Bolace nogi nie daja spac...

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Change

Bolace nogi nie daja spac...

Post autor: Change »

Po powrocie z zajec(tanecznych) kiedy jestestem wprost wykonczena i klada sie spac odczuwam okropny bol kolan lub lydek. Czy wam tez zdarza sie taka bezsenna noc? Jakie sa na to wasze sposoby?? :roll:
sari

Post autor: sari »

Tak, mi też się czasem zdarzają takie bóle... Nieprzyjemne... Jeśli o mnie chodzi, to kładę je wówczas nieco wyżej od reszty ciała, na jakiś poduszkach, wtedy ból mija, albo chociaż sie minimalizuje.
Gość

Post autor: Gość »

Jeśli chodzi o problemy z zasnieciem spowodowane zmęczeniem nóg, to raczej mi się nie zdarza - po prostu zwykle jestem na tyle zmeczona, że nawet ból nóg nie przeszkadza mi w zasypianiu.
Bolące stopy dobrze jest wymoczyc w ciepłej wodzie z solą (kuchenną, specjalną do stóp lub jakaś leczniczą, np. iwonicką). Sa tez specjalne masażery, działajace jak małe jacuzzi (masaż wirowy).
Na całe nogi dobry wpływ ma położenie ich na jakiś czas wyżej niz reszta ciała. Najlepiej położyć się na podłodze, a nogi oprzeć o ścianę (mniej wiecej pionowo). Dobrze jest równiez porzadnie je wymasować, z użyciem przynajmniej jakiegokolwiek tłustszego kremu, ale najlepiej z maścią leczniczą.
Na kolana niewiele można poradzić. Bolą Cię mieśnie w okolicach kolan, czy raczej staw? Jeśli staw, radziłabym udać sie do lekarz.
Change

Post autor: Change »

Na szczescie (jesli mozna to nazwac szczesciem :? ) to miesnie kolan. Wilekie dzieki za odpowiezi :!:

Ps.A moze ktos cos jeszcze podsunie...
Paula

Post autor: Paula »

Absolutnie odradzam kladzenie sobie na nogi czegos zimnego bo w tedy naczynia sie zwezaja i wszystko sie ogolnie zweza i moze byc jeszcze gorzej. mowie o tym gdyz widzialam juz takowe pomysly u niektorychg uczestnikow tego forum :D
Joanna

Post autor: Joanna »

Najważniejsze to wygrzać mięśnie - najlepsza jest ciepła kąpiel (dobry pomysł jest z solą, najlepsze są takie specjalne do kąpieli, bo nie wysuszają tak skóry), na noc nawet dobrze jest założyć jakąś cieplejszą piżamę, czy nawet dresowe spodnie czy getry (ocieplacze).

Masaże są dobre, aczkolwiek trzeba z nimi uważać - zbyt mocny ucisk nie jest dobry, bo może potęgować mikrourazy w mięśniach, powstające w wyniku wysiłku fizycznego. Można stosować maści przeciwbólowe i przeciwzapalne, ładnie znoszą obrzęki. Jeśli ich nie masz, dobrym pomysłem będzie zwykła maść rozgrzewająca.

I oczywiście nogi trochę wyżej od reszty ciała (warto pamiętam o tym, aby codziennie znaleźć chociażkilkanaście minut, żeby się ułożyć w takiej pozycji). Nie muszą być pionowo, bo tak naprawdę to chodzi o to, aby były wyżej niż wysokość serca.
Domi

Post autor: Domi »

ja uwielbiam ból nóg, mięsni... poprostu wtedy czuje, ze zyję,że mój taniec ma sens...
kłade sie do łózka, nogi wyżej niz tułów i staram sie odczuc każde ścięgno, kosteczke, mięsień i w błogich marzeniach o tańcu zasypiam... :wink:
uleczka

Post autor: uleczka »

Gdy bola mnie mięsnie, biorę niezbyt długa ciepłą kapiel, potem wskakujue w coś zieplutkiego, rozciagam się bardzo delikatnie, smaruje stawy i mięsnie rozgrzewajacą mascią przeciwbólową i pod ciepłą kołderkę, a rano wstaje prawie bez sladu bólu!
sisi

Post autor: sisi »

lubie, kiedy wracajac wieczorem z zajec bola mnie nogi (i nie tylko), bo wtedy wiem, ze dobrze pracowalam. moja najlepsza metoda to goraca kapiel z pachnaca piana (ulga dla ciala i duszy), kubek goracej czekolady i hop do lozeczka! ;)

nastepnego dnia jezeli jeszcze bola mocno to rozgrzewam i lekko je rozciagam.

to naprawde pomaga - nie trzeba chodzic potem po schodach tylem :D
Assa

Post autor: Assa »

Mnie też bola nogi.... :? Jak za długo pochodzę po mieście , parku albo jak wróce z "dance , dance" :P :P :P ...hehehhe
ODPOWIEDZ