Troczki

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Georgia~

Post autor: Georgia~ »

a gdzież to wynalazłaś taaAAAaAkie cudeńka??? Chętnie bym je wypróbowała, bo ostatnio tak mnie zdenerwowały ześlizgujące się troczki, że przestałam golic nogi, ażeby zwiększyc tarcie :D :P
julianka

Post autor: julianka »

W profesjonalnym sklepie baletowym.
"Decathlon" się nazywa...
No może ciut przesadziłam z tym profesjonalnym sklepem [...] :lol:
Innen

Post autor: Innen »

Mam do Was pytanie. Jak mam przyszyć troczki? Wiem już mniej więcej gdzie, ale nie mam pojęcia, jak to zrobić. Czy mam na początku zawiązać normalny supełek na końcu nici? Czy powinno być widać szew po zewnętrznej stronie pointy? A jeśli nie, to jakim szwem mam szyć? Będę wdzięczna za odpowiedź. :)
lailana

Post autor: lailana »

myślę że ten [URL=http://www.youtube.com/watch?v=8n9vuHXKgaA&feature=related]filmik[/URL] ci pomoże:)
Fantazja

Post autor: Fantazja »

Przy troczkach atłasowych jest sposób na prucie: trzeba przypalić końcówki, wtedy nie będą się pruć. :) Atłas jest materiałem, który się nie zapali, nie pamiętam dlaczego, ale w każdym razie tak jest. A co co do rozwiązywania, to męczące jest, że trzeba je co chwila poprawiać, ale jak się zawiąże porządnie i porządnie schowa końcówki, to powinny wytrwać. :D Sama mam atłasowe troczki, ponieważ takie są wymogi w mojej szkole.
Agacia4

Post autor: Agacia4 »

Ja też mam atłasowe troczki, i końcówki pomalowałam bezbarwnym lakierem do paznokci :D Nic się nie pruje ;)
Agatka:D

Post autor: Agatka:D »

Ja atłasowe przypalam i też jest ok. A co do wystawających kokardek to są takie plasterki bezbarwne elastyczne, którymi się obkleja miejsce schowania kokardki i nic nie wyłazi.
Anorien

Post autor: Anorien »

słuchajcie, jak wiążecie swoje pointy? w jakiś okreslony sposób, czy jak wyjdzie? i czy macie specjalne oczka na przeciągnięcie pasm, czy obwiązujecie je wokół stopy?
lj

Post autor: lj »

http://www.youtube.com/watch?v=uhQSuKTOG3c jeżeli chodzi Ci ogólnie o to jak zawiązać pointy no to jeden z przykładów.
Chociaż sposobów jest dużo, zależy jak kto woli. Ja najpierw raz obwiązuję jedną wstążką, potem raz drugą, znowu raz pierwszą i wtedy zawiązuję.
Widziałam filmiki na którym "przekładają" wstążki przy obwiązywaniu jakby jedna pod drugą, trochę je krzyżując. Efekt wizualny potem jest taki sam, ale to zazwyczaj zależy jak komu wygodnie i jak długie ma troczki. W końcu chodzi o to, żeby było wygodnie i bezpiecznie.

Nie wiem czy odpowiedziałam na Twoje pytanie, ale mam nadzieję, że coś pomogłam.
Anorien

Post autor: Anorien »

Dzięki za odpowiedź.
Pytam, bo niestety troczki nie trzymają mi dobrze stopy i podczas ćwiczeń pointy zsuwają mi się z pięt.
Próbowałam wiązać w sposób taki jak na tym filmiku ale zastanawiam się, czy może nie pomogłoby mi, gdybym miała zrobione specjalne oczka w pointach do przeciągania wstążek. Bo teraz w kółko mi wstęgi zlatują spod pięty na śródstopie, a wcale nie chodzi o to, żeby sobie wiązać tak ciasno, żeby krew nie dopływała do nóg...
ODPOWIEDZ