co z tym nauczaniem baletu w Polsce?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Bajaderko, masz rację, dlatego napisałam, że jest bardzo zmieniona i niekoniecznie na plus... Ale większosc nauczycieli (teoretycznie) mówi, że uczy metodyką Vaganovej.

Teraz jestem w szkole, gdzie rzeczywiście uczą prawdziwą, czystą Vaganovą i zgadzam się z Tobą - niewiele polskie szkole mają z nią wspólnego...
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

A Tarasiewicz nie uczy wg Waganowej? Czy to znaczy ze metoda dzis nie gra roli w takim razie jak przebiega dzis pedagogika baletu, skoro nawet sa poswiecone jej studia, tam tez nie ucza tych technik? :shock: :shock: :shock: :shock:
Lorenzo

Chiaranzana, nie jestem jakimś specjalistą, opieram się głównie na moich doświadczeniach i z tego, co mi udało się zaobserwować to właśnie... jest książka, którą każdy interpretuje na swoje sposoby, ponadto wielu nauczycieli ma studia, ale doswiadczenie jako tancerz niewielkie...
Kasul

Post autor: Kasul »

Oj, błędy na stronie OSB :sad: postaram się to zgłosić, i może będą naprawione.. :wink:
Vaganova?! W OSB w Polsce ?! Miło by było ;/ niestety wieje wschodem a nie Vaganovą, a techniki zachodnie są "przemycane"... niestety :roll:
Ali

Post autor: Ali »

[quote8a="owca524"]Oj, błędy na stronie OSB :sad: postaram się to zgłosić, i może będą naprawione.. :wink: [/quote8a]
Gratuluję Owieczko, Twoje starania zostały uwieńczone sukcesem. Trwało to trochę, ale wreszcie jest tam co powinno. Dobrze, że zdążyli chociaż przed 200-leciem urodzin swojego patrona, bo były wstyd. Miejmy nadzieję, że zajęli się też jego grobem na Powązkach, bo w Dzień Zaduszny było tam... :sad: Krótko mówiąc, było tam podwójnie smutno. Sprawdzę przy okazji i dam znać...
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

[quotef4="Chiaranzana"]Czy to znaczy ze metoda dzis nie gra roli w takim razie jak przebiega dzis pedagogika baletu, skoro nawet sa poswiecone jej studia, tam tez nie ucza tych technik? :shock: :shock: :shock: :shock:[/quotef4]
Niby nauczyciele korzystają z książki, ale książka bez praktyki jest niczym. Jest to interpretowane troche na opak, większość rzeczy w ogóle nie jest pilnowane.
Lorenzo

100% racji Bajaderko!!
Ali

[quote65="owca524"]Oj, błędy na stronie OSB :sad: postaram się to zgłosić, i może będą naprawione.. :wink: [/quote65]
Twoje starania zostały uwieńczone sukcesem. Trwało to trochę, ale wreszcie jest tam co powinno. Dobrze, że zdążyli chociaż przed 200-leciem urodzin swojego patrona, bo byłby wstyd. Miejmy nadzieję, że zajęli się też jego grobem na Powązkach, bo w Dzień Zaduszny było tam... :sad: Krótko mówiąc, było tam podwójnie smutno. Sprawdzę przy okazji i dam znać...

Tak pisałem wyżej - 16 marca. Obiecałem wtedy sprawdzić, więc sprawozdaję: Byłem dziś u rodziny na Powązkach, a przy okazji zapaliłem lampkę na grobie Romana Turczynowicza. Grób zaśnieżony, jak wiele, ale są na nim ślady niedawnej pamięci. Wielki biało-czerwony winiec ze sztucznych róż z liliami i szarfą od Szkoły Baletowej, a przed nim dwa wypalone już, duże, czerwone znicze. Byli więc uczniowie szkoły na 200-lecie urodzin swojego patrona, nie zapomnieli. Tak trzymać!
Ali

Interesująca relacja z kolejnej mądralińskiej wymiany poglądów różnego kalibru magistrów, doktorów, a nawet profesorów od tańca i baletu na tematy rekrutowania, szkolenia i perspektyw zawodowych tancerzy w Polsce. Wiele cennych myśli i postulatów: http://www.naczubkachpalcow.pl/2013/05/27/40-lat-minelo-pedagogika-baletowa-obchodzi-jubileusz/#comments

Pytanie tylko, co z tego gadu, gadu... wyniknie? Obawiam się, że i tym razem NIC! Pogadać oczywiście nie zaszkodzi, jednak niektórzy z gadaczy mieli już możliwość zrobić coś sensownego dla głębokiego zreformowania naszego szkolnictwa baletowego. Przykładowo - była dyrektorka bytomskiej szkoły, pani mgr. Bożena Kociołkowska. I co? I nic niestety, a w Bytomiu nawet mniej jeszcze...
Kasia G

Post autor: Kasia G »

Ali, nie wiem sąd taka konkluzja nad dorobkiem B. Kociołkowskiej w Bytomiu: wprowadziła eksperymentalny pion tanca współczesnego, współpracowała z 14 szkołami zagranicznymi, zorganizowała liczne konkursy taneczne oraz działania popularyzatorskie - pamietam bo pisałam o tym dawno temu. No ale było... i się zmyło....

Pytasz co wyniknie? - zapewne spotkanie to ma nikłą moc sprawczą bo szkoły baletowe sa podporządkowane okreslonym ministerstwom itd. w ramach działania szkół artystycznych i jak moze pamietsza rok temu jasno wskazano ze sa kroplą w morzu szkół, np. muzycznych więc nie mozna pod nie robic wielkiej reformy... Z drugiej strony nowa podstawa programowa, swobodniejsza siatka godzin i większa autonomia w kształtowaniu programu, które aja wejs za 2 lata to już coś... Wszystko zalezy od ludzi, jak to wykorzystaja (dyrektorzy, pedagodzy), od ego kto bedzie w tych szkołach uczył - jak zauwazyła B. Kociołkowska grono pedagogów tańca współczesnego z prawdziwego zdarzenia dopiero sie w Polsce tworzy, zalezy od otwartości i dobrej woli... Bo trudno jest tez podcinac gałąź na której sie siedzi (pedagodzy klasyczni) wprowadzając więcej innych technik i zauważając, że na klasyce jakkolwiek cudownej i ukochanej świat sie nie kończy ( i ja to piszę ). A tu dochodzą jeszcze problemy czysto administracyjno-pedagogiczno-pracowe jak Karta Nauczyciela i praktyczna niemożnośc zwolnienia złych lub nieprzydatnych pedagogów o okreslonym stażu....
ODPOWIEDZ