jakie wariacje najbardziej wam sie podobają???

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
Columbina

Post autor: Columbina »

[quote:a8f1c0797d=".:Odylia:."]
http://www.youtube.com/watch?v=RSS-mgQZGtQ - do wariacji Kitri z 1 aktu tez mam z pewnych względów sentyment :roll: tu w wykonaniu boskiej Cynthi'i Harvey :wink:[/quote:a8f1c0797d]
Uwielbiam ta wariacje. Mam do niej straszny sentyment...
Hmm... Bajaderka chyba tez lubi ta wariacje :P
Wydaje mi sie ze Cynthi'i Harvey ma taki "mało hiszpański wyraz", ale podkreslam, iż jest to tylko moje zdanie :wink: i nie mówie, że jej wykonanie mi się nie podoba :)
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Oj, to ta sadystyczna wariacja, którą na ten czas kocham? (zresztą kocham wszystkie) Oj, mam do niej sentyment, mam...
Bardzo lubię tą wariacje- masz rację Columbinko. A Cynthia właśnie bardzo mi się tu podoba- nie szarpie za bardzo, ale podpisuję się pod tym iż mogaby troszkę bardziej "hiszpańsko" zatańczyc. :wink:
.:Odylia:.

Post autor: .:Odylia:. »

sadystyczna?przez przekątną?z doświadczenia powiem,że najgorsze jest tu tempo i namnożenie skoków...a co do "hiszpańskości" Cynthi'i może i nie jest bardzo ognista ale za to zachwyca czystościa techniczną tego co robi :roll: :wink:
Bajaderka

Odylio droga, to "sadystyczna" to było napisane w przenośni! Tak naprawdę wariacja jest świetna! Aczkolwiek jak wiadomo, bardzo turdna technicznie. A tempo...ja wolę to szybsze, lepiej mi się kręci (czego świadkiem jest Columbina) :D

dlatego sie zdziwiłam :wink: co nie zmienia faktu że można się dzięki niej wyżyć...zwłaszcza jesli ktos posiada nadmiar temperamentu :roll: a ćwiczysz z kastanietami czy bez?(mi sie za kastaniety "dostało" na konkursie,że to przeciez nie flamenco wiec wersja bez chyba jest jednak popularniejsza,choc moim zdaniem dodają "klimatu"zresztą z tego co wiem to podstawowa wersja w rosyjskich teatrach)
Bajaderka

O tak, można się wyżyc i to porządnie :D
A ja cwiczę bez kastanietów, większośc wersji które widziałam właśnie były bez. A pozatym tak jest zapewne łatwiej, a przy ilości tańczonych przeze mnie wariacji na koncercie trudno byłoby cwiczyc tą wariacje dodatkowo z kastanietami. :wink:
gonia

Post autor: gonia »

ach... moje marzenie- zatańczyć dwie wariacje kitri- przedstwaiona i właśnie omawiana, oraz ta z grand pas de deux :D możliwe? nie... bo tej głupiej nogi nie podniosę na 180*! łeee....

bajaderko- a można liczyć na jakieś Twoje foty/filmiki z tych wariacji? :D
Bajaderka

Goniu, tak, będzie mozna na nie liczyc, ale dopiero po koncertach : )
Napewno dam jakieś zdjęcia na forum,a jezeli uda mi się to może nawet filmik. :wink:
gonia

Post autor: gonia »

a tak w ogóle co do wariacji kitri z grand pas de deux- która wersja jest eee... popularniejsza? i która wam się bardziej podoba?
[url=http://youtube.com/watch?v=VNKcZf6TCfg]wersja 1[/url]
[url=http://youtube.com/watch?v=_OadCzaD7-c]wersja 2[/url]

mi się szczerze duzo bardziej podoba ta "pierwsza", ze skokami grand pas de chat... :wink:

mi sie jednak "wydaje" ze te skoki to grand pas de chat :wink: ale równiez oddaje glos na tę wersję,jest bardziej widowiskowa...
ODPOWIEDZ