rozwarcie/wykręcenie bioder |
Autor |
Wiadomość |
gonia
Solista Baletu

Związek z tańcem: miłośnik
|
Wysłany: Wto Sty 31, 2006 5:52 pm rozwarcie/wykręcenie bioder
|
|
|
Jak prawidłowo odkręcić stopy? Jak odkręcam słabo to czuję, że odkręcają mi się też biodra. Ale jak chcę już mocniej to odkręcam jakby z kolana. |
_________________ Na forum wróciłam po 2 latach, widać nie da się żyć bez tańca, chociaż już zapewne do niego nie wrócę. Trochę jakby nowe życie.
Nie wiem, czy wróciłam na stałe, może za chwilę znów zniknę. Ale co jakiś czas zaglądnę. |
Ostatnio zmieniony przez inaenka Sro Gru 15, 2010 12:20 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
sisi
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Wto Sty 31, 2006 6:47 pm
|
|
|
w żadnym wypadku nie można odkręcać kolan, bo może się to skończyć poważnymi kontuzjami. stojąc w odkręconej pozycji zawsze sprawdzaj czy masz kolana nad palcami.
ćwiczenie 1:
połóż się na plecach i unieś nogi lekko zgięte w kolanach, trzymaj na szerokość bioder. szybkimi ruchami odkręcaj je i wkręcaj do środka, uważając na to, zeby nie angażować w to kolan, tylko pracować biodrami (najlepeij połóż rękę na pachwinie, to będziesz to czuć). to ćwiczenie jest też dobre, jeśli chcesz rozgrzać biodra przed lekcją
ćwiczenie 2:
żabka - leżysz na brzuchu ze zgiętymi nogami (en dehors oczywiście), a ciężar twojej miednicy sam dociska biodra do podłogi pogłębiając wykręcenie. stopy powinny w miarę mozliwosci dotykać ziemi.
ćwiczenie 3: (z modernu)
swingi: pozwalasz nodze swobodnie "upaść" po czym podciągasz ją na zewnątrz i z powrotem zamykasz na zasadzie huśtawki. biodra powinny być rozluźnione.
[nie jest to zbyt dokładny opis, wiec jeśli nigdy nie widziałaś tego na żywo, to lepeij nie rób]
ćwiczenie 4:
stań w poszerzonej (tak mniej wiecej 2x szerokość bioder) II pozycji w plie, nachyl się i oprzyj się łokciami o wewnętrzną część kolana tak, zeby je wykręcać. koniecznie pamiętaj o stopach pod kolanami!
mam nadzieje ze nie opisałam tego zbyt skomplikowanie
pozdrowionka i miłego katowania się |
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!! |
|
|
|
|
 |
gonia
Solista Baletu

|
Wysłany: Sro Lut 01, 2006 3:49 pm
|
|
|
Dzięki Czyli przy wykręcaniu trzeba jakby wykręcać biodra, a nie kolana, dobrze zrozumiałam? |
_________________ Na forum wróciłam po 2 latach, widać nie da się żyć bez tańca, chociaż już zapewne do niego nie wrócę. Trochę jakby nowe życie.
Nie wiem, czy wróciłam na stałe, może za chwilę znów zniknę. Ale co jakiś czas zaglądnę. |
|
|
|
|
 |
aankaa_baletnica=)
Solista Baletu

Związek z tańcem: uczennica
|
Wysłany: Sro Lut 01, 2006 5:05 pm
|
|
|
Dobrze zrozumiałaś. Trzeba wykręcac od biodra. |
|
|
|
|
 |
gonia
Solista Baletu

|
Wysłany: Sro Lut 01, 2006 5:10 pm
|
|
|
to będzie ciężko... ale dzieki za ćwicenia- na pewno poćwicze |
|
|
|
|
 |
aankaa_baletnica=)
Solista Baletu

|
Wysłany: Sro Lut 01, 2006 5:18 pm
|
|
|
no... ciężko... wykrecanie jest straszne... szczególnie do boku... |
|
|
|
|
 |
Paula
Solista Baletu

Związek z tańcem: instruktor fitness
|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 6:27 pm
|
|
|
Chciałabym mieć tak wykręconą stopę i ogólnie nogę jak na tym zdjęciu: http://i26.photobucket.co...Pope/amqz2o.jpg Ciekawe co trzeba robić żeby mieć tak dobre wykręcenie... |
_________________ denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Kiedyś tancerka teraz instruktor fitness: w tym też można się spełniać :) |
|
|
|
|
 |
Gość
Solista Baletu

Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 6:57 pm
|
|
|
Zmówić u mamusi (chociaż teraz to już trochę na to za późno)...... |
|
|
|
|
 |
asias
Adept Baletu

|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 7:55 pm
|
|
|
A w ogóle to mam takie może głupie pytanie - kiedy ma się duże odkręcenie, a kiedy małe? Tzn. chodzi mi o to jak poznać, jakie się ma. Np. z podbiciem można zrobić zdjęcie stopy i pokazać specjalistom (czyt. Wam ). A z wykręceniem...? |
|
|
|
|
 |
Kasia :))
Pierwszy Solista

