Jak radza sobie baletnice w trudnych dniach?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

co do ketonalu, to jest jak wyzej napisalam ale z 2 strony, jesli Ci pomaga nospa , to chyba nie wiesz jak moze bolec...
dede

Post autor: dede »

hehe nie no ketonal to faktycznie dosyć silny lek, ale też występuje w różnych dawkach, natomiast lekiem na ból dla pacjentów onkologicznych nie jest z pewnością gdyż taki ból leczy się opioidami;p sory za offtop, od edukacji medycznej nie mogę się nigdy powstrzymać;p
Czajori

Post autor: Czajori »

Dziewczęta, chyba Wam się ketonal z tramalem pomylił. Ketonal można dostać od "zwykłego" lekarza, np. od dentysty lub własnie ginekologa na bolesne miesiączki, ale rzeczywiście jest to lek bardzo silny i nie należy przesadzać ze stosowaniem go jak zwykłego przeciwbóla.

Agnieszko P., niestety nie mogę się z Tobą zgodzić, że "taki już nasz los". Dziewczyny, które mają bóle menstruacyjne utrudniające życie powinny to skontrolować, bo mogą być objawem jakiegoś problemu, np. nierównowagi hormonalnej, o cystach nie wspominając.
Sagittaire

[quote:4ad858b8a1="Czajori"]Ketonal można dostać od "zwykłego" lekarza, np. od dentysty lub własnie ginekologa na bolesne miesiączki[/quote:4ad858b8a1]

jak lekarz malo mysli i pisze recepty "tępo", to przepisze i na bole menstruacyjne, jak nie , to nie. tak z nimi jest. Na tej samej zasadzie duzo lekarzy laduje w ludzi bezpodstawnie antybiotyki, ot tak na wszelki wypadek powiklan.

[quote:4ad858b8a1="Czajori"]Dziewczyny, które mają bóle menstruacyjne utrudniające życie powinny to skontrolować, bo mogą być objawem jakiegoś problemu[/quote:4ad858b8a1]

kontrolowac organizm zawsze mozna i badac sie nigdy nie zaszkodzi ale ja moge soba zaswiadczyc, ze to nie musi oznaczac problemow ze zdrowiem.

Nie znosze lekarzy i tracenia czasu ale raz na pol roku robie sobie szybkie badania, przeswietlenia calego ciala w kilka godzin i moge zaświadczyć, ze mozna miec z tymi bolami problem bardzo duzy i byc zdrowym jak ryba. To ma czasem nawet bardzo dobre dla zdrowia skutki (rzecz jasna, pod warunkiem , ze nie niszczy sie zoladka ketonalem i innymi w tym stylu :D ).

Czyli: badac sie nigdy nie zaszkodzi ale moze byc i tak, ze jest sie zdrowym jak ryba , a ma sie mimo wszystko z tym problem. To mi kiedys lekarz powiedzial, ze to juz taki organizm, taki indywidualny "urok" kazdej kobiety jak u niej jest. Na tej samej zasadzie 1 kobieta ma porod bolesniejszy i mniej bolesny, a obydwa moga byc zdrowe i pomysle
Joanna

Post autor: Joanna »

nie przesadzajcie z tym ketonalem, fakt ketoprofen to jeden z silniejszych lekow przecibolowych z grupy tych 'lekkich przeciwbolowych', ale nie demonizujmy go az tak bardzo. jesli kogos naprawde bardzo cos boli - a na poczatku okresu moze tak byc - to niech wezmie ketonal jest inne leki sa za slabe. ja np. czesto w pierwszym dniu biore dexak (dexketoprofenum - podobno silniejszy niz ketoprofen) doustnie, bo NIC innego na mnie nie dziala.

tekst z leczeniem w onkologii tez przesada - to nie jest morfina, ani nawet tramadol, wiec nie przesadzajcie. jest tez uzywany w dyskopatii itd., i co z tego? widac jest skuteczny.

