubię pierniki jak równięż i babki. Obowiazkowo wiosną :)

Zerknij sobie tutaj:
https://www.mniammniam.co...rane-oraz-keksy

Na stronie jest wiele sprawdzonych przepiśów z dobrymi proporcjami. Lubię eksperymentowac, tak wiec praktycznie co miesiąc szukam czegoś nowego.

Ostatnio praktycznie co tydzień piekę oryginalny piernik z miodem oraz orzechami.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 27