Tańczące rodziny
Tańczące rodziny
Mam do Was pytanie. Możecie mi wymienić chociaż ze 2-3 tancerzy lub tancerki, w rodzinach których taniec jest tradycją: gdzie tańczyła np babcia, mama i potem córka. Chodzi mi o takie osoby, u których taniec przechodził z pokolenia na pokolenie. Piszę pracę i chciałabym swoje twierdzenie, że tak często się zdarza, poprzeć jakimś przykładem, a nie mogę pozwolić sobie na czytanie po kolei życiorysów wszystkich tancerzy, aż coś znajdę.
tak, Kama Akucewicz wywodzi sie z tanecznej rodziny, jej ojciec był zakomitym tancerzem, mąż jest znakomitym tancerzem (Wojciech Warszawski), jedna z córek tez jest tancerką (NIka Warszawska).
Z tanecznej rodziny wywodził się Wacław NIzyński. Rodzice - Tomasz Niżyński i Eleonora (Bereda) Niżyńska byli absolwentami Warszawskiej Szkoły Baletowej. W młodości występowali w Operze Warszawskiej, jednak zdecydowali się na występy w wędrownej trupie tanecznej. Tancerka i choreografem została tez jego siostra Bronisława.
Taneczno-operowy klan tworzyli tez Krzesińscy. Feliks Krzesiński - pierwszy mazurzysta najpierw w warszawie a potem w Petersburgu był ojcem primabaleriny sceny petersburskiej Matyldy Krzesińskiej, a wywodził się od rodziny śpiewaczej, od ulubionego spiewaka króla Augusta Poniatowskiego
Z tanecznej rodziny wywodził się Wacław NIzyński. Rodzice - Tomasz Niżyński i Eleonora (Bereda) Niżyńska byli absolwentami Warszawskiej Szkoły Baletowej. W młodości występowali w Operze Warszawskiej, jednak zdecydowali się na występy w wędrownej trupie tanecznej. Tancerka i choreografem została tez jego siostra Bronisława.
Taneczno-operowy klan tworzyli tez Krzesińscy. Feliks Krzesiński - pierwszy mazurzysta najpierw w warszawie a potem w Petersburgu był ojcem primabaleriny sceny petersburskiej Matyldy Krzesińskiej, a wywodził się od rodziny śpiewaczej, od ulubionego spiewaka króla Augusta Poniatowskiego
-
margotczyk
[quote:5b7b593d47="Kasia G"]Z tanecznej rodziny wywodził się Wacław NIzyński. Rodzice - Tomasz Niżyński i Eleonora (Bereda) Niżyńska byli absolwentami Warszawskiej Szkoły Baletowej. W młodości występowali w Operze Warszawskiej, jednak zdecydowali się na występy w wędrownej trupie tanecznej. Tancerka i choreografem została tez jego siostra Bronisława. [/quote:5b7b593d47]
tańczyła także jego córka Kira
tańczyła także jego córka Kira
-
margotczyk