Fouette-jak się nauczyć?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Change

Post autor: Change »

Trudno podac jakies konkretne ciwiczenia. Kazdy jest inny i musi pracowac nad czyms innym. A jak sie zaczyna mniej-wiecej opisala juz Bajaderka.
Czy masz jakis konkretny problem podczas krecenia? Moze wtedy uda sie pomoc.
Noir

Post autor: Noir »

Przepraszam ,że tutaj o to pytam ale nie wiem gdzie indziej napisać o moim problemie , czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak zrobić takie coś jak Ania w odcinku ycd http://youcandance.plejada.pl/47,8156,12,odcinek_11_-_najciekawsze_fragmenty,1,wideo.html dokładnie chodzi mi o - 0,13 sek. bardzo proszę o pomoc . z góry dziękuje i przepraszam,ale jestem nowa.
Cheryl

Post autor: Cheryl »

jete w obrocie :)

Po pierwsze musisz dobrze robić szpagat, pełne rozciągnięcie najlepiej nawet ponad.
Musisz mieć dobry skok, wybicie i silne mięśnie.
Czajori

Post autor: Czajori »

Ten temat zrobił się zbiorem zupełnie przypadkowych postów. Proszę trzymać się tematu!
IrishDancer

Post autor: IrishDancer »

Hm... ja sie próbuję nauczyć piruetu w zwykłych baletkach, ale co mi narazie wychodzi można porównać z próbami Billiego Elliota, jak ktoś oglądał :D
jak można się tego nauczyć??
Joanna

Post autor: Joanna »

[b:a52de57881]IrishDancer[/b:a52de57881], zwykły piruet, a piruet z fouette to dwie różne rzeczy. Naukę piruetu zaczyna się od:
a) nauka kręcenia się ogólnie - chodzi o pracę głowy - na łatwiejszych rzeczach, np. soutenou, oraz ćwiczy się najpierw po ćwiartce, później połowa, później cały obrót
b) ćwicząc sam balans z nogą na passe, na półpacach.
c) ćwiczy się najpierw preparację - wejście/ wskoczenie (chodzi o to, że ruch ma być szybki i konkretny, a nie długie cyzelowanie się z wchodzeniem na półpalce, itp.) na passe z 5 pozycji, 4-tej, 2-giej; później ćwiczy się z obrotem po ćwiatrce, półówce, i wreszcie cały obrót.
IrishDancer

Post autor: IrishDancer »

dziękuję bardzo ;))
veronik@

Post autor: veronik@ »

A czy w tym filmiku : http://www.youtube.com/watch?v=ME1EShO98CE&feature=related poszczególne części fouette są pokazane dobrze?
Czy może któraś z Was ma jakieś zastrzeżenia , bo ja z tego filmiku się uczę i chcę być pewna, że robię to poprawnie.
Joanna

Post autor: Joanna »

[b:463d6586fb]veronik@[/b:463d6586fb],
a) ucz się na 45', nie na 90' jak w filmiku
b) w balecie (przynajmniej tak mnie uczono, ale nie recze ze sie jakos super znam:) ), preparacja do rond de jambe en l'air jest nie przez przod-bok, a noga otwiera sie od razu lekko z kierunkiem w bok (troche przez przod, troche przez ecarte, trudno do wytlumaczyc slownie)
c) noga pracująca nie tylko przykleja się do kolana, ale lekko uderza najpierw tył kolana, przód kolana

[color=olive:463d6586fb][size=9:463d6586fb]Pozwoliłam sobie poprawić pisownię :)
O.[/size:463d6586fb][/color:463d6586fb]
ODPOWIEDZ