Poznań sezon 2010-11-12-13
-
Sagittaire
ano, np. z obsady wynika ze będzie to wersja "bardziej tradycyjna" jesli chodzi o akcję, bo z przyjacielem księcia Bennem i bez błazna. Co do solówek w tańcach narodowych to jedno nie wyklucza drugiego, bo w obsadzie każdego widac jakies solistki i inne tancerki, więc choc może nie będą księżniczkami to moze będa miały się czym popisać?
[quote:a0983fdf4b="Kasia G"]z obsady wynika ze będzie to wersja "bardziej tradycyjna" jesli chodzi o akcję, bo z przyjacielem księcia Bennem i bez błazna. [/quote:a0983fdf4b]
Szczerze mówiąc "Jezioro" z Błaznem Aleksandra Gorskiego także uznaje się już za "tradycyjne", zwłaszcza w Rosji, choć ja osobiście bardziej cenię tę wcześniejszą wersję Petipy - z Bennem właśnie, tańczącym również pas de trois pierwszym akcie.
Ale najważniejsze, że Jacek Przybyłowicz wyrzucił wreszcie z repertuaru Teatru Wielkiego w Poznaniu nieudane "Jezioro" wcześniejsze, zeszpecone przez Ewę Wycichowską dziwacznymi aktami kolorowymi. Były tandetne, bez sensu, nie do zniesienia. Życzmy więc baletowi poznańskiemu powodzenia, bo "Jezioro" to zawsze wyjątkowy sprawdzian dla solistów i zespołu.
Szczerze mówiąc "Jezioro" z Błaznem Aleksandra Gorskiego także uznaje się już za "tradycyjne", zwłaszcza w Rosji, choć ja osobiście bardziej cenię tę wcześniejszą wersję Petipy - z Bennem właśnie, tańczącym również pas de trois pierwszym akcie.
Ale najważniejsze, że Jacek Przybyłowicz wyrzucił wreszcie z repertuaru Teatru Wielkiego w Poznaniu nieudane "Jezioro" wcześniejsze, zeszpecone przez Ewę Wycichowską dziwacznymi aktami kolorowymi. Były tandetne, bez sensu, nie do zniesienia. Życzmy więc baletowi poznańskiemu powodzenia, bo "Jezioro" to zawsze wyjątkowy sprawdzian dla solistów i zespołu.
-
Sagittaire
W sumie masz rację. A wracając do obsady, to dziwi mnie, że nie została w niej wyszczególniona moja ulubiona tancerka, a znalazła się Iga. No ale nie znam stanu faktycznego, więc może nie umiem dobrze ocenić tej sytuacji. Zwał jak zwał z pewnością nie być na tej premierze to byłaby niepowetowana strata dla widza. Sama choreografia ta może nie jest genialna ale jest szereg trudnych dla zespołu elementów (również w scenach zbiorowych) więc bardzo jestem ciekawa jak wypadnie cały zespół od zespołu do solistów
.
.
[quote:c9246ed49a="Ali"][quote:c9246ed49a="Kasia G"]z obsady wynika ze będzie to wersja "bardziej tradycyjna" jesli chodzi o akcję, bo z przyjacielem księcia Bennem i bez błazna. [/quote:c9246ed49a]
Szczerze mówiąc "Jezioro" z Błaznem Aleksandra Gorskiego także uznaje się już za "tradycyjne", zwłaszcza w Rosji, .[/quote:c9246ed49a]
Dlatego napisałam "BARDZIEJ tradycyjna" ( w domyśle: od innych tez tradycyjnie wystawianych). W Warszawie dłuuugie lata chodziła wersja z błaznem (genialnie obsadzanym zresztą) więc gdy pojawiło się Jezioro w wersji Muchamiedowa bez błazna, za to z Bennem - widzowie byli niepocieszeni :)
Szczerze mówiąc "Jezioro" z Błaznem Aleksandra Gorskiego także uznaje się już za "tradycyjne", zwłaszcza w Rosji, .[/quote:c9246ed49a]
Dlatego napisałam "BARDZIEJ tradycyjna" ( w domyśle: od innych tez tradycyjnie wystawianych). W Warszawie dłuuugie lata chodziła wersja z błaznem (genialnie obsadzanym zresztą) więc gdy pojawiło się Jezioro w wersji Muchamiedowa bez błazna, za to z Bennem - widzowie byli niepocieszeni :)
-
Sagittaire