...nie tylko balet jest na świecie...
...nie tylko balet jest na świecie...
Co myślicie na temat kultury,stylu hip-hop?? Jestem ciekawa jak wy odbieracie taką formę tańca!!:) Jak jesteście do hip-hopu nastawienie??
Czekam na jakieś sensowne odpowiedzi:)
Czekam na jakieś sensowne odpowiedzi:)
chyba o dośc pozytywnym nastawieniu do tańca hip-hop (czy do kultury to sprawa dysksyjna) jest zainteresowanie forumowiczów filmami tanecznymi które operują m.in. tą techniką tańca. hyba da nas wszystkich "dobry taniec" to dobry taniec bez wzgledu na to w jakiej technice jst wykonywany - wazne czy jest widowiskowy i co ze sobą niesie. Choć ta czy inna estetyka bardziej trafia w nasze gusta - jednemu bardziej leży hip hop innemu balet. Oczywiste ze na forum balet.pl trafiają raczej ludzie których pasjonuje to drugie ale chętnie ogladają, uczą się i wykoują też inne tańce - stąd ta tablica oraz tablica "Inne formy tańca" gdzie ten temat przenoszę
pozdrawiam
administrator Kasia G
pozdrawiam
administrator Kasia G
Mnie sie bardzo podoba break czy inne, chociaz tylko od strony widza, bo sama nie czuje tej calej kultury hip hopu ;) Natomiast mam wielki szacunek do tych tancerzy - nierzadko maja niesamowite umiejetnosci, sprawnosc, i robia takie rzeczy, ja sobie wtedy mysle co ja w ogole tancze :) Zarowno mam na mysli elementy akrobatyczne, jak i np. izolacje, czy chociazby sama energie tego ruchu, tancerzy, itp. Takze ich zdolnosc do improwizacji, na ktorej przeciez bardzo wiele sie opiera.
Ja uwielbiam hip hop, choć tak jak inni czuję się w nim "dziwnie". Wiem, że to minie - w końcu 12 lat tańczyłam balet, więc sztywniara ze mnie :P Od czasu do czasu tylko przez te 12 lat napatoczyły się jakieś warsztaty hh...
Choć ostatnio dość często chodzę na zajęcia z hh i baaaaaaaardzo bym chciała swoja naukę kontynuować i za parę lat "wymiatać" (ale nie wiem czy to możliwe :P)
Choć ostatnio dość często chodzę na zajęcia z hh i baaaaaaaardzo bym chciała swoja naukę kontynuować i za parę lat "wymiatać" (ale nie wiem czy to możliwe :P)
Calkiem niedawno mialem przyjemnosc obejrzec spektakl "Terrain vague" w wykonaniu grupy Kafig z Lyonu. Przedstawienie bylo utrzymane w konwencji hip-hopu, ale mialo fabule i to, co sie dzialo na scenie bylo nie do opisania. Dlatego tez podziwiam tych ludzi, szczegolnie dlatego, ze nie pokazali samych "ukladow", ale powiazali wszystko w ciekawa historie.
Oto link do filmikow z ich spektakli:
http://www.kafig.com/francais.htm
Oto link do filmikow z ich spektakli:
http://www.kafig.com/francais.htm
no tak Columbina pisała że w hip- hopie czuje się jakoś dziwnie, a ja wręcz przeciwnie
"jak ryba w wodzie". No tak balet działa na mnie tak wyciszająco i to takie powarzne. Ale jak mam pełno energii i w ogóle jestem taka inna. to własny układ hip hopowy z koleżanką działa świetnie. Uwielbiam izolacje i W ogóle to jest super ale mie tak trochę pod Funky ciągnie, ponieważ ostatnio mieliśmy warsztaty z Funky i...:D :D :D suuuper
post edytowany
mod.
"jak ryba w wodzie". No tak balet działa na mnie tak wyciszająco i to takie powarzne. Ale jak mam pełno energii i w ogóle jestem taka inna. to własny układ hip hopowy z koleżanką działa świetnie. Uwielbiam izolacje i W ogóle to jest super ale mie tak trochę pod Funky ciągnie, ponieważ ostatnio mieliśmy warsztaty z Funky i...:D :D :D suuuper
post edytowany
mod.
hmm... ja jestem do hip-hopu dobrze nastawiona :D Jest to taniec więc go też uwielbiam :P . Balet jest piękny, liczy się w nim doskonałość, a hip-hopem można się doskonale pobawić, bardzo na luzie. Podziwiam osoby, które robią to dobrze, tak jak podziwiam osoby, które tańczą taniec klasyczny dobrze :wink:
Wiele osób myśli,,o takie tam", a to wcale nie jest takie łatwe.
Dużo osób pisało jusz wymaga to bardzo duzej samoswiadomosci ciala.
Ja kiedyś też tak myślałam :oops: , tak samo jak
,,chwilę poskakali i jusz tacy zmęczeni",
do póki nie zaczniesz tańczyc nie zrozumiesz :?
P.S.
Przepraszam, musiałam wyzwolic moje myśli :)
Dużo osób pisało jusz wymaga to bardzo duzej samoswiadomosci ciala.
Ja kiedyś też tak myślałam :oops: , tak samo jak
,,chwilę poskakali i jusz tacy zmęczeni",
do póki nie zaczniesz tańczyc nie zrozumiesz :?
P.S.
Przepraszam, musiałam wyzwolic moje myśli :)