jak wygląda nauka w rosyjskiej szkole

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Jak wygladaja lekcje prywatne?
Uczen jest sam na sam z nauczycielem?
Czy za takie lekcje prywatne placi sie dodatkowo?
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Miltonie czy gdybys mial mozliwosc nauki w szkole Bolshoi, a nie w Akademii A. W. to nie wykorzystałbyś tego?
Dalej bys siedzial w Warszawie? Jakos nie chce mi sie wierzyc.
milton

Post autor: milton »

A czy ja coś takiego gdziekolwiek nawet dałem do zrozumienia (nie mówiąc już o pisaniu tego wprost)?? A myślę że moja opinia o hobbystycznym podejściu do baletu w ogóle w tym kraju w którym niestety zdarzyło się żyć daje całkowicie przeciwne wnioski.....
Diabora

Post autor: Diabora »

tak za lekcje prywatne placi sie dodatkowo i uczen jest sam na sam z nauczycielemi czasami muzyka jet grana prze pianistke a czasami puszczana z tasmy.sa bardzije wyczerpujace niz normalne grupowe zajecia.Cwiczy siena nich to nad czym chce sie popracowac zeby bylo doskonalsze,a czasami nauczyciel wybiera to jak maj wygladac zajecia prywatne i wtedy od niego zalezy co sie cwiczy.
Buba

Post autor: Buba »

a zajęcia w rosujskiej szkole baletowej odbywają się od poniedziałku do piątku, czy w soboty też? i jak wygląda taki obiad w szkole? czy rzeczywiście można się tym posilić, czy to malutka porcyjka jak dla wróbelka? pozdrawiam serdecznie :)
julianka

Post autor: julianka »

Mam takie pytanko...
Czy po rosyjskioej OSB jest pewność, że przyjmą Cię do Teatru, Opery itd.?
Ola.K

Post autor: Ola.K »

Jak tak czytam o tej szkole to ciesze się że jestem w Polsce. Tutaj u nas też jest wysiłek i praca ale chociaż jest przyjazna atmosfera, koleżanki Cię pocieszą. Żeby się uczyć w OSB w Rosji to trzeba naprawdę kochać taniec...
takedream

Post autor: takedream »

strasznie szkoda, że Diabora poszła z forum :sad:
ale może Wy się orientujecie, czy w tej Rosyjskiej szkole jest taniec charakterystyczny, ludowy, jakiekolwiek inne poza klasyką?
Nataszaa

Post autor: Nataszaa »

[quote:60eca5a936="Ola.K"]Jak tak czytam o tej szkole to ciesze się że jestem w Polsce. Tutaj u nas też jest wysiłek i praca ale [b:60eca5a936]chociaż jest przyjazna atmosfera, koleżanki Cię pocieszą.[/b:60eca5a936] Żeby się uczyć w OSB w Rosji to [b:60eca5a936]trzeba naprawdę kochać taniec...[/b:60eca5a936][/quote:60eca5a936]

No wiesz co... :roll:
Znamy sytuację panującą w jednej rosyjskiej szkole baletowej, więc nie uogólniajmy.
W Polsce też jest dużo szkół i błędem byłoby twierdzenie, że w każdej szkole jest niezdrowa rywalizacja, niemiła atmosfera, itd. na podstawie jednego przypadku. Mimo, że to Rosja, myślę, że atmosfera jest tam miła. Może nie wszędzie, ale nie przesadzajmy.

Poza tym, żeby uczyć się w OSB nie tylko w Rosji trzeba kochać taniec, w większym lub mniejszym stopniu. Owszem, można tańczyć jeśli tego nie kochamy (bo np. to aspiracja rodziców), ale nie osiągniemy takich efektów jak miłośnik. Taniec wymaga wielu godzin treningów, i pasjonat zniesie je z przyjemnością, a osoby nie kochające tańca? W końcu odpuszczą.

[quote:60eca5a936="takedream"]ale może Wy się orientujecie, czy w tej Rosyjskiej szkole jest taniec charakterystyczny, ludowy, jakiekolwiek inne poza klasyką?[/quote:60eca5a936]

Wydaje mi się, że tak. W końcu nauka w takiej szkole ma przygotować do pracy w teatrze, a tam znajomość klasyki, a także ludowego i charakterystycznego jest pożądana. ;)
raisa

Post autor: raisa »

W Vaganovej i szkole przy Teatrze Bolszoj jest na pewno taniec charakterystyczny (nagrania na youtubie robią wrażenie) i współczesny. Nie jestem pewna co do jazzowego.
ODPOWIEDZ