taniec ludowy
To ja też dorzucę swoje 3 grosze! Taniec ludowy to ciężki kawałek tańca, ale można się nauczyć niestworzonej liczby różnych bardzo trudnych kroków i układów. Oberki i mazury to nic przy polkach rzeszowskich typu "dzwon", "z kropką", góralskich, kurpiowskich fafurach, czy lubelskich. Mając solidne podstawy klasyczne, miałam spore trudności aby opanować rytmicznie te "wirowane" i bardzo zsynkopowane tańce. A ile to daje satysfakcji, gdy sie w końcu taki układ opanuje. Efekt jest nieziemski, także nie ma co deprecjonować ludowego, bo to tez jest niezła szkoła życia.
Szczerze mówiąc to ja nie bardzo przepadam za tańcem ludowym, ale może dlatego, że nigdy nie widziałam go w profesjonalnym wykonaniu, tylko mniej więcej tak, że 5-cio minutowy taniec składał się z 10-ciu w kółko powtarzanych kroków (ewenualnie ze zmianą kolejności i jakimiś małymi wstawkami) No cóż, zdecydowanie wolę balet i taniec współczesny (który z resztą sama tańczę :D )
-
makova_panienka
osobiście bardzo miło wspominam lekcje krakowiaka, troche mniej egzamin z niego (za pierwszym razem nie zaliczyła cała klasa, ale na szczęście zmienili nam nauczyciela) :wink: podziwiam dziewczęta tańczące taniec ludowy zawodowo, bo to chyba naprawdę trzeba pokochać te wszystkie nieraz niełatwe przytupy. dla mnie to była poprostu fajna zabawa i mam nadzieję że zajęcia warsztatowe z innych tańców ludowych w tym roku naszej klasy nie ominą :)
taniec ludowy to tez cięzki kawałek chleba =]
Trzeba mieć dosyc dobrze opanowane podstawy klasycznego baletu piruety, grand jete, arabesqe i i nne te wsyztskie figury wszystko na klasyce ale potem za to nóg się nie łamie i ścięgien nie rwie a balet kalsyczny jest bardzo czestko wykorzystywany w tancu ludowym.
Trzeba mieć dosyc dobrze opanowane podstawy klasycznego baletu piruety, grand jete, arabesqe i i nne te wsyztskie figury wszystko na klasyce ale potem za to nóg się nie łamie i ścięgien nie rwie a balet kalsyczny jest bardzo czestko wykorzystywany w tancu ludowym.
-
Madzia vel 100krotka
-
aankaa_baletnica=)
Bez obrazy dla wszystkich którzy tańczą tance ludowe-charakterystyczne... ja ich nie lubię. Jest to oczywiście taniec, ale takiego nie lubie. W sumie nigdy nie lubiłam.... od małego... Jakoś mi to nie pasuje...
Teraz ćwiczymy mazura na lekcjach tańca charakterystycznego w centrum baletowym w Krakowie... :?
Teraz ćwiczymy mazura na lekcjach tańca charakterystycznego w centrum baletowym w Krakowie... :?
-
chciałabym_chciała