kanal kultura

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Rotbart

Post autor: Rotbart »

Ja też mam to ,,Jezioro..." nagrane na VHSie, więc mogę udostępnić, ale przypuszczam, że prędko ustąpi ono miejsca czemuś innemu :)
Paula

Post autor: Paula »

[quote:02ee8304f5="Kasia G"]przywołuję sz.p. dyskutantki do porządku, to jest wątek o kanale Kultura[/quote:02ee8304f5]
Przepraszam(y), to już się więcej nie powtórzy :mrgreen:
Basia

Post autor: Basia »

6.X.05 na kanale Kultura zobaczyć będzie można "Giselle" w chor. Matsa Eka
Kasia G

Post autor: Kasia G »

[quote:c2bcfd8209="Basia"]6.X.05 na kanale Kultura zobaczyć będzie można "Giselle" w chor. Matsa Eka[/quote:c2bcfd8209]

to informacjawazna dla wszystkich, którzy chcą zdawac maturę z wiedzy o tańcu!
yvonne

Post autor: yvonne »

kto z Warszawy nagra?????Ja mam śpiącą Królewnę(na kasecie).
Kasia G

ja nagram, bo na pewno pewien koszaliński forumowicz będzie zainteresowany. Potem trzeba będzie...
:wink: A na Śpiącą królewne to ja bym reflektowała, bo nie mam jej - jak była na arte nie miałam kasety :(
Kasia G

jutro na Kulturze jest nie tylko Giselle Eka (godz. 21), ale takze film dokumentalny o nim (godz. 19). Przyda sie nie tylko maturzystom WoT
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

Kasiu, gratuluje opanowania przed kamerą. 8) (to oczywiscie jesteś ty)

Rozmowa bardzo mi się podobała, tym razem była tak bardziej naturalna i na luzie, a jednoczesnie merytorycznie sprawna.

co mnie najbardziej zastanowiło to, ze kiedy bohaterem poprzedniej rozmowy był Ejfman wyczuwało się większe zróznicowanie w recepcji jego twórczosci, a tu taka jednomyslnośc. To własnie jest dla mnie fenomen Eka, który operujac takimi skrajnosciami estetycznymi, psychologicznymi, itd. potrafi osiągnąc spójność przekazu i na poziomie wizualnym, intelektualnym i emocjonalnym.

Moje pierwsze zetkniecie z Ekiem to tez był pozytywny szok- to było japońskie "Swięto wiosny" chyba ten balet miała na myśli pani Rudnicka wspominając Julia/ gejsza. Choć Ek uwaza , ze to podejscie mu nie wyszło, na mnie ta interpretacja zrobiła duże wrażenie. A potem Giselle na żywo....... i innne balety.

To co ja najbardziej lubię u Eka to liryzm połączony z groteską

Podobały mi sie te przemycenia o Bejarcie pani Rudnickiej :)

No to ciekawe kto następny i kiedy :roll:
Kasia G

dzięki za miłe słowa - no tak, nie da sie ukryc ze to cos z loczkami to byłam ja :lol:
Dyskkuskja była żywsza, bo oprócz p. Elwiry Piorun, która ma za to dryg do wystąpień publicznych, wszyscy bilismy juz na luzie, nieco obyci z sytuacją i w znajomym gronie. Myslę, że tym razem nikt nie dobierał rozmówców pod kątem lubienia/nielubienia bohatera rozmowy, wiec wszyscy raczej dzielili się spostrzeżeniami a ni starali się kogos o czyms przekonac. No i więcej pola do popisu mieli praktycy czyli panie, które tańczyły w klasycznej Giselle czy Jacek Przybyłowicz który ma tak wiele doswiadczenia w tańcu wspólczesnym. A ja tak tylko do towarzystwa... ;)
Szkoda ze nie udało się zaprosić żadnego z tancerzy, którzy w TW - ON pracowali z Ekiem, ale niestety mieli w tym czasie próbe.

Kto i co nastepne? Nie wiadomo, taniec na TV Kultura to nadal "od przypadku do przypadku" - podrzuciliśmy pare propozycji...
Nefretete

Post autor: Nefretete »

ile znajomych nazwisk, żałuję, że tego nie mogłam tego obejrzeć. No i zobaczyć Ciebie Kasiu w akcji... :)
ODPOWIEDZ