Bolshoi Ballet

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
martini_rosso

Post autor: martini_rosso »

Zapewna ta informacja jest już więszkości z nas wiadoma, ale napiszę jednak. Wczoraj Sergiej Filin, dyrektor artystyczny Bolshoi został oblany kwasem przez nieznanego napastnika. Już oficjalnie mówi się, że atak miał związek z pozycją zawodową Filina. Nie znam sytuacji, jaka panowała w Teatrze Wielkim w Moskwie, ale teraz nietrudno się domyśleć, że napięcie musiało tam sięgać zenitu...
Blanche

Post autor: Blanche »

Były spięcia na linii Filin-Tsisakaridze, chyba też coś było, że Filin doprowadził do odejścia Uvarova, on też zaprosił Davida Hallberga, co nie wszystkim się podobało, no i według niektórych przez niego odeszła Osipova z Vasilievem. A to pewnie tylko wierzchołek góry lodowej, bo parę zmian w trupie nie doprowadziłoby do aż takiej agresji.
Ja akurat Filina lubię, szczególnie za to, że awansował na pierwszą tancerkę Kaptsovą i Krysanovą oraz przyjął Obraztsovą, i ogólnie Bolszoj pod jego rządami coraz bardziej mi się podobał. Ale, jak napisałam, za tym wszystkim kryje się pewnie dużo więcej.
martini_rosso

Post autor: martini_rosso »

Dziękuję bardzo Blanche za rozjaśnienie! Podejrzewam, że faktycznie zmiany niekoniecznie musiały przypaść do gustu zespołowi, a poza tym wydaje się, że Tsiskaridze ma silną i dość pryncypialną osobowość. Spotkania mocnych charakterów rzadko chyba kończą się zawarciem ugody. A co do Evgenii, zgadzam się całym sercem. Swoją drogą, takim teatrom jak Bolshoi odważne zmiany zazwyczaj naprawdę dobrze robią...
ODPOWIEDZ