eksternistycznie...

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Julcia

Post autor: Julcia »

I co z tego, że 20latka skorą ją przyjeli to musiała coś umieć. A po za tym taniec jest dla wszystkich, a nie tylko dla wybrańców. Przynajmniej ja tak uważam.
Domi

Post autor: Domi »

Nie zgadzam się, że 20 latka już nie ma szans na karierę, może faktycznie nie bedzie już tańczyc w najlepszych zepsołach świata, ale w którymś z polskich teatrów poza Warszawą myślę, że spokojnie może próbować.
Moja koleżanka zrobiła eksternistycznie dyplom, mając 21 lat i teraz tańczy w Bytomiu, a druga zaczyna w operze krakowskiej, więc myślę, że nie ma co przesadzać.
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Czy Twoja kolezanka zaczela robic dyplom majac 21 lat czy skonczyla majac 21 lat?
Mam pytanie do absolwentow szkol baletowych (chyba ze inni tez wiedza), czy na dyplomnie zawodowego tancerza napisane jest jaka szkole sie ukonczylo, czy jest to tylko ogolny dyplom stwierdzajacy ze jestes juz na poziomie zawodowego tancerza?
Domi

Post autor: Domi »

Zaczęła i skończyła mając 21 lat, bo tego sie nie robi jakos strasznie długo. Przygotowywujesz się, zdajesz i masz.
Nie wiem co tam jest napisane. Chyba jest napisane, że skończyłaś tą szkołę gdzie zdawałaś dyplom, ale pewnie też jest zaznaczone, że był to egzamin eksternistyczny.
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Na dyplomie jest napisane jaką szkołę ukończyłaś...
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

ej, przecież 21 lat to nie jest sporo wiecej niż 19 - kiedy to dyplom zdają uczniowie SB! moim zdaniem nawet lepiej jak robi się dyplom rok-dwa po maturze, bo inaczej rośnie prawdopodobieństwo że i to i to zawalisz. a na dyplomie jest napisane tylko że zdałaś egzamin esternistyczny w szkole [tu wpisać nazwę osb]
Pawciunio

Post autor: Pawciunio »

mam 3 pytania:
- w jakich szkołach pozwalają na eksternistyczne zdawanie - tzn. gdzie
- jakie prywatne szkoły dają dyplom tancerza
- ile lat trzeba się uczyć w prywatnej szkole, żeby móc zdawać eksternistycznie

czy jest taka możliwość np.w Poznaniu?
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Teoretycznie wszystkie panstwowe OSB maja mozliwosc zeby przeprowadzic taki egzamin.
Co do prywatnych szkol musza sie wypowiedziec ich uczniowie, z tego co wiem to napewno Krakowska Zawodowa Szkola Baletowa.
Dlugosc nauki jest zalezna tylko od Ciebie i od postepow jakie bedziesz robil, od ilosci zajec.
Moze 3 lata albo wiecej.
Mrs_Winter

Post autor: Mrs_Winter »

Hmmmm, ja bym chciała zdać taki dyplom, choćby dla samej siebie w razie startowania do teatru muzycznego mieć papierek (chociaż od powinien być najmniej ważny) do pokazania.
Mam 17 lat jednak teraz chodzenie do baletowej jest dla mnie niemożliwe, ponieważ:
1. Najbliższa mi szkoła baletowa znajduje się w Bytomiu,
2. Zależy mi na skończeniu szkoł. muzycznej i zdaniu porządnie matury.
Czy byłaby możliwość, żeby uczyła się tańca klasycznego tak na poważnie dopiero w wieku np 20 lat? Chodzi mi o ten dyplom.

[size=9:fae7477cce][ [i:fae7477cce][b:fae7477cce]Dodano[/b:fae7477cce]: Wto Lip 01, 2008 2:25 pm[/i:fae7477cce] ][/size:fae7477cce]
Czytając odpowiedzi w tym temacie to sobie już tak trochę odpowiedziałam, ale nie wszystko wiem.
A jak jest z chodzeniem do klas? Będę miała załóżmy 20 lat i wyląduje w klasie z 13-latkami?
Czajori

Post autor: Czajori »

Jeżeli chcesz mieć coś wspólnego z teatrem muzycznym to nie musisz miec przygotowania baletowego. Na egzaminie raczej będą oceniać Twoją sprawność fizyczną i koordynację, a także warunki i predyspozycje (rozciągnięcie, rozwarcie, pamięć ruchową itp.) a nie repertuar techniczny. Papierek zdecydowanie jest zbędny na etapie dostawania się do szkół teatralnych.
ODPOWIEDZ