Taniec-rozrywka czy sztuka?

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
staace

Post autor: staace »

Witam!!! Według mnie taniec jest i rozrywką i sztuką. Nie mówię tutaj o tańcu dyskotekowym, który zaliczymy do rozrywki. Jeżeli kochamy tańczyć i tańczymy to sprawia nam to ogromną radość, niesie nas w inny świat w którym liczy się tylko taniec. Pracujemy nad różnymi ementami, ćwiczymy przez co śmiało możemy nazwać to sztuką. Tworzymy choreografie, pokazujemy je spragnionym widzom czy też fanom i to jest sztuka. Wspaniałe jest też połączenie np.dwóch rodzajów tańca (pod warunkiem, że zrobi się to umiejętnie) i to także jest sztuka. Ogółem dla mnie (oprócz tańca dyskotekowego) taniec jest i rozrywką i sztuką.
Pozdrawiam wszystkich
Agacior13

odp.

Post autor: Agacior13 »

[quote:eada7c870a="staace"]Witam!!! Według mnie taniec jest i rozrywką i sztuką. Nie mówię tutaj o tańcu dyskotekowym, który zaliczymy do rozrywki. Jeżeli kochamy tańczyć i tańczymy to sprawia nam to ogromną radość, niesie nas w inny świat w którym liczy się tylko taniec. Pracujemy nad różnymi ementami, ćwiczymy przez co śmiało możemy nazwać to sztuką. Tworzymy choreografie, pokazujemy je spragnionym widzom czy też fanom i to jest sztuka. Wspaniałe jest też połączenie np.dwóch rodzajów tańca (pod warunkiem, że zrobi się to umiejętnie) i to także jest sztuka. Ogółem dla mnie (oprócz tańca dyskotekowego) taniec jest i rozrywką i sztuką.
Pozdrawiam wszystkich[/quote:eada7c870a]

Ahh .. staace moja znalazłam Cie wkońcu ;D

ja też uważam ze taniec jest sztuką i to WIELKĄ sztuką ..

buziaki;*
Father

Post autor: Father »

Dla twórców jest sztuką a dla biorców (czytaj publiki) rozrywką. Z zastrzeżeniem, że nie zawsze i nie każdy tancerz jest artystą. Czasem jest tylko lepszym lub gorszym rzemieślnikiem.
Torin

Post autor: Torin »

[quote:a931284214="Father"]Dla twórców jest sztuką a dla biorców (czytaj publiki) rozrywką. Z zastrzeżeniem, że nie zawsze i nie każdy tancerz jest artystą. Czasem jest tylko lepszym lub gorszym rzemieślnikiem.[/quote:a931284214]

W zależności jaka publiczność - dla części publiczności będzie to sztuka, dla części rozrywka. Co ważniejsze jedna opcja nie wyklucza drugiej.
To ja teraz dla rozrywki poproszę sztukę mięsa of kors :D

Torin
Father

Torin! Bardzo Cię przepraszam ale nie wiem dlaczego do tej szuki mięsa jakoś dziwnie mi pasuje Twój avatar. Jest trochę makabryczny.
Torin

Post autor: Torin »

[quote:0dff8cae52="Father"]Torin! Bardzo Cię przepraszam ale nie wiem dlaczego do tej szuki mięsa jakoś dziwnie mi pasuje Twój avatar. Jest trochę makabryczny.[/quote:0dff8cae52]

No to zgadnij waść kto jest na tym avatorku a masz u mnie pyfko poza konkursem.
Dodam ze zagadka łatwiutka. A ze sztuka mięsa to nic nie ma wspólnego - za to ze sztuka już prędzej ;)

Torin - pojedzony :D
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Torin nie odbiegaj tak od tematu. :D
Ciarka

Post autor: Ciarka »

Bardzo fajny temat. Wg mnie, wydaje mi się, że taniec może być wszystkim, jakkolwiek to brzmi. Terminy rozrywka i sztuka, przenikają sie wzajemnie. Sztuka może być wspaniała rozrywka, to zalezy od gustu. A coś robione dla żartu, "dla jaj", by się rozerwać, może okazać sie prawdziwą sztuka. I odwrotnie. Wszystko zalezy od punktu widzenia, gustu, i innych spraw czysto subietywnych.
Agnieszka Matylda

Post autor: Agnieszka Matylda »

Zdecydowanie sztuka... Ale poza tym cudowna przygoda...
Father

Ja nie bylbym taki pewny,że taniec to zdecydowanie sztuka.Wszytko przecierz jest uzaleznione od tego kto tańczy i po co.
Uwazam,że opinia Ciarki jest najlepsza.
ODPOWIEDZ