taniec ludowy

Dyskusje poświęcone innym formom tańca (jazz, hip hop, funky, break, orientalny, ludowy, irlandzki/szkocki, rewia, etc.)
Kasia G

Post autor: Kasia G »

Pani Małgosia to wspaniała osoba i przemiła! Kieruje studium Teorii Tańca. A jej zajęcia z metodyki tańca ludowego baaardzo lubiłam oglądać - super!
amira

Post autor: amira »

To ja też dorzucę swoje 3 grosze! Taniec ludowy to ciężki kawałek tańca, ale można się nauczyć niestworzonej liczby różnych bardzo trudnych kroków i układów. Oberki i mazury to nic przy polkach rzeszowskich typu "dzwon", "z kropką", góralskich, kurpiowskich fafurach, czy lubelskich. Mając solidne podstawy klasyczne, miałam spore trudności aby opanować rytmicznie te "wirowane" i bardzo zsynkopowane tańce. A ile to daje satysfakcji, gdy sie w końcu taki układ opanuje. Efekt jest nieziemski, także nie ma co deprecjonować ludowego, bo to tez jest niezła szkoła życia.
Justi

Post autor: Justi »

Szczerze mówiąc to ja nie bardzo przepadam za tańcem ludowym, ale może dlatego, że nigdy nie widziałam go w profesjonalnym wykonaniu, tylko mniej więcej tak, że 5-cio minutowy taniec składał się z 10-ciu w kółko powtarzanych kroków (ewenualnie ze zmianą kolejności i jakimiś małymi wstawkami) No cóż, zdecydowanie wolę balet i taniec współczesny (który z resztą sama tańczę :D )
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

osobiście bardzo miło wspominam lekcje krakowiaka, troche mniej egzamin z niego (za pierwszym razem nie zaliczyła cała klasa, ale na szczęście zmienili nam nauczyciela) :wink: podziwiam dziewczęta tańczące taniec ludowy zawodowo, bo to chyba naprawdę trzeba pokochać te wszystkie nieraz niełatwe przytupy. dla mnie to była poprostu fajna zabawa i mam nadzieję że zajęcia warsztatowe z innych tańców ludowych w tym roku naszej klasy nie ominą :)
Krushyna

Post autor: Krushyna »

taniec ludowy to tez cięzki kawałek chleba =]
Trzeba mieć dosyc dobrze opanowane podstawy klasycznego baletu piruety, grand jete, arabesqe i i nne te wsyztskie figury wszystko na klasyce ale potem za to nóg się nie łamie i ścięgien nie rwie a balet kalsyczny jest bardzo czestko wykorzystywany w tancu ludowym.
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Zgadzam się z Krushyną. Ja osobiście ubóstwiam taniec charakterystyczny-ludowy. Mamy też świetnego naczyciela. Bardzo miło się tańczy np. kujawiaczka :)
Madzia vel 100krotka

Post autor: Madzia vel 100krotka »

ja uwielbiam taniec ludowy jak i etniczne [ludowe innych krajów]
z własnej sytuacji wiem, że balet nie jest koniecznie potrzebny, choć podstawy pomagają ;)
/najbardziej lubię obery
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Bez obrazy dla wszystkich którzy tańczą tance ludowe-charakterystyczne... ja ich nie lubię. Jest to oczywiście taniec, ale takiego nie lubie. W sumie nigdy nie lubiłam.... od małego... Jakoś mi to nie pasuje...
Teraz ćwiczymy mazura na lekcjach tańca charakterystycznego w centrum baletowym w Krakowie... :?
neda

Post autor: neda »

Ja jakoś do tańca ludowego nie mam serca...Instruktorka zawsze mnie chwali,ale ja wcale nie czuję się mocna w ludowym...
Podziwiam osoby które się zajmują taką formą tańca bo jest ona b.trudna...
To nie jest kwestia,że go nie lubię;ja poprostu nie czuję "tego czegoś" tańcząc ludowy.
chciałabym_chciała

Post autor: chciałabym_chciała »

A ja sie bardzo cieszę ze trafiłam do ZPiT bo folklor polski jest taki suuuper i czuje sie na festiwalach jakby 'wyjatkowa' bo hiphop we wszystkivh krajach taki sam towarzystkie we wszytkich krajacj taie same a folklor jest taki 'patriotyczny' no nie no moze przesadzialm ael jest cool ;p
ODPOWIEDZ