balet w TV

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Kasia G

Post autor: Kasia G »

[quote:220517fd7d="Gość"]Ona sama odmienia. Imię związane jest raczej nie z mitologią, a raczej nazwą pomnika - Nike Warszawska (stojacego niegdyś na pl. Teatralnym).[/quote:220517fd7d]
hmmm, to akurat to samo - nazwa pomnika przedstawiającego mitologiczna Nike jest nieodmienna, ale rzeczywiście - dziwczynki ze szkoły baletowej mówią o "Nice, z Niką, etc."
Nefretete

Post autor: Nefretete »

[quote:b8635fc2d5="Ania W."]
Chciałam tylko zauważyć, że jej mąż JEST tancerzem. Wojciech Warszawski jest solistą TW-ON i regularnie pojawia się na scenie :D

A czy imię Nike nie jest nieodmienne?[/quote:b8635fc2d5]

Przepraszam za pomylke, ale nie znam zbytnio zespolu TW-ON poza malymi wyjatkami.
sari

Post autor: sari »

16 lipca (sobota) na kanale Mezzo o godz. 15:45 "Jezioro Łabędzie"
http://www.cyfraplus.pl/cgi-bin/cyfra/ramowka.pl
Kasia G

a w czwartek też na Mezzo o 17.10 powtórka "filmu dokumentalnego" "Glory of the Kirov" - kto jeszcze nie widział, nich obejrzy koniecznie!!!
To własciwie ponad godzinny zbiór archiwalnych nagrań baletowych gwiazd baletu Maryjskiego (przez pewien czas im. Kirova). Kto chce zobaczyć Tamare Karsawine przy drążku, Sergiejewa jako Zygfryda, młodziutkiego Nurejewa, Barysznikowa, Kołpakową, Makarową i innych niech nie straci tej okazji. Troche się ubawicie (najstarsze nagrania z tancerzami-grubasami), troche zadziwicie, troche zachwycicie. WARTO!
sari

Post autor: sari »

tak, tak, warto. Oglądałam to już jakieś 3 razy. Niestety- nigdy w całości. :)
Kasia G

no to teraz będzie okazja :) Jest jeszcze taki sam "zestaw" o gwiazdach Bolszoj - może także pokażą go kiedys na Mezzo ... :?:
sisi

Post autor: sisi »

kurcze az zal nie miec Mezzo :(
Isadora

Post autor: Isadora »

Uwaga! Uwaga! Dziś o godzinie 20:30 na kanale Europa Europa "Białe Noce" :D
Nefretete

Post autor: Nefretete »

Dzięki Isadoro za wiadomość. Początkowo myślałam, że nie mam tego kanału. Jakie było moje zadziwienie, kiedy okazało się, że jednak mam :D w ten oto sposób wieczór minął mi baaaaardzo przyjemnie. Teraz chyba będę się pół nocy zastanawiać, jak można zrobić jedenaście obrotów w piruecie ;)
Assa

Post autor: Assa »

hehehhe.....nie zastanawiać się.....tylko do "roboty"....i marsz na sale baletową....hihihih :P ...i ćwiczyć, ćwiczyć i jesio raz ćwiczyć.... :twisted: Tak, tak ... dopcze że jest TV to sobie można poogladać różnych baletów ze świata mnostwo....bo w Teatrach to jakoś mizernie.... :? wciąż "Królewna Śnieżka".... :roll:
ODPOWIEDZ