Forumowe korepetycje baletowe
-
sasetka2505
temps lie
W tym przejściu nie należy lekko uginać nóg, tylko właśnie zrobić jak najbardziej się da demi plie (do możliwości achillesów) na mięśniach. Jest to ćwiczenie na lekcji często nazywane degage (głównie rosyjscy pedagodzy). Zresztą często się zdąża że jedną nazwą są określane różne ćwiczenia czy pozy choćby tire bouchone (poza w normalnych pirouette i jednocześnie poza która w europie jest określana jako attitude w przód).
Pas de bourrée couru
Mam pytanko: jak poprawnie powinno się robić fakiri na pointach (wiem, że źle napisałam- z francuskim jestem na bakier, zwłaszcza z pisownią, a w słowniku nie ma tego terminu) ?
Najlepiej zacząć śpiewać. Moja koleżanka chodzi na lekcje śpiewu i przez to ma bardzo dobrą muzykalność albo zamiast tego to może ułożyć jakiś układ albo jak masz już jakiś układ to tańczyć go do różnej muzyki troche wolniejszej, szybszej i starać się dobrze przysłuchiwać. Jak słuchasz muzyki tak dla samej siebie to próbuj sobie jej rytm wystukiwać i ogólnie jak się dużo tańczy to zaczyna to samo przychodzić
Ja mam taki dosc prymitywny sposób. Ale skuteczny. Wiele melodii z roznych utworow ktore slucham (rozne gatunki muzyki) staram sie odtworzyc ze sluchu na instrumentach- piano, flet, skrzypki- poprawia 'czucie' muzyki. Albo kiedy slucham muzyki tancze do niej- sama wymyslam ruchy, zeby jak najbardziej odwzorowac jej charakter.
Działa.
Działa.