Zakwasy

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

[quote:fddfd90939]zakwasów nie można mieć po rozciąganiu... można mieć ponadrywane, ponaciągane czy nie wiem, ale zakwasów - nigdy.[/quote:fddfd90939]
Princess, po rozciąganiu mozna mieć niezłe zakwasy.
danceFORever

Post autor: danceFORever »

ja zawsze po intensywnym rozciąganiu mam zakwasy.
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:20662841d2="Princess Maron"]zakwasów nie można mieć po rozciąganiu... można mieć ponadrywane, ponaciągane czy nie wiem, ale zakwasów - nigdy.[/quote:20662841d2]

Moźna mieć, i to spore...

To zależy, jak się rozciąga - czym innym jest delikatne rozciąganie po ćwiczeniach, tzn cool down, gdzie nie naciąga się jakoś mocno, czym innym takie mocniejsze rozciąganie, zwłaszcza na siłę, kiedy się idzie dość daleko, np. poza swój dotychczasowy zakres. I od warunków zewnętrznych, typu czy jest ciepło, czy zimno. Naprawdę można mieć po rozciąganiu taaakie zakwasy...

Co do tabletek przeciwbólowych - głupi pomysł. O ile ktoś jest młody, ma naście lat, to da radę, bo systematycznie nadwyrężane mięsnie, ścięgna itp. się zregenerują (a są nadwyrężane, jeśli się maskuje ból). To działa tylko na objawy, tzn na samo odczuwanie bólu (w głowie), a nie na to, dlaczego on występuje.
Maron

Post autor: Maron »

no cóż ja na ból rozciągania nigdy nie mówiłam zakwasy i moje otoczenie zajmujące się sportem/tańcem, również.
zresztą ZAKWAS to jest nadmierna ilość kwasu mlekowego w mięśniach z powodu niedotlenienia mięśni podczas ich pracy... jeśli to się ima jakoś do ścięgna to ja nie wiem jak...
Joanna

[quote:a57729bc0d="Princess Maron"]no cóż ja na ból rozciągania nigdy nie mówiłam zakwasy i moje otoczenie zajmujące się sportem/tańcem, również.
zresztą ZAKWAS to jest nadmierna ilość kwasu mlekowego w mięśniach z powodu niedotlenienia mięśni podczas ich pracy... jeśli to się ima jakoś do ścięgna to ja nie wiem jak...[/quote:a57729bc0d]

Dlatego mowie, ze nie 'naukowo', ze to jest zbieranie sie kwasu mlekowego do kilku godzin po wysilku itd. itp., tylko 'potocznie' - tak jak kazdy na co dzien mowi, tzn wszystkim chyba znajomy bol 'dzien po'. Z moich znajomych z kolei wszyscy mowia o 'zakwasach' wlasnie, wiec nie sadze, i nie sadze, aby to byly jakies regionalne nalecialosci ;)

Sciegna jako takie nie bola - tzn nie maja zakwasow ani niczego takiego, ewentualnie mozna miec jakies zapalenie, nadciagniecie, etc. (aha, i ja nic nie pisalam o sciegienach a propos zakwasow, zeby nei bylo, ze takie rzeczy wymyslam ;) )
Maron

Post autor: Maron »

ja nie mówię że to jakieś regionalne nazewnictwa po prostu się dziwię i jednocześnie nie zgadzam że sięgno może mieć coś takiego jak zakwas... no ale dobra nie ma sensu już ciągnąć tematu...
Joanna

[quote:b70f1d65e0]jednocześnie nie zgadzam że sięgno może mieć coś takiego jak zakwas...[/quote:b70f1d65e0]

ale nie przypominam sobie, aby ktos cos takiego powiedzial?
w przypadku sciegien nie ma zakwasow. a jesli chodzi o rozciaganie, to przeciez jest to jakas praca miesni, wiec jak nie ma nic dziwnego w tym, ze pozniej moga byc zakwasy.

co do regionalizmow - pozwolilam sobie na drobna ironie ;)
madziadziama5

Post autor: madziadziama5 »

znacie jakieś domowe i skuteczne sposoby na zakwasy?
przez całe wakacje, zero rozciągania, a teraz mamy warsztaty i po wczorajszych i dzisiejszych zajęciach mam zakwasy,straszny ból, i jeszcze jutro zajęcia będą...
jakieś pomysły? ; )
arizona

Post autor: arizona »

nie wiem czy domowym sposobem jest maść końska, ale to naprawdę cudo. kup chłodzącą. duże opakowanie wcale nie jest takie drogie. ja często na noc smaruje jak czuję, że rano może być źle i to naprawdę pomaga :)
Odetta.

Post autor: Odetta. »

Ja jak mam zakwasy to się po prostu rozciągam, albo dużo się ruszam i pomaga ;p
ODPOWIEDZ