mity na temat baletu

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Ja ostatnio spotkałam się też z kilkoma ciekawymi stwierdzeniami...
Jak zatańczyłam przed grupką znajomych wariację to jedna koleżanka zapytała się czemu nie miałam tam tego takiego podstawowego, baletowego, najbardziej znanego kroku i pokazała o co jej chodzi... Było to kręcenie się w kółko z rękami w trzeciej pozycji...
Ludzie pytali się czy mam taką stojącą różową spódniczkę i czy wygodnie się w tym ćwiczy oraz czy tańczyłam Jezioro Łabędzie...
Jeden kolega nawet nie widział jak się mówi na osobę tańczącą balet i zamiast baletnica mówił chyba baletowniczka czy baletówka jakoś tak dziwacznie w każdym razie...
Jeszcze jednym z pierwszych pomysłów było żebym stanęła na czubkach palców i "tak fajnie podreptała"...
Ogólnie czasami to ręce opadają... Ale prowadziłam też kiedyś lekcje baletową i uświadomiłam trochę część ludzi, ale o tym napiszę w pogadalni
:D
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Taa, ja też byłam w górach i taka dziewczynka powiedziała abym stanęła na palcach ,,Stań na palcach tak jak to baleriny robia". No to ja jej wytłumaczyłam, ale sobie chyba pomyślała że niby nie umiem.
Moja kuzynka niewiedząca nic o balecie tłumaczyła mi jak się robi soute, bo jak to wyjaśniła skaczę jak słoń. To nie prawda była, ale jakoś podłogi dotknąć inaczej nie mogę bez jakiegoś hałasu. Minimalnego.
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

[quote:b1fa262ae9="Agasiek"] To nie prawda była, ale jakoś podłogi dotknąć inaczej nie mogę bez jakiegoś hałasu. .[/quote:b1fa262ae9]

tym i resztą rozbawiłaś mnie do łez:D'
Change

Post autor: Change »

Dwa "mity":
- Baletnice nie umieją tańczyć hip-hopu czy breakdance.
- "Ona nie jest zmęczona- przecież miała przed chwilą tylko zajęcia baletowe." :evil:
groteska

Post autor: groteska »

"Balet zaczyna sie tańczyć w adidasach.BAletki dochodzą później." <--- cytat z jakiegos bloga :p
Cheryl

Post autor: Cheryl »

aha xD
Ja się przyznam tańczę sobie w zwykłych butach normalnie na ulicy czy gdzieś tam np. na ogrodzie, ale uważam że to naprawdę mit.
Chyba, że to dotyczy hip-hopowca który nagle zaczyna kochać balet ;P
Ale i tak musi uczyć się wszystkiego od podstaw więc i tak to jest kłamstwo!
Fleuve

Post autor: Fleuve »

- "Baletnice mają łatwo, bo stoją na deseczkach"
- "Na jakich deseczkach?"
- "No w tych butach, to drewno je trzyma"
:D
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Hihi, świetne Fleuve;)
Agnes

Post autor: Agnes »

Ja to jak rozmawiałam z koleżankami o balecie dowiedziałam sie, że baletnice muszą być w białych rajtuzach obowiązkowo, i że chłopak, który chodzi do mojej grupy na 100% musi być gejem. No i oczywiście nikt nie może zrozumieć, że po roku chodzenia na balet, my dalej nie robimy układów (tak jak w hip-hopie) tylko dalej ćwiczymy przy drążku te przysiady i wyciąganie nóżek do przodu, boku i tyłu.
pluszak

Post autor: pluszak »

[quote:cc1a439c82="Agnes"]Ja to jak rozmawiałam z koleżankami o balecie dowiedziałam sie, że baletnice muszą być w białych rajtuzach obowiązkowo, i że chłopak, który chodzi do mojej grupy na 100% musi być gejem. No i oczywiście nikt nie może zrozumieć, że po roku chodzenia na balet, my dalej nie robimy układów (tak jak w hip-hopie) tylko dalej ćwiczymy przy drążku te przysiady i wyciąganie nóżek do przodu, boku i tyłu.[/quote:cc1a439c82]

skąd ludzie mają takie pomysły ?? to ze komuś podoba się balet, baletnice, chodzi na tance, balet na pewno nie świadczy o tym że to gej. Takie stwierdzenie świadczy tylko o głupocie ludzi którzy to powiedzieli.

Nie byłem na zajęciach, ale skoro po roku nadal trzeba wyciągać nóżki to coś w tym jest. Na układy też przyjdzie czas. Jednych tanców nauczyć się to kwestia kilku godzin, innych dni. A balet to sama wiesz... ale tańczyć hip-hop, układy breka może prawie każdy. Kwestia pomysłowości i troche wygimnastykowanego ciała. A niech ten co tanczy układy, breka zatańczy coś baletowego...
ODPOWIEDZ