Związek z tańcem: oby wieczny!
|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 8:43 pm
|
|
|
zdjecie calej nogi... stan w pierwszej pozycji i wysun noge na battement tendus do boku... chodzi o to ze pieta ma byc jaknajbardziej z przodu.. oczywiscie wykreca sie od biodra... wykrecenie zalezy wlasnie od tego w ktora strone skierowane jest twoje kolano... do przodu-male wykrecenie, w gore-idealne, az tak w tyl-troche ponad norme...
|
_________________ wieczny tańcogłód. |
|
|
|
|
 |
sisi
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 9:50 pm
|
|
|
albo najlepiej podnieś nogi do góry i ułóż je, jakbyś stała w I pozycji. Siłą mięsni staraj się jak najmocniej odkręcić nogi. To będzie twoje naturalne wykręcenie. |
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!! |
|
|
|
|
 |
gonia
Solista Baletu

|
Wysłany: Pią Lis 24, 2006 9:51 pm
|
|
|
odświeżam ździebko temat-
jak można sobie poprawić wykręcenie? np. żeby mieć pełną I. pozycję i pełną V. ? |
|
|
|
|
 |
aankaa_baletnica=)
Solista Baletu

|
Wysłany: Pią Lis 24, 2006 9:59 pm
|
|
|
Ćwiczyc, cwiczyc i cwiczyc... starac sie wykręcac. Dużo cwiczyc żabke... |
|
|
|
|
 |
.:Agga:.
Solista Baletu

Związek z tańcem: uczeń
|
Wysłany: Pią Lis 24, 2006 10:01 pm
|
|
|
sisi napisał/a: | w żadnym wypadku nie można odkręcać kolan, bo może się to skończyć poważnymi kontuzjami. stojąc w odkręconej pozycji zawsze sprawdzaj czy masz kolana nad palcami. |
Co w sytuacji kiedy nie ma sie kolan nad palcami, jest to wina slabego odkrecenia czy wykrecania od kolan a nie od biodra? |
|
|
|
|
 |
aankaa_baletnica=)
Solista Baletu

|
Wysłany: Pią Lis 24, 2006 10:03 pm
|
|
|
To jest bardzo trudno wycwiczyc... Jest to wina po prostu niekokręconych nóg.... |
|
|
|
|
 |
gonia
Solista Baletu

|
Wysłany: Pią Lis 24, 2006 10:05 pm
|
|
|
akurat żabkę mam pełną... |
|
|
|
|
 |
makova_panienka
Solista Baletu
|
Wysłany: Pią Lis 24, 2006 10:06 pm
|
|
|
albo popularnych iksów - wtedy kolana są gdzie indziej "siłą rzeczy". można się tylko starać odwrócić od tego nędznego faktu uwagę choreografa |
_________________ wild thing,
you make my heart sing,
you make everything groovy,
wild thing!!!
|
|
|
|
|
 |
Pierwszy Solista

|
|
|
|
 |
aankaa_baletnica=)
Solista Baletu

|
Wysłany: Pią Lis 24, 2006 10:27 pm
|
|
|
Goniu na każdej wysokości masz pełną żabe?? Robisz pile tak, że jak stoisz bokiem do lustra to potrafisz zejśc do grand plie tak, że cały czas widac tylko twoją jedną noge??
Spróbój zrobic tak...
Zrób żabe na plecach. Podnieś z ziemi łopatki, ale tylko sałe łopatki, kręgosłow ponizej ma cały porzylegac do ziemi... I teraz zobacz czy masz na każdej wysokości pełniutką żabe...
Jak masz to jestem pełna podziwu i gratuluje |
|
|
|
|
 |
gonia
Solista Baletu

|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 10:01 am
|
|
|
mam żabkę ja siedzę i dociskam kolana. na leżąco nawet nie próbowąłam. |
|
|
|
|
 |
Pierwszy Solista

|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 11:20 am
|
|
|
to sprobuj. powinnas mieć pelna zabke non stop, prostujac kolana...
|
|
|
|
|
 |
.:Odylia:.
Koryfej
|
|
|
|
 |
Pierwszy Solista

|
Wysłany: Nie Lis 26, 2006 6:00 pm
|
|
|
.:Odylia:. napisał/a: | http://balletbookstore.com/ballerina/pic/sokol02.jpg a to "nasza" Iza... |
skoro "nasza", to musi być dobra, nie uważasz? |
|
|
|
|
 |
.:Odylia:.
Koryfej
|
Wysłany: Nie Lis 26, 2006 7:14 pm
|
|
|
głównie chodziło mi o jej mega wykręconą pracująca,ale nie zmienia to faktu ,że w niektorych przypadkach sprawdza sie stwierdzenie "dobre ,bo polskie" ale o kondycji polskich OSB tez juz było... |
_________________ "Chcemy tylko tańczyć i milczeć..." |
|
|
|
|
 |
Nusia
Adept Baletu

|
Wysłany: Czw Gru 21, 2006 10:37 pm
|
|
|
Czy poprawnie jest odkręcić sobie przednią nogę przy szpagacie francuskim? Mnie jest tak wygodniej, ale nie wiem czy dobrze robię - gdzie się nie obejrzę ludzie robią z kolanami do góry, a ja mam kolano i stopę powiedzmy tak, na godzinę 11. |
|
|
|
|
 |
|