Krakowska Zawodowa Szkoła Baletowa

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
KFKB

Krakowska Zawodowa Szkoła Baletowa-odpowiedzi

Post autor: KFKB »

Jest to szkoła prywatna ,a z takich szkół jako jedyna uzyskała od Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego uprawnienia publiczne,a to znaczy ,że działa na podstawie realnego programu, obejmującego 17 przedmiotów , który się faktycznie realizuje . Jako jedyna (podkreślam jedyna ze SZKÓŁ PRYWATNYCH !!!) ma prawo wydawania prawdziwych zatwierdzonych przez MINISTERSTWO świadectw i przeprowadzania dyplomów oraz nadawania tytułu TANCERZA ZAWODOWEGO dla swoich absolwentów. Proszę pochwalić się ,która ze szkół,akademii tańca ma takie prawo -jako prywatna ?
Szkoła ma także występy za granicami kraju, organizuje samodzielnie cykliczne imprezy-rok po roku.
Co do dyscypliny, konia z rzędem temu,kto uważa że dyscyplina przeszkadza nauczyć się więcej.
Która szkoła dba o to,aby balet przedstawić szerszej publiczności , o to chodzi chyba, aby w Krakowie zaistniał w końcu profesjonalny balet na dobre,a młodzi ludzie uzyskiwali dyplomy ,uznawane także i poza granicami Państwa , aby nazwiska podpisane na dyplomie były na tyle znane ,że zostaną uznane przez światowe autorytety.
Dodam,że prowadzić prawdziwą szkołę na wysokim poziomie nie jest łatwo i kosztuje to wiele wysiłku i trudu, o czym każdy pedagog wie, ten,który prawdziwie chce wydać uczniów godnych mistrza ...
Pozdrawiam wszystkich wielbicieli tańca szeroko pojętego.
śnieżka_balerina

Post autor: śnieżka_balerina »

wiecie może kiedy ta szkoła ma występy?
kira

Post autor: kira »

plakaty są już na mieście ;) szczegółów nie podam, bo nie przyglądałem im się zbytnio :lol:
flohx

Post autor: flohx »

Czy ktoś z was wie, w jaki sposób przebiega nabór do starszych klas w tej szkole? Mam 15 lat i oczywiście kocham balet. Chciałabym spróbować, bo myślę, że są tu większe szanse, niż w Turczynowicza
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Byłam niedawno na przesłuchaniu w Zawodowej Szkole. Trzeba napisać maila albo zadzwonić i się umówić. Każą Ci wysłać coś w stylu artystycznego CV, a potem umówią na lekcje. Przynajmniej tak było w moim wypadku. Szanse są pewnie większe niż np. w Warszawie, ale też podchodzą do tego profesjonalnie i podkreślają, że to jednak zawodowa szkoła, a nie tak dla każdego. Ja niby zostałam wstępnie przyjęta, ale ostatecznie się nie zdecydowałam.
No i raczej długo czeka się na umówienie, na to się na pewno przygotuj, a tak to powodzenia;)
flohx

Napisałam do nich, ale jakieś 2-3 dni temu. Poczekam, zależy mi...
Nataszaa

Post autor: Nataszaa »

To naprawdę ciekawe... Czy ktoś ma może informacje odnośnie 'lekcji otwartych' w tej szkole? W ten sposób można by na własne oczy zobaczyć, jak to wszystko wygląda...
Gosia066

Post autor: Gosia066 »

Nataszaa,też byłam ciekawa lekcji otwartych w tej szkole i dzwoniłam tam.W sekretariacie pani powiedziała ,że będzie coś takiego w czerwcu,ale dokładnej daty jeszcze nie zna, jak dowiem się to napiszę na forum :)
flohx

A wiesz coś może w związku z naborem?
Gosia066

Post autor: Gosia066 »

O naborze nie.Najlepiej zadzwonić do sekretariatu ;)
ODPOWIEDZ