co do bolesnosci okresow - powody moga byc rozne, nie wykluczajac np. zaburzen hormonalnych, a mozna i byc zupelnie zdrowym, i po prostu miec taka urode (za czym czasem kryje sie specyficzna budowa narzadow rodnych, np. tylozgiecie macicy)

co do regularnych badan to z cala pewnoscia dobry nawek, ale nie jestem pewna czy przeswietlenia calego ciala co kilka miesiecy tez mozna okreslic jako dobre - radzilabym zrewidowac ten punkt profilaktyki;)
Sagittaire

[quote:337ce3dd56="Joanna"]nie przesadzajcie z tym ketonalem[/quote:337ce3dd56]
tzn tak: jak sie by bralo 1 tabletke raz w miesiacu, to OK ale sa ludzie, ktorzy popsuli sobie ketonalem wlasnie zoladek. Łykanie go kilka razy w miesiacu przez kilka lat, obiektywnie rzecz ujmujac, musi miec taki efekt, nawet jak ktos ma zoladek krowi. Są b skuteczne srodki przeciwbolowe, ktore nie maltretuja zoladka. Sa tez taki srodki przeciwbolowe dla osob, ktore maja juz zniszczony zoladek: ja wole stosowac takie na wszelki wypadek.

[quote:337ce3dd56="Joanna"]nie jestem pewna czy przeswietlenia calego ciala co kilka miesiecy tez mozna okreslic jako dobre - radzilabym zrewidowac ten punkt profilaktyki;)[/quote:337ce3dd56]
co kilka miesiecy to moze i nie ale raz na rok przeswietla sie prawie kazdy lekarz i jakos od tego promieniowania nie poumierali :D . A i badania takie gruntowne to tez nie tylko przeswietlania.
marysienka

Post autor: marysienka »

Jeżeli ktoś ma bardzo obfite krwawienie, to polecam Hemorigen - naprawdę pomaga.
Co do bólu, to mnie aż tak nie boli, wystarczą mi dwie nospy i jakoś ciągnę :)
koralowa

Post autor: koralowa »

u mnie jest tragedia, co prawda nie krwawię tak bardzo ale bez 2 tabletek ibupromu, 2 tabletek no-spy i stoperanu się nie ruszam (taki zestaw 2 ewentualnie 3 razy dziennie). No i w pierwszy dzień nie ruszam się z łóżka, a z bólu drę się wniebogłosy. Pani od baletu zrozumiała, gorzej z innymi nauczycielami i dyrektorem. No ale jakoś zawsze się broniłam. Na szczęście na żaden ważny występ pierwszy dzień mi nie wypadł ale gdyby tak było to nie wiem co bym zrobiła.
venus-in-furs

Post autor: venus-in-furs »

[quotee8="koralowa"]No i w pierwszy dzień nie ruszam się z łóżka, a z bólu drę się wniebogłosy. [/quotee8]

Aż tak? To, że boli, to normalne, ale jeśli to darcie się nie jest hiperbolą, to może warto lekarza odwiedzić? Albo pomyśleć o zmianie diety, trybu życia? Na przykład moja znajoma całkowicie wyleczyła się z bólu tego typu kiedy przeszła na wegetarianizm. Nie wiem, czy każdemu by to pomogło, ale na pewno tego typu rzeczy mają wpływ.
koralowa

Post autor: koralowa »

Hiperbola to to nie jest na pewno :). Słyszałam że około 3 dni przed nie powinno się jeść nic ostrego, pić alkoholu (to też ze względu na krwotoki), jeść słodyczy, pić mocnej herbaty i współżyć. Niestety o niektórych rzeczach często zapominam. Do lekarza właśnie mam zamiar się wybrać. Wcześniej nie było czasu ze względu na szkołę.
Sorry za off top.

Wracając do tematu jak byłam w 4 klasie moja nauczycielka powiedziała, że jak będziemy się źle czuć to pierwszego dnia możemy siedzieć pod lustrem, drugiego zrobić tylko drążek, a czwartego nie skakać. Jednak jak to zwykle bywa nigdy się tego nie trzymała i zawsze trzeba było ćwiczyć (wtedy jeszcze nie miałam takich bóli). No a w późniejszych klasach najpierw z płaczem zwalniałam się do domu, a potem po prostu nie szłam do szkoły.
ODPOWIEDZ