Wariacje klasyczne

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
raisa

Post autor: raisa »

Co do Paquity to na pewno. Ale moja koleżanka z 3 klasy tańczyła ją. Numer bardzo pokazowy. Dobry
Maron

Post autor: Maron »

http://www.youtube.com/watch?v=oNPvqU3w5UI - Śpiąca królewna akt.3 - wariacja Księżniczki Aurory z grand pas de deux

[size=9:d5a6a2b1cf]potem będę jeszcze uzupełniać, sporo tego mam ;)[/size:d5a6a2b1cf]
Gość

Post autor: Gość »

w tej Aurorze zamiast koła na końcu jest często wersja z przekątną...
a co do tytułów podanych przeze mnie - albo jest wiele łatwych wariacji, albo populrna jest tylko jedna, więc nie wymieniałam konkretnych

Propozycje klasycznego repertuaru baletowego dla dziewcząt - klas IV ogólnokształcących szkól baletowych oraz grupy młodszej niepublicznych szkól baletowych

A. Adam
- "Giselle" - wariacje żeńskie: Giselli, z pas de deux z I aktu (wg chór. J.Corralli - J.Perrot)
- "Klasyczne pas de deux" - wariacja żeńska (wg chór. J.Coralli-J.Perrot)

J. Bayer
- "Wieszczka lalek"- wariacje żeńskie (chór. J.Hassreitera)

F. Chopin
- "Chopiniana"- wariacja żeńska Preludium A-dur op.28 nr 7 (wg chór. M.Fokina)

P. Czajkowski
- "Jezioro łabędzie" - wariacje żeńskie z I aktu z pas de trois (wg chór. M.Petipa)
- "Śpiąca Królewna" - wariacje żeńskie : Aurory, wróżki, Floriny, postacie z bajek (wg chór. M.Petipa)
- "Dziadek do orzechów"- wariacje żeńskie do wyboru (wg chór. L.Iwanowa)

L. Delibes
- "Coppelia" - wariacje żeńskie: Swanildy, przyjaciółki (wg chór. A.Saint-Leon, M.Petipy, A.Messcrera)

A. Głazunow
-"Rajmonda"- wariacja [u:4441aeda94]Rajmundy[/u:4441aeda94] [b:4441aeda94](tak było na stronie :wink:)[/b:4441aeda94]

F. Herold/P. Hertel
-"Córka źle strzeżona" - wariacja Lizy z I lub II aktu (wg chór. F.Ashtona, A. Górskiego, Daubervala)

K. Kurpiński
- "Wesele w Ojcowie" - wariacje panny młodej (wg chór. W.Grucy)

L. Minkus
- "Don Kichot" - wariacje żeńskie: Amorka, dwóch solistek z III aktu, Kitri z I, U i III aktu, królowej Driad (wg chór. M.Petipy)

A. Czeriepnin
- "Pawilon Armidy" (wg chór. M.Petipa)

ze strony Fundacji "Bliżej Piękna" (organizującej [url=http://www.blizej-piekna.com/regulamin.html]konkurs baletowy[/url])

możliwe, że niektóre były już wcześniej wymienione, ale te można przyjąć, że są "sprawdzone"
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

a tak tworząc troszkę offtop, to baletu takiego jak Pawilon Armidy nie ma, z tego co wiem. Tylko to jest częśc baletu "Ożywiony Gobelin"...
Jeśli się mylę, to poprawić proszę.
I przepraszam za offtop.

:twisted:
Cheryl

Moje wariacje

Post autor: Cheryl »

XXXXXXXX
Maron

Post autor: Maron »

chyba z dziadka do orzechów ;)

TO
[quote:6828afbf2b]- Jezioro Łabędzie, wariacja Wieszczki cukrowej[/quote:6828afbf2b]
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Co z dziadka do orzechów Princess?
Cheryl

Do Maron

Tak Wariacja Wieszczki Cukrowej z Dziadka do Orzechów :] :D
Cheryl

A propos..

XXXXX
Maron