Bolace nogi nie daja spac...
Bolace nogi nie daja spac...
Po powrocie z zajec(tanecznych) kiedy jestestem wprost wykonczena i klada sie spac odczuwam okropny bol kolan lub lydek. Czy wam tez zdarza sie taka bezsenna noc? Jakie sa na to wasze sposoby?? :roll:
Jeśli chodzi o problemy z zasnieciem spowodowane zmęczeniem nóg, to raczej mi się nie zdarza - po prostu zwykle jestem na tyle zmeczona, że nawet ból nóg nie przeszkadza mi w zasypianiu.
Bolące stopy dobrze jest wymoczyc w ciepłej wodzie z solą (kuchenną, specjalną do stóp lub jakaś leczniczą, np. iwonicką). Sa tez specjalne masażery, działajace jak małe jacuzzi (masaż wirowy).
Na całe nogi dobry wpływ ma położenie ich na jakiś czas wyżej niz reszta ciała. Najlepiej położyć się na podłodze, a nogi oprzeć o ścianę (mniej wiecej pionowo). Dobrze jest równiez porzadnie je wymasować, z użyciem przynajmniej jakiegokolwiek tłustszego kremu, ale najlepiej z maścią leczniczą.
Na kolana niewiele można poradzić. Bolą Cię mieśnie w okolicach kolan, czy raczej staw? Jeśli staw, radziłabym udać sie do lekarz.
Bolące stopy dobrze jest wymoczyc w ciepłej wodzie z solą (kuchenną, specjalną do stóp lub jakaś leczniczą, np. iwonicką). Sa tez specjalne masażery, działajace jak małe jacuzzi (masaż wirowy).
Na całe nogi dobry wpływ ma położenie ich na jakiś czas wyżej niz reszta ciała. Najlepiej położyć się na podłodze, a nogi oprzeć o ścianę (mniej wiecej pionowo). Dobrze jest równiez porzadnie je wymasować, z użyciem przynajmniej jakiegokolwiek tłustszego kremu, ale najlepiej z maścią leczniczą.
Na kolana niewiele można poradzić. Bolą Cię mieśnie w okolicach kolan, czy raczej staw? Jeśli staw, radziłabym udać sie do lekarz.
Najważniejsze to wygrzać mięśnie - najlepsza jest ciepła kąpiel (dobry pomysł jest z solą, najlepsze są takie specjalne do kąpieli, bo nie wysuszają tak skóry), na noc nawet dobrze jest założyć jakąś cieplejszą piżamę, czy nawet dresowe spodnie czy getry (ocieplacze).
Masaże są dobre, aczkolwiek trzeba z nimi uważać - zbyt mocny ucisk nie jest dobry, bo może potęgować mikrourazy w mięśniach, powstające w wyniku wysiłku fizycznego. Można stosować maści przeciwbólowe i przeciwzapalne, ładnie znoszą obrzęki. Jeśli ich nie masz, dobrym pomysłem będzie zwykła maść rozgrzewająca.
I oczywiście nogi trochę wyżej od reszty ciała (warto pamiętam o tym, aby codziennie znaleźć chociażkilkanaście minut, żeby się ułożyć w takiej pozycji). Nie muszą być pionowo, bo tak naprawdę to chodzi o to, aby były wyżej niż wysokość serca.
Masaże są dobre, aczkolwiek trzeba z nimi uważać - zbyt mocny ucisk nie jest dobry, bo może potęgować mikrourazy w mięśniach, powstające w wyniku wysiłku fizycznego. Można stosować maści przeciwbólowe i przeciwzapalne, ładnie znoszą obrzęki. Jeśli ich nie masz, dobrym pomysłem będzie zwykła maść rozgrzewająca.
I oczywiście nogi trochę wyżej od reszty ciała (warto pamiętam o tym, aby codziennie znaleźć chociażkilkanaście minut, żeby się ułożyć w takiej pozycji). Nie muszą być pionowo, bo tak naprawdę to chodzi o to, aby były wyżej niż wysokość serca.
lubie, kiedy wracajac wieczorem z zajec bola mnie nogi (i nie tylko), bo wtedy wiem, ze dobrze pracowalam. moja najlepsza metoda to goraca kapiel z pachnaca piana (ulga dla ciala i duszy), kubek goracej czekolady i hop do lozeczka! ;)
nastepnego dnia jezeli jeszcze bola mocno to rozgrzewam i lekko je rozciagam.
to naprawde pomaga - nie trzeba chodzic potem po schodach tylem :D
nastepnego dnia jezeli jeszcze bola mocno to rozgrzewam i lekko je rozciagam.
to naprawde pomaga - nie trzeba chodzic potem po schodach tylem :D