Pierwsze pointy
-
drCoppelius
-
aankaa_baletnica=)
nie radze brać mniejszych - ja wzięłam o 2 mm dłuższe od stopy i strasznie mnie cisną :roll:
a to co anko powiedziałaś to głupota totalna - jak masz o centymetr pointy za duże to sobie nawpychasz tam jakiejś waty czy co, a jak masz za małe że wkładki nie wchodzą to jak niby ma się tańczyć, pomijając fakt że ledwo się ją na nogę wciska? :?
w jakimkolwiek przypadku, gdy stoisz normalnie jak w butach nie możesz podkurczać palców! chyba że chcesz się nabawić tzw. "palców młoteczkowatych" [dlatego też będę przerabiać pointy :roll:]
a to co anko powiedziałaś to głupota totalna - jak masz o centymetr pointy za duże to sobie nawpychasz tam jakiejś waty czy co, a jak masz za małe że wkładki nie wchodzą to jak niby ma się tańczyć, pomijając fakt że ledwo się ją na nogę wciska? :?
w jakimkolwiek przypadku, gdy stoisz normalnie jak w butach nie możesz podkurczać palców! chyba że chcesz się nabawić tzw. "palców młoteczkowatych" [dlatego też będę przerabiać pointy :roll:]
a.k. z tego, co ja się orientuję, to jeśli różnice są naprawdę niewielkie, i kwestia jest o dwa milimetry za dużo czy za mało, to tutaj już w grę wchodzą po prostu osobiste preferencje tancerki. Jedna woli luźniej, inna ciaśniej. Nie ma jednej złotej reguły na to, co jest lepsze. Pointe trzeba wyczuć, a poza tym każdy z nas jest trochę inaczej zbudowany, i dla każdego trochę inny ruch będzie wygodny, trzeba to po prostu samemu sprawdzić, bo tego nie da się tak na sucho wyliczyć.
pierwsze pointy - grishko 2007
Ostatnio dostałam od nauczyciela za zadanie kupno PIERWSZYCH piont (8)). Jak wam się wydaje, czy jako osoba o [url=http://img171.imageshack.us/img171/1003/pict01881pn.jpg]podbiciu[/url] b. małym, a raczej jego braku, mogę zamówić pointy Grishko 2007?
Dodam, że właśnie ten model mierzyłam na lekcji. I został mniej-więcej polecony przez nauczyciela...
Dodam, że właśnie ten model mierzyłam na lekcji. I został mniej-więcej polecony przez nauczyciela...
-
drCoppelius
Słuchajcie, dostałam pointy!!!
w takim ślicznym kolorze, recital!
tylko...nie dość że zastanawiam się nad wymianą na większe, to jeszcze odstają mi nad palcami, mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi...tzn., że są za szerokie?
Mam 13W, powinnam wziąć M?
czy jak się stoi na całej stopie bez ochraniaczy, to czujesz czubek palczami? bo ja tak, nawet bardzo, jak wkładam ochraniacze, dwie warsztwy, to jakby bardziej miękko jest ale wtedy boli mnie kość u pierwszego palca, bo chyba mi się trochę podwija...i "obudowa palców" mnie gniecie...
co o tym sądzisz. też tak masz, czy ja mam wybitnie za małe pointy:( ...?
[size=9:9fab184523](posty połączono)[/size:9fab184523][color=violet:9fab184523][/color:9fab184523]
w takim ślicznym kolorze, recital!
tylko...nie dość że zastanawiam się nad wymianą na większe, to jeszcze odstają mi nad palcami, mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi...tzn., że są za szerokie?
Mam 13W, powinnam wziąć M?
czy jak się stoi na całej stopie bez ochraniaczy, to czujesz czubek palczami? bo ja tak, nawet bardzo, jak wkładam ochraniacze, dwie warsztwy, to jakby bardziej miękko jest ale wtedy boli mnie kość u pierwszego palca, bo chyba mi się trochę podwija...i "obudowa palców" mnie gniecie...
co o tym sądzisz. też tak masz, czy ja mam wybitnie za małe pointy:( ...?
[size=9:9fab184523](posty połączono)[/size:9fab184523][color=violet:9fab184523][/color:9fab184